Hlavní navigace

Úsporami proti pirátům?

4. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na několika zahraničních i českých serverech se nedávno objevila informace o tom, že hudební vydavatelství EMI chce přestat financovat některé protipirátské organizace. Jak je to možné?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Že jsou internetová média semeništěm různorodých pomluv, drbů a na pravdě se nezakládajících zpráv, je stará známá věc, kterou si nemusíme připomínat. Jeden takový drb, možná založený na špetce pravdy, ale stojí za pozornost. Slyšeli jste ten o EMI?

Jeden z čtveřice největších hudebních vydavatelů údajně chce zastavit, nebo přinejmenším omezit finance, které posílá „protipirátským“ organizacím. Online zprávy na toto téma hovoří (na stránkách arstechnica.com nebo na cdr.cz) o IFPI a RIAA (což je scestné, neboť EMI je evropská společnost a RIAA chrání zájmy amerického fonografického průmyslu), nicméně případný úsporný krok EMI by se mohl týkat většího počtu organizací, ve kterých je členem. V každém případě je ale jedno jasné. Pokud by se jednalo nikoliv o pomluvy, ale o reálnou informaci ze zákulisí EMI, pak svět boje proti výměnným systémům na Internetu zažije určitě malý, ale nejspíše podstatný šok.

EMI je pouze jedním z mnoha členů protipirátských organizací. Výpadek milionů přeškrtnutých S, které jim posílá, by pro neziskovky, jež zcela legálními, ale někdy poněkud teroristickými metodami bojují s uživateli hudby a moderní technologie, představoval sice citelný, avšak nijak zničující výpadek financování. Pokud se EMI skutečně snaží hledat rezervy a nachází je ve svých příspěvcích na potírání nelegálního šíření hudby, je to jeho volba a jeho problém. Nicméně s nemalým přesahem.

UX DAy - tip 2

Kdyby se náš drb skutečně zakládal na pravdě, pak je pravděpodobné, že příkladu britského obra budou následovat další vydavatelství. Nebylo by to poprvé. EMI také začal prodávat na iTunes muziku bez DRM, z níž je dnes něco jako trend. Firma nemusí říct, že si myslí, že ochranářské organizace spořádají příliš mnoho financí při příliš nízké efektivitě práce, nebo že boj proti sdílení a přepalování nemá smysl. Úplně postačí, když své investice do ochrany prohlásí za neefektivní a v rámci úspor je utne, efekt bude stejný. V duchu sociálního konstruktivismu dokonce můžeme říct, že úplně postačí, když se dostatečně intenzivně rozšíří tento drb, k čemuž zde svou spekulací přispívám.

Určitě se najde spousta takových, kteří již nyní máchají nad hlavou vlajkami s lebkou a hnáty. Že je to pitomost, není třeba zdůrazňovat. Drby, které se šíří po zpravodajských a najmě diskusních serverech, nemusí mít s pravdou pranic společného. A i kdyby koncern EMI skutečně přestal podporovat některé z agresivních „protipirátských“ organizací, vůbec to neznamená, že se vzdává boje s nelegálním šířením hudby jako takovým. Protože se ale pomluvy někdy vypouštějí proto, abychom zjistili názor veřejnosti a partnerů na reálně plánované změny, je možný i jiný pohled. Totiž co když se EMI rozhodl opravdu vydat jinou cestou než zbývající velcí vydavatelé? Nebylo by to poprvé. A také by nebylo poprvé, kdyby se k němu ostatní časem přidali…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).