Hlavní navigace

Umění a web? Proč ne

24. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Již jsme si zvykli, že na Internetu nalezneme mnoho více či méně uměleckých fotografií, nepřeberné množství literárních výtvorů poetických i prozaických, ale stále je to spíše tak, že Internet je nosným médiem toho, co bychom běžně dali na papír. Ale jsou již i výjimky.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Když jsem na konferenci LinuxAlt 2008 hovořil o tom, že projekt Flickervision je uměleckým dílem, nesetkal jsem se s příliš velkým pochopením. Přitom se nejedná o nic jiného, než o jakousi koláž či pásmo s předem nedefinovaným obsahem. Je to cosi velmi podobného obrazu, který je malován potmě. Autor ví, že bude mít k dispozici plátno a nějaké barvy (v našem případě Mapy Google a Flicker fotografie), ale jen je tma a neví, kde se která barva objeví. Celá aplikace je zajímavá z mnoha důvodů, ale tím možná nejpodstatnějším je, že se jedná o krok směrem k propojení Internetu a umění. Internet není již jen nosným médiem, ale prostředkem tvorby, něčím, bez čeho by dílo nemohlo být dílem.

Ještě možná o stupeň zajímavějším je Born Magazine: Art and Literature Collaboration. Již podle názvu lze usoudit, že se server nezaměřuje pouze na výtvarnou či literární tvorbu, ale na syntézu obojího. Umění je zde vnímáno jako globální záležitost, kterou je potřeba zachytit vizuálně, verbálně a často také akusticky. Do všeho se navíc prolíná přítomnost Internetu. Klikáním ovlivňujete, jakým směrem se bude ubírat báseň, co zrovna uvidíte či uslyšíte. Born Magazine ukazuje na Internetu bezrozporné umění (ve smyslu toho, že nikdo nezpochybní jeho uměleckost) ve formě, která by v prostředí papírovém či televizním nebyla vůbec možná.

Koncepce magazínu navíc může být kvalitní a značně výběrová. Zatímco literární servery jsou často plné výtvorů, které by jinak nikdy vyjít nemohly a jejich nemalou část tedy tvoří aumělecký balast, Born si může vybírat. Prostě proto, že první pokusy nebudou autoři posílat do časopisů, novin nebo s nimi obrážet vydavatele. Tam by díla neměla svůj smysl a půvab, tam by se stala něčím jiným a zřejmě daleko méně zajímavým. Tak dostane k dispozici i ty nejlepší kousky.

BRAND24

Nedávno jsem při pohledu na vítězné dílo soutěže Národní galerie v Praze NG 333 přemýšlel, zda by se nemělo začít uvažovat o vzniku sbírek kyber-umění. Většina autorů by nevyžadovala za zapůjčení či poskytnutí děl velké honoráře, je to zpravidla poměrně skladné a stále zajímavější.

Nebo nestačil by nám nějaký Born Magazíne v češtině? Myslím, že by se na našem uměním prosáklém Internetu bezesporu prosadil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).