Hlavní navigace

Václav Provazník (IBM): Umělá inteligence do pár let nahradí řadu lidských činností

23. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
IBM je jedna z IT firem, které naskočily na trend umělé inteligence a věří, že přichází další transformace. Uvnitř: VIDEO a AUDIO.

[Partnerské video] – „Tak jako průmyslová revoluce před mnoha sty lety transformovala svět, digitální revoluce transformovala fyzický a průmyslový svět do světa počítačového. Přichází další revoluce, další změna, kdy se digitální svět posouvá dále a dramaticky změní svět,“ říká ve videorozhovoru Lupy Václav Provazník ze společnosti IBM.

Myslí tím zejména nástup umělé inteligence, strojového učení, kognitivních schopností strojů. IBM tento trend tlačí dopředu díky své technologii Watson. „Do deseti dvaceti let umělá inteligence nebo roboti nebo skripty nahradí poměrně velké množství dnes lidmi vykonávaných činností,“ myslí si Provazník.

Poslechnout (nebo stáhnout) si můžete také audioverzi rozhovoru.

Aktuální vlna podle IBM nejvíce zasahuje „oblast kontaktu s uživateli“. Příkladem je na Watsonovi spuštěný systém EMMA, který do svého call centra nasadila Česká pojišťovna a který umí přepisovat mluvené slovo na řeč a nad tím vším pak provádět analýzy (náš článek).

Václav Provazník, IBM from Internet Info on Vimeo.

IBM toto i díky českému vývojovému Watson týmu dokáže přenášet do tuzemského prostředí. „Nedávno jsme uvedli Watsona v češtině a s našimi zákazníky připravujeme další piloty chatbotů v českém jazyce.“ Zájem je zejména ze strany bank, operátorů, bankovních institucí či pojišťoven.

BRAND24

„Umělá inteligence za chatbotem je z interakce schopná poznat záměr zákazníka a dopracovat se k tomu, co zákazník potřebuje a jaký je obsah jeho žádosti,“ popisuje dále Provazník a poukazuje na schopnosti práce se sémantikou. V rozhovoru popisuje také to, proč IBM koupila Weather Company s daty o počasí či jaký je o Watsona zájem v průmyslu (náš článek z mnichovského IoT centra).

Podívejte se také na předchozí video rozhovory: Zdeněk Cendra (CDN77, Peering.cz, SuperHosting), Vít Horký (Brand Embassy), Jan John (SimpleCell), Damir Špoljarič (VSHosting), Adam Skotnický (Mirantis), Miloš Mastník (České Radiokomunikace), Filip Doušek (Stories).

Na videorozhovorech technicky spolupracujeme s provozovatelem serveru Mladypodnikatel.cz Jiřím Rosteckým. Pokud máte k našim videům nějaké nápady nebo připomínky, budeme rádi, když nám je pošlete na e-mail redakce@lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).