Hlavní navigace

Datart a skupina HP Tronic se slučují. ÚOHS vydal povolení

9. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: koláž Digizone
Úřad posuzoval dopady fúze jak na oblast maloobchodního, tak na oblast velkoobchodního prodeje elektroniky. Rozhodnutí se mj. dotkne i společností Euronics a Kasa.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil spojení obou firem, v jehož důsledku získají společnosti HP Invest, a. s., a GFP Limited společnou kontrolu nad HP Tronic-prodejny elektro, a. s., a Datart International, a. s. Rozhodnutí je pravomocné.

Společnost Datart International působí na území České republiky v oblasti maloobchodního prodeje elektroniky a provozuje síť maloobchodních prodejen a internetový obchod pod obchodní značkou Datart.

NAPSALI JSME: Antimonopolní úřad začal řešit majetkové změny v televizní skupině FTV Prima

Firma HP Invest, která před posuzovanou transakcí výlučně kontrolovala i společnost HP Tronic-prodejny elektro a její dceřiné firmy, se zabývá maloobchodním prodejem spotřebního zboží a poskytováním souvisejících služeb. Provozuje kamenné prodejny a internetové obchody například pod obchodními značkami Euronics, Hej.sk či Kasa. Skupina rovněž působí v oblasti velkoobchodního prodeje elektroniky. Do portfolia výrobků, které sama uvádí na trhy v Česku, na Slovensku a v řadě dalších evropských zemí patří značky ETA, GoGen, JVC a Hyundai.

Tipy C

ÚOHS posuzoval dopady fúze jak na oblast maloobchodního, tak oblast velkoobchodního prodeje elektroniky v České republice. Nicméně spojený tržní podíl bude v oblasti maloobchodního prodeje elektroniky stále pod hranicí 25 %. Úřad tedy dospěl k závěru, že uskutečnění posuzovaného spojení nezvýší tržní sílu natolik, aby mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže na území České republiky.

Datart a HP Tronic se tak mohou spojit a „významný minoritní podíl“ získá i fond Genesis Private Equity Fund III. Předsedou představenstva se stane Daniel Večeřa, generální ředitel skupiny HP Tronic, který uvedl: Zamýšlené spojení vytvoří na českém a slovenském trhu subjekt s tržbami vyššími než 15 miliard korun ročně, disponující velmi kvalitní sítí více než 130 specializovaných elektroprodejen, které každý rok navštíví více než 22 milionů zákazníků. Cílem je vytvořit stabilní, efektivní a profitabilní subjekt s tržním podílem dosahujícím až 20% na českém a slovenském trhu. Připomeňme, že HP Tronic získal v Datartu podíl ve výši 20 % už v roce 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).