Hlavní navigace

Vánoční ADSL není žádná bomba

12. 11. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Český Telecom ve středu představil svou vánoční nabídku, zrekapituloval dosavadní vývoj služby ADSL a oznámil dostupnost ADSL v dalších 77 lokalitách. Vánoční nabídka není nijak zásadní, ale zákazníci, plánující ADSL jako vánoční dárek, alespoň ušetří a pomohou Českému Telecomu se dostat přes 100.000 instalovaných ADSL přípojek.
Není pochyb o tom, že Český Telecom (ČTc) letos konečně „přišel na chuť“ připojení přes ADSL a začal nabízet službu za o něco rozumnějších podmínek a především širšímu spektru zákazníků. Samozřejmě, stále nemusíme být spokojeni s parametry služby či cenou, a dostupnost se také zlepšuje postupně, ale nelze upřít poměrně razantní zlepšení, díky němuž ČR již není na naprostém konci vyspělé Evropy. Tím pádem není nereálné, že ČTc bude mít na konci roku 2004 více než šestkrát více zákazníků než na jeho začátku a že se dostane přes počet 100.000 ADSL přípojek.

V daný okamžik je realizováno kolem 76.000 ADSL přípojek, z čehož zhruba 77 procent je k Internetu připojeno přes ČTc, zbytek „patří“ alternativním operátorům. Podle tvrzení ČTc má na nových objednávkách podíl dokonce 88 procent, takže náskok vůči „alternativcům“ se bude ještě zvyšovat. Pokud vás zajímají přesná čísla, jak se počty ADSL přípojek vyvíjely od spuštění v loňském roce, najdete je v článku Miloslava Sovy.

Zajímavý je podíl jednotlivých typů přípojek. Jelikož k razantnímu růstu ADSL došlo po zavedení služby Internet Expres s „neomezeným“ přenosem dat a poměrně masivní reklamní kampani, není divu, že více než 50 procent všech přípojek používá tuto službu (alternativní operátoři nabízí stále původní model připojení s omezením na určitý počet gigabytů, Internet Expres má rovněž limit pro přenos dat, ale po jeho překročení dojde pouze ke snížení rychlosti).

Největší podíl (35,3 procenta) si jednoznačně drží Internet Expres Start, tedy nejpomalejší a nejomezenější varianta (256/64 kbit/s, 4× 250 MB dat do omezení rychlosti), ovšem v nabídce ČTc s nejnižší cenou – 856 korun (vč. DPH). To jednoznačně svědčí o tom, na co slyší zákazníci a kde leží další možnosti „vytěžení“ trhu – v levnějším připojení propagovaném mase zákazníků (ostatně také provozovatel kabelové sítě UPC tvrdí, že se svou nejlevnější službou chello easy – také 256/64 kbit/s, ale s 5 GB před omezením rychlosti a cenou jen 555 korun – zaznamenal velmi dobrý ohlas). Mimochodem, poskytovatelé začínají před námi tajit, jak je to vlastně přesně s omezením přenosu dat – ani na stránce chello.cz, ani na stránkách internetexpres.cz nenajdete uvedené počty gigabytů, které lze bez omezení přenést, u ČTc jsou alespoň týdenní grafy, ze kterých to lze snadno pochopit. Bohužel, Internet Expres Start si musí vedle chello easy připadat jako ošklivá sestra – je evidentní, že i když ČTc bezpochyby zahájil vývoj správným směrem, v některých „drobnostech“ je ještě co dohánět.

Zhruba po 20 procentech drží dvě služby – Internet Expres 512 a starší typ služby Internet 512 Basic s pevným limitem 3 GB. Zajímavý je ještě podíl Internet 512 Basic s limitem 10 GB, který drží 12,6 procenta, ostatní varianty se pohybují v řádu jednotek procent.

ČTc také prezentoval zkracování průměrné doby zřízení ADSL přípojky – od průměrných 16,9 dne v dubnu tohoto roku až po 1,8 dne v listopadu; ještě v říjnu to bylo 5,8 dne. Výrazně rychlejší je samozřejmě samoinstalace (v říjnu 5,5 dne), instalace techniky trvala v průměru 10,5 dne, ovšem je evidentní, že jejich podíl je mizivý. Mimochodem, jedná se o průměrná čísla, najdou se extrémy, kdy instalace trvá i dva a půl měsíce.

Jednou z listopadových novinek je rozšíření počtu lokalit, kde lze zprovoznit ADSL, o dalších 71 na celkový počet 775, čímž je ADSL potenciálně dostupné pro 2.930.000 linek, zhruba 84 procent zákazníků ČTc. Konkrétní seznamy obcí jsou k dispozici na stránkách Internet Expres. Kromě zřizování nových DSLAMů jsou posilovány kapacity těch stávajících tam, kde již nestačí, a tak do konce roku ČTc předpokládá připojení nejen dalších 70 nových lokalit, ale posílení 50 stávajících lokalit o nové DSLAMy. Počet linek, na kterých je ADSL možné zavést, je jen teoretický, neboť nezohledňuje maximální vzdálenost 3,8 km od ústředny – počet zákazníků, kteří musí být odmítnutí z technických důvodů (příliš daleko od ústředny nebo problémy s vedením) se podle mluvčího ČTc pohybuje kolem pěti procent.

Rozšiřování pokrytí bude pokračovat i v příštím roce a ČTc předpokládá i instalaci DSLAMů s menší kapacitou (32 portů) do méně atraktivních oblastí; informaci, jaké „pokrytí“ telefonních linek ČTc plánuje, se mi však bohužel získat nepodařilo.

Od listopadu také mají zákazníci ČTc k dispozici jeden bonus na obsahovém portálu Starzone.cz – první dva stažené filmy za měsíc jsou zdarma.

Vánoční ADSL nabídka, kterou ČTc připravil pod názvem „Nenechte si utéct Internet, který běhá desetkrát rychleji“ (vůči dial-upu), není na první pohled nijak bombastická a fakticky se jedná o slevu po první dva měsíce spolu s možností koupit samoinstalační balíček a aktivovat připojení předem a dát ho již funkční jako vánoční dárek pod stromeček – k tomu slouží 14tidenní lhůta, ve které může být balíček aktivován, ale ještě nepoužíván, aniž by běžely další lhůty (aktivace se provede buď automaticky při koupi přes Internet nebo telefon nebo kdykoliv „ručně“ při koupi v kamenném krámu). Nabídka je prezentovaná jako Internet Expres (512/128), kdy máte první dva týdny používání připojení na otestování zdarma (od prvního dne používání nebo maximálně 14 dní od data aktivace), v této době můžete balíček vrátit a nezaplatíte vůbec nic (Internet je zdarma, modem buď dostanete půjčený zdarma při objednávce přes telefon nebo Internet, nebo dostanete kupní cenu 1199 korun zpět, pokud byl zakoupen v kamenném obchodě). Pokud se rozhodnete připojení používat, bude naúčtována cena modemu – pokud byl zapůjčen zdarma – a zřízení služby za jednu korunu a po dalších šest týdnů platíte jako za Internet Expres Start. Můžete se také rozhodnout používat službu a vrátit modem – tedy pořídit si nějaký jiný model. Po šesti týdnech, celkem tedy po osmi týdnech od zahájení používání (nikoliv od koupě nebo aktivace balíčku), se program Internet Expres převede na Internet Expres Start, případně je možné ponechat Internet Expres, ovšem již za plnou cenu. Celý systém je relativně komplikovaný, jak kvůli celkem třem různým lhůtám, tak díky prodeji jako Internet Expres, ovšem následnému převedení na Internet Expres Start – ČTc doufá, že uživatele „namlsá“ vyšší rychlostí, u které zůstanou (ovšem musí tak učinit vědomě). Při každém kroku (aktivace, uplynutí lhůt, přechod) zákazník obdrží email či SMS. Jestli se vám to zdá celé trochu zamotané, zkuste si přečíst FAQ na webu internetexpres­.cz.

Mimochodem, samoinstalační balíček, na který se nabídka vztahuje, obsahuje USB modem Sagem Fast, nabídku nelze aplikovat na jiné modemy (lze ho však vrátit a používat službu s jiným modemem) a nelze kombinovat s jinou variantou Internet Expresu. Dokumentace k samoinstalačním balíčkům byla přepracována tak, aby byla pochopitelná i pro naprosté laiky.

BRAND24

Druhou předvánoční nabídkou je možnost koupit si celý počítač včetně připojení pod označením PC Expres – počítač ČTc nabízí ve spolupráci s AutoContem a s parametry Intel Celeron 2,53 GHz, 256MB RAM, 80GB HDD, Win XP Home, 17" CRT monitor, DVD±RW, ADSL modem, Internet Expres Start na dva měsíce zdarma. To celé zákazník získá za 2556 korun + 30 měsíčních splátek po 895 korunách (bez DPH), k tomu je dvouletý servis u zákazníka. Vyšší cena je podle zástupců ČTc daná jednak snahou o vysokou kvalitu komponent a druhak tím, že se jedná o ucelené řešení pro uživatele, kteří nechtějí nic řešit a o nic se starat.

Uvidíme, jaká bude reakce uživatelů jak na vánoční nabídku, tak na PC Expres. Osobně mně (tak jako na všech podobných nabídkách ČTc) vadí, že jsou mírně matoucí – například zde je služba nabízena pod názvem Internet Expres, i když fakticky se jedná o Internet Expres Start se slevou na 14 dní a vyšší rychlostí na dalších šest týdnů – ale to může být pouze subjektivní dojem. Každopádně lze již nyní letošní rok označit za rok, kdy ADSL nastoupilo opravdu razantní cestu k uživatelům, předpokládaných 100.000 uživatelů se asi podaří do konce roku překonat. Snad se v příštím roce dočkáme kromě dalšího rozvoje sítě také zlepšení podmínek pro uživatele – prostor pro zlepšování tu rozhodně je.

Uvažujete o pořízení ADSL jako dárku k Vánocům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).