Hlavní navigace

Úskalí státní strategie k DVB-T2, novinky u Samsungu a poslechovost rádií

13. 2. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Korejský výrobce elektroniky Samsung představil letošní novinky, Honza Potůček se zamyslel nad strategií státu k zavedení DVB-T2 a rádia se dozvěděla, jak se jim povedlo druhé pololetí loňského roku.

Evropské fórum Samsungu – televizory potáhne SUHD, hezčí barvy zajistí HDR 1000

Na letošním evropském Samsung fóru představil výrobce televizory SUHD vybavené technologií panelu Quantum Dot, což je nanokrystalová vrstva částic, která vytváří barevné spektrum. Dokáže zobrazit 64krát více barev, než zvládnou běžné televizory, říká produktový manažer televizorů Samsung Martin Huba. Lepšímu zobrazení barev by měla pomoci i technologie HDR s desetibitovým zpracováním obrazu, zaručující svítivost tisíc nitů.

Podle Huby by měly být tyto modelové řady dostupné od letošní dubna, jejich cena by měla začínat na přibližně 42 tisících korun. Jejich rozměr není omezen, počítá se s úhlopříčkou od 43 do 88 palců. Technicky jde o LCD panely s LED podsvícením. Pro letošek počítá Samsung s pěti modelovými řadami, SUHD televizory budou ve třech nejvyšších.

Novinky u Samsungu: SUHD, HDR 1000 a nový ovladač Smart Control

Samsung v Monaku představuje inovace pod heslem Smarter Living

Pět největších úskalí spojených s přechodem na DVB-T2

Do konce minulého týdne mohla jednotlivá ministerstva a další státní orgány zasílat ministerstvu průmyslu a obchodu připomínky k návrhu vládní Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání (jeho plné znění mají k dispozici předplatitelé DigiZone.cz v pokračování tohoto článku). Klíčový dokument, podle kterého se bude v následujících letech přecházet na nový standard televizního vysílání DVB-T2, obsahuje několik sporných bodů, které by mohly celý proces torpédovat. Šedesátistránková Strategie, jejíž „odlehčenou“ verzi by měla koncem tohoto měsíce dostat vláda, určitá rizika připouští, zároveň ale na některé zásadní otázky nenabízí uspokojivé odpovědi.

Konkrétně jde o tuto pětici sporných bodů:

  1. Tři a půl roku souběhu DVB-T a DVB-T2
  2. HD jako přidaná hodnota DVB-T2
  3. (Ne)ochota lidí nakupovat přijímače DVB-T2
  4. Postoj komerčních televizí k DVB-T2
  5. Maximální kompenzace operátorům DVB-T

ČTĚTE DÁLE: Pět největších úskalí spojených s přechodem na DVB-T2

České Radiokomunikace nejsou podle ředitele pro regulace a strategie Marcela Procházky ochotny hradit souběžné vysílání sítí DVB-T a DVB-T2, ale ani poplatky za využívání individuálních oprávnění ke kmitočtům přechodných sítí DVB-T2

Mezi rádii posílila v rámci denní poslechovosti Evropa 2 a ČRo Plus

V pořadí rozhlasových stanic se nic nezměnilo a setrvalý pokles Radiožurnálu naznačuje, že jeho aspirace na třetí místo se pomalu rozplývají. První je tak tradičně Impuls, druhá Evropa 2 a třetí Frekvence 1. Z pohledu týdenní poslechovosti si Impuls pohoršil o 26 tisíc posluchačů, stejně jako druhá Evropa. Frekvence odepsala 29 tisíc posluchačů a Radiožurnál 45 tisíc posluchačů.

V poslechovosti v neděli 7. 2. 2016 přišel vedoucí Impuls o 21 tisíc posluchačů, zato druhá Evropa 2 si polepšila o třináct tisíc posluchačů. Třetí Frekvence 1 odepsala tři tisíce posluchačů, Radiožurnál ztratil devět tisíc posluchačů. Zajímavá je pátá Dvojka Českého rozhlasu, která v denní poslechovosti přišla o 26 tisíc posluchačů, zatímco v týdenní si o pět tisíc polepšila.

V denní poslechovosti si z celoplošných stanic polepšila Evropa 2 a ČRo Plus

Stručně

Tiskové oddělení operátora O2, provozovatele IPTV platformy O2 TV, upřesnilo na základě dotazu serveru DigiZone podobu HD vysílání, které mohou sledovat uživatelé služby O2 TV Air M, kterou jsme nedávno testovali. Ta je nyní dostupná všem zájemcům, kterým pro její zprovoznění stačí dostatečně rychlé internetové připojení. Potřebný set-top box je možné zakoupit v běžných obchodech za necelé dva tisíce korun.

PODROBNÁ RECENZE: Jaká je O2 TV Air M se set-top boxem volně v prodeji?

Celkem mohou diváci naladit šedesát kanálů ve standardním SD rozlišení a dvanáct kanálů ve vysokém rozlišení. Konkrétně jde o HD verzi O2 Sport, dále kanálů ČT 1, ČT 2, ČT Sport, Nova, Nova Cinema, Fanda, Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom HD, O2 Info HD a navíc, jako v podstatě třináctý HD kanál, Africké nebe.

O2 upřesnilo počet a názvy HD kanálů dostupných ve službě O2 TV Air M

VOD služba Banaxi na svých stránkách už poměrně dlouho slibovala (v části „O nás“), že přijde s filmy v rozlišení Ultra HD (4K), i když oznámení bylo trochu utajené a museli jste ho hledat. Potvrzení v podobě tiskové zprávy pak dorazilo v polovině ledna 2016, i když bez uvedení jakéhokoli termínu. Nicméně minulý týden se ve službě objevila sekce World Cinema (viz galerie), která by měla přinést filmy s „globálnějšími právy“. Tisková zpráva na toto téma ale zatím vydána nebyla, a není tudíž jasné, zda se filmy a seriály v této sekci budou dát sledovat v rámci EU, celé planety nebo třeba jen některé další země, jako například u Čechů oblíbeného dovolenkového Chorvatska.

Banaxi spustí streamování filmů ve 4K v dubnu. Více než 1000 hodin…

Vysílání Digisport 3 HD a Digisport 4 SD začalo v pátek 12. 2. 2016 utkáním španělské ligy mezi týmy Sporting de Gijón a Rayo Vallecano. Od 11. února se diváci obou slovenských satelitních platforem těší z dalšího kanálu ve vysokém rozlišení (HD), tentokráte od veřejnoprávní RTVS.

Nová Digi TV: Kdy budou přidány Digi Sporty?

Digi Slovakia a Magio Sat zařazují stanici Dvojka v HD

BRAND24

Společnost SES (SES Astra) koncem roku v rámci planety šířila 7268 televizních kanálů, z toho bylo 2230 v HD a osm v rozlišení Ultra HD, resp. abychom byli přesnější, v Ultra HD (4K). Tady se vysílání teprve rozjíždí a letošní rok a ten příští mají být zlomové. Přitom první 4K televizor jsme testovali už koncem roku 2013.

Ultra HD kanály na družicích Astra. I ty volně dostupné

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).