Hlavní navigace

Ujme se vyhledávač na principu Wikipedie?

14. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales má řadu plánů. Kromě dalšího rozvoje projektu Wikia, jakési „komerčnější“ varianty Wikipedie, která by již měla generovat příjmy, přišel podle časopisu New Scientist také s myšlenkou uživateli vytvářeného webového vyhledávače.
Pavel Houser - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Vyhledávač od Wikipedie by byl za současné konstelace konkurencí hlavně pro Google. To může vypadat zajímavě z řady důvodů. Google je například znám svou podporou různým open source projektům, dokonce nechává své zaměstnance software tohoto typu programovat po část pracovní doby. Jimmy Wales lehce Google kritizuje jako černou skřínku, u které není znám/zveřejněn vlastní algoritmus řazení výsledků; upozorňuje taktéž na možnost různě manipulovat s výsledky vyhledávání. Google ve svém podnikání dosud těžil z pověsti, že on je ten dobrý, Jimmy Wales ho ovšem jakoby přeřazuje na opačnou stranu barikády.

Můžeme říct: takové skuhrání na adresu úspěšných, se kterým se setkáváme na každém kroku, zatím nic zvlášť zajímavého. To začíná teprve ve chvíli, kdy Jimmy Wales tvrdí, že nový vyhledávač by mohl stát na podobných principech online spolupráce uživatelů jako samotná Wikipedia. Co si pod tím představit? Sotva (jen) zveřejnění nějakých zdrojových kódů nebo principů algoritmu. Podle všeho asi fakt, že by samotní uživatelé nějak upravovali výsledky vyhledávání, což ovšem zase může probíhat řadou mechanismů.

V první řadě člověka napadne, že vyhledávač může automaticky monitorovat, na jaké vypsané odkazy uživatelé klikli, a nějak to pro příště zohledňovat. Nebudu do tohoto tématu fušovat anatomům, kteří se ve vnitřnostech Googlu vyznají lépe než já, již jsem od nich za související spekulace zde jednou sklidil posměch. Nicméně je fakt, že vyhledávače cosi podobného dělají a Google má na to dokonce patent. To ještě samozřejmě není žádná „spolupráce uživatelů“, neb to probíhá automaticky. Náš hypotetický vyhledávač by ovšem podobné aktivity mohl vykonávat transparentněji. Uživatelé by tedy například viděli, co jejich kliknutí s žebříčkem následně provede, a mohli by posun určité stránky doplnit hodnocením vlastní spokojenosti s odkazem. V pokročilejší verzi by mohli nějak oznámkovat jednotlivé dotazy přímo na stránkách s odpovědí vyhledávače. Jenže je zde problém: editování žebříčku odpovědí na dotaz x + y + z je jistě hezká věc, ale pokud je většina dotazů na vyhledávač unikátních, potom to použitelnost systému pro ostatní vlastně moc neovlivní.

Další možnosti spolupráce uživatelů? Mohou sami vytvářet charakteristiku stránek (například přidávat nebo mazat klíčová slova) v databází vyhledávače. Tedy jakési zvýraznění katalogového charakteru vyhledávače oproti fulltextu, respektive „ruční sémantický“ web. Buď jak buď, příliš přesvědčivě ani tento bod nepůsobí. Jedna věc je zeditovat seznam deseti odkazů na první stránce odpovědí vyhledávače, druhá věc je cokoliv ručně dělat se záplavou odkazů na dalších stránkách.

No a pak ještě zbývá možnost upravovat vlastní inteligenci vyhledávače. Lidé zapojení do projektu budou možná moci měnit váhu jednotlivých faktorů, na jejichž základě se řadí žebříček odpovědí. A to buď pro celý vyhledávací stroj, nebo vytvořit stroj nový, třeba pro své vlastní použití. Nad původním jádrem by pak mohla vzniknout řada vyhledávačů, které by žebříčky vytvářely každý svým vlastním způsobem. Různé verze by mezi různými uživateli byly různě populární. Pak by se uplatnil nějaký „přírodní výběr“, na základě kterého by byl vyšlechtěn vyhledávač po všech stránkách dokonale funkční, nebo alespoň přitažlivý.

Tady ale raději skončím, představa je to po pravdě řečeno sice zábavná, ale asi dost nereálná. Pokud by se navíc všechny nástroje spouštěly nad společnou databází, zdá se mi být takovéhle řešení spojené s celou řadou technických těžkostí. A když se navíc vrátíme k faktu, že většina dotazů je unikátních, pak nám nic z toho vlastně stejně nepomůže.

BRAND24

Tak nevím, žádná další varianta mě bohužel nenapadá. Navíc, jakkoliv je Google obviňován z toho, že se jeho výsledky dá různě manipulovat, co potom v případě vyhledávače, do kterého mohou vrtat všichni provozovatelé serverů a konzultanti SEO a SEM?

Nicméně dočkejme času – mnoho z nás bylo jistě původně skeptických i k vlastní Wikipedii a mýlili jsme se. Jimmy Wales (jeho portrét spolu s perličkou o Walesově angažmá v erotickém průmyslu) už jednou ukázal, že jeho vizím se není radno posmívat…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).