Hlavní navigace

Názor k článku Valutomat spustil první tuzemskou P2P směnárnu od Ostap Bender - Promiňte, ale mám dojem, že jste ten článek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2015 12:00

    Ostap Bender

    Promiňte, ale mám dojem, že jste ten článek nečetl. Už třeba váš názor, že Češi jsou ovce, které se rády nechají stříhat (a co Poláci, od nichž tahle idea přišla, to jsou taky ovce?), je v tomto případě obecné plácnutí.
    Chci-li vydělávat na změně měnových kurzů, půjdu si zaspekulovat na burzu (s hedgingem). Potřebuji-li okamžitě prostředky v cizí měně, podívám se, za co je nabízejí směnárny, nebo jestli se to vyplatí přes nějaký valutomat, protože v jeho transakcích jsou zapojeny banky se svými účty, které si taky něco naúčtují.
    Jak už tu bylo uvedeno, ty devizové účty jsou dost omezující podmínka. Valutomat zná zatím jen čtyři cizí měny (EUR, USD, GBP a PLN), např. na CHF a HRK si (asi) netroufá. Abych měl tolik devizových účtů mi připadá poněkud zcestné.
    Zajímavý by mohl být systém, který by zájemcům zprostředkovával směnu i takových měn, které směnárny nevedou vůbec a banky je berou jen k nezávaznému inkasu. A ještě zajímavější by byl systém, který by dokázal zařídit přímou směnu jedné cizí měny za druhou. To zatím žádná banka ani směnárna nedělá, protože by přicházela o kurzové rozdíly "nákup - prodej".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).