Hlavní navigace

UMTS licence: Čas kvapí

24. 5. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vláda v pondělí přijala několik rozhodnutí ohledně udělování UMTS licencí: povolila ČTÚ najmout na celou akci poradce, a dokonce na něj přidělila i peníze. Do dvou měsíců by mohl být vybrán - ale pak se vše musí stihnout za pouhé dva další měsíce, do konce září, aby tak očekávaných 20 miliard stihlo vplout do státního rozpočtu.

Udělování čtyř licencí na mobilní sítě 3. generace (alias UMTS licencí) je tématem, které již delší dobu zaměstnává média, operátory, ale i lidi kolem státního rozpočtu – naši politici totiž zakomponovali očekávaný výnos 20 miliard korun do příjmové stránky schváleného státního rozpočtu na tento rok. Od té doby se ale mnohé změnilo. Celý telekomunikační sektor po počáteční eufórii zjistil, že značně přestřelil a následně vystřízlivěl. Tytam jsou doby, kdy politici jako Karel Kühnl věřili odhadům svých odborníků, že prodej našich čtyř licencí by mohl vynést až 80 miliard.

V poslední době se i na naší politické scéně objevily realističtější hlasy – například novopečený ministr financí Jiří Rusnok se krátce po svém nástupu do funkce nechal slyšet, že plánovaných 20 miliard výnosů za čtyři licence je moc, a že to vidí spíše někde mezi 10 a 15 miliardami. Toto pondělí ale vláda jako celek setrvala na svém požadavku získat 20 miliard (resp. pět miliard za každou ze čtyř licencí). Prý ani slevit nemůže, protože zmíněná částka je součástí poslanci schválené podoby státního rozpočtu.

Ministr Jaromír Schling však na tiskovce po pondělním zasedání vlády dokonce vyjádřil ještě vyšší očekávání:

Pokud jde o licence UMTS, já jsem nikdy tu částku pět miliard neřekl. Moje představa je samozřejmě mnohem vyšší.

Snad to ale byla jen součást určité vyjednávací strategie, což naznačuje tento jeho výrok:

(…) tady probíhá taková ta normální hra, kdy zájemci říkají, že dají tři miliardy a já osobně říkám, že by měli dát sedm miliard. A že jsem připraven s nimi diskutovat o podmínkách (…).

Pravdou je, že diskuse či přímo „normální hry“ probíhají, ale čas letí. Aby se stržené peníze stihly dostat do státního rozpočtu, stanovila vláda termín 30. září pro zakončení celého procesu udělování licencí. Realizátorem musí být Český telekomunikační úřad, který ale dal najevo, že je to nad jeho síly a že by na to měl být angažován zkušený poradce. Ještě v únoru t.r. na to vláda nepřistoupila a angažování poradce odmítla. Nyní, koncem května, vláda na výběr poradce po debatě přistoupila, ale stále ještě neuzavřela pravidla výběru. Dokonce Českému telekomunikačnímu úřadu přiklepla i požadavek na zrychlený výběr tohoto poradce, v rámci kterého může ČTÚ cíleně oslovit tři konkrétní firmy. Ministr Jaromír Schling na tiskovce po skončení jednání následně odhadl, že výběr poradce by mohl být proveden do dvou měsíců, možná i o něco dříve.

Český telekomunikační úřad mezitím (konkrétně dnes, 24.5.) zveřejní svůj záměr vypsat výběrové řízení na udílení licencí, včetně návrhu podmínek. Je to určitá forma veřejného připomínkového řízení, na kterou určitě budou zainteresované subjekty aktivně reagovat.

BRAND24

Pokud ale dobře počítám, je konec května, za dva měsíce bude konec července. Do konce září pak budou zbývat další dva měsíce – což bude opravdu velmi šibeniční termín. Stihne poradce během dvou měsíců zorganizovat celé „udělení licencí“, u kterého je ještě mnoho aspektů dosud nejasných? Poradce by asi měl být od toho, aby poradil jak na to a vypracoval určitý návrh, který musí být následně posouzen a odsouhlasen, a teprve pak může být realizován. I kdyby poradce měl takovýto návrh připraven kdesi v šuplíku a předložil jej ihned po svém vybrání, budou si naši nejvyšší schopni ujasnit, co vlastně chtějí? Zejména jaké podmínky chtějí operátorům nadiktovat a v čem jim naopak sleví, resp. vyjdou vstříc? Jak dlouho bude ministr Jaromír Schling diskutovat se zájemci o licence, jak naznačuje jeho výrok? Nechci malovat čerta na zeď, ale konec září se mi zdá nereálný.

Jak se na konferenci Vize 21, doprovázející letošní ComNet, vyjádřil sám šéf ČTÚ David Stádník, ani on dnes ještě neví, kolik kol bude celý proces výběru mít. Stejně tak prý nedokáže říct, jak dobře se jeho úřadu podaří splnit zadání, které dostali. Tedy dodat do státního rozpočtu 20 miliard korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).