Hlavní navigace

Uloz.to musí zabránit stahování pirátských kopií šesti filmů, rozhodl soud. Může to být zásadní precedens

20. 1. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Uloz.to
Vrchní soud v Praze rozhodl o odvolání ve sporu agentury DILIA se serverem Uloz.to.

Server Uloz.to musí zabránit stahování pirátských kopií šestice konkrétních filmů, pokud je uživatelé mohou na serveru najít vyhledáváním podle jejich jména.

Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který posuzoval odvolání ve sporu úložiště s agenturou DILIA. Proti předloňskému prvoinstančnímu rozsudku Městského soudu v Praze se odvolaly obě strany. Proti dnešnímu verdiktu mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle dnešního verdiktu musí Uloz.to zamezit stahování pirátských kopií snímků Obušku z pytle ven, Ostře sledované vlaky, S čerty nejsou žerty, Vesničko má středisková, Pelíšky a Kobry a užovky v konkrétních formátech (nebo, jak říká soud, „s příponami .avi, .mkv, .mk3d, .mks, mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v, .mpg, .ogv, .oga, .ogx, .ogg, .spx nebo .wmv“), a to do dvou měsíců od chvíle, kdy bude rozsudek pravomocný.

Právníci zastupující DILIA i Uloz.to se po jednání shodli na tom, že verdikt může být zásadním precedentem, který ovlivní budoucí posuzování sporů ohledně sdílení pirátských kopií. Zástupce agentury Rudolf Leška rozsudek vidí jako pozitivní zprávu. „Podobný spor zde zatím pravomocně rozhodnutý nebyl,“ řekl. 

To, zda bude DILIA u soudu požadovat zablokování stahování i u dalších filmů nebo jiných autorských děl, bude podle něj záležet na tom, jak se k verdiktu postaví Uloz.to. „Věřím, že bude spolupracovat, pokud chce působit legálně na trhu, takže to snad nebude nutné,“ dodal Leška, který v obdobném sporu ohledně filmu Šarlatán zastupuje také distribuční firmu Cinemart.

Podle advokáta Uloz.to Jana Krabce může dnešní verdikt znamenat konec svobodného internetu. Jaké konkrétní dopady na fungování služby bude rozsudek mít, nechtěl předjímat, než si bude moci prostudovat písemné odůvodnění verdiktu. „Může to mít negativní precedenční charakter, může to být první případ cenzury, který má bohužel dopad na svobodu internetu v českém prostředí,“ prohlásil. 

Server Uloz.to později ve svém oficiálním prohlášení označil rozhodnutí soudu za nesprávné a potvrdil, že dovolání podá.

Obecné preventivní sledování

Soud při zdůvodnění rozsudku řekl, že podobné opatření je možné serveru uložit jen v případě, že je zaměřeno na seznam konkrétních děl a při splnění podmínky, že u nich bylo zjištěno porušování autorských práv – že už tedy majitel práv například posílal Uloz.to žádosti o smazání jejich pirátských kopií. 

Provozovateli webu není možné uložit všeobecnou preventivní kontrolu a obecné sledování všech souborů, které na něj uživatelé nahrávají, zdůraznil soud.

Uloz.to zároveň podle rozsudku nesmí blokovat automatické dotazy na tyto filmy, směřované na své servery z IP adresy agentury DILIA. To má zajistit do 30 dnů od právní moci rozsudku, po dobu trvání majetkových práv k těmto dílům a dokud DILIA tato práva jako kolektivní správce vykonává. 

DILIA by tak mohla znovu automatizovaně sledovat, zda se na Uloz.to pirátské kopie vyskytují. Uloz.to agenturu původně pustila do svého interního systému na hlášení a okamžité mazání pirátských kopií, záhy jí ale přístup zakázala s vysvětlením, že maže i legální soubory a že ji kvůli nadměrnému počtu dotazů blokuje ochrana proti DDoS. 

Jak soud hledal filmy na Uloz.to

Odvolací soud před dnešním jednání sám fungování vyhledávání pirátských kopií na Uloz.to vyzkoušel. Soudci zadali názvy šesti filmů, které jsou předmětem sporu, a konstatovali, že jim našeptávač tato jména nabídl a ve výsledcích hledání se ve většině případů v různých variantách zobrazuje nabídka souborů, mezi kterými se na první pohled vyskytují filmy. 

Podle advokáta žalobce implementace vyhledávání na Uloz.to potvrzuje, že server není jen službou na prosté hostování souborů, ale že s nimi aktivně pracuje, automatizovaně je třídí a indexuje jejich metadata.

BRAND24

Právní zástupce Uloz.to namítl, že fungování našeptávače nedokazuje, že služba ví, jaké soubory jsou nahrávány nebo je sama nabízí, jde podle něj jen o výrazy, které uživatelé do vyhledávače sami nejčastěji píší. 

Uznal, že na první stránce výsledků je patrně protiprávní obsah, a řekl, že pokud jej někdo nahlásí, bude bez odkladu odstraněn. Zároveň to podle něj neznamená, že na dalších stránkách výsledků hledání není celá řada dalších souborů, které protiprávní nejsou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).