Hlavní navigace

Vantage HD-7100 TS: set-top-box s terestikou i příjmem ze satelitu v HDTV

14. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Dnešní recenze bude kratší, než je obvyklé, protože budeme testovat přijímač, který už jsme jednou v recenzi měli. Nepůjde však o úplně stejný model. Zatímco nedávno jsme recenzovali Vantage HD 7100S, tentokrát se podíváme na variantu TS. Rozdíl je tedy předvídatelný. Druhý zmiňovaný model má navíc kromě satelitního také terestrický tuner. Přijímač je až na problém s odlišením dvou stejných sítí z různých lokalit vhodným dárkem pro ty, kteří si chtějí užít také terestrických kanálů, a to nejen v kompresi MPEG-4, ale zároveň i ve formátu HDTV.

Instalace

Jak jsem se již zmínil, přijímač Vantage 7100 jsme už jednou recenzovali. Bylo by tedy zbytečné v tomto článku diskutovat a polemizovat nad již nad známými fakty. Nový model TS, na který se tentokrát soustředíme, se liší od předešlého tím, že obsahuje kromě satelitního také terestrický digitální tuner. Jediný rozdíl je tak i při pohledu na samotný přijímač. Přední panel se nijak neliší, ale zadní obsahuje konektory DVB-T a LOOP o→. Samotná instalace přijímače probíhá stejně jako u modelu S. Naladí se pouze satelitní kanály, takže je nutné naladit ještě ty terestrické (pochopitelně, jsou-li v dosahu). DVB-T kanály lze naladit tak, že vstoupíme v menu do položky Instalace, a dále pak Pozemní TV. Je možné zvolit buďto Automatické nebo Ruční hledání. Nejprve jsme tedy vyzkoušeli naladění kanálů samotným přijímačem.

Hledání kanálů a problém s ID dvou stejných sítí

Set-top-box prohledával programy jak v pásmu UHF, tak i VHF. K dispozici však byla pouze anténa X Color v rozsahu pro 21. až 69. kanál, takže byly nalezeny kanály pouze z druhé části frekvenčního rozsahu. Jelikož přijímač je HD-čkový, zvládá příjem televizí také ve vysokém rozlišení. Byl jsem zvědavý, jak si poradí např. s obsahem pražského multiplexu C, který provozuje společnost Telefónica O2. Přijímač proladil UHF pásmo za necelé dvě a půl minuty. Po dokončení akce se pak zeptal, chceme-li nalezené kanály uložit. Naladění terestrických kanálů se však neobešlo bez potíží. Během samotného ladění sice nenastala žádná chyba, když jsem se však podíval do seznamu kanálů, bylo jasné, že něco není v pořádku. Něco v něm chybělo. Přijímač si nedokázal poradit se dvěma multiplexy se stejným obsahem od stejného providera, a to Českých Radiokomunikací. Problém byl s lokalitami Praha (25. kanál) a Ústí nad Labem (58. kanál). Tuto skutečnost vyřeší až nová identifikace terestrických sítí, kterou připravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Vantage HD-7100 S přední panel

Sledování kanálů v kompresi MPEG-2 a 4

Přijímač naladil v hlavním městě automaticky kanály 25, 46 a 64. S příjmem programů ve standardu MPEG-2 nebyl sebemenší problém. Vše se zobrazilo tak, jak mělo, bez zamrznutí obrazu oproti předchozí verzi firmwaru, která zvláště u DVB-T trpěla častým kostičkováním. Protože, jak již bylo řečeno, je přijímač určen také pro příjem programů v kompresi MPEG-4 a standardu HDTV, nechal jsem si nakonec 64. kanál, kde v současné době vysílá ve vysokém rozlišení televize Nova. Ani zde nebyl s příjmem problém. Bohužel však zamrzela skutečnost, že byl nefunkční zvuk. Nejvíc jsem však byl zvědavý na to, jak by si receiver poradil s polským multiplexem na 45. kanálu z lokality Zagań. Zde se totiž vysílá v kompresi MPEG-4 celý jeho obsah a ve vysokém rozlišení je tu přítomný i kanál TVP HD. Signál k nám však tentokrát nedoletěl. A jak dopadl příjem z Drážďan na 36. a 39. kanálu? Bohužel špatně. Mohl jsem porovnávat kvalitu signálu u dvou přijímačů. Zatímco Golden Interstar identifikoval německé sítě s hodnotami přibližně 50/60 procent (úroveň signálu/kvalita), Vantage je vůbec nenačetl.

Řazení kanálů

Umí dobře česky - pečeť

Jednotlivé programy jsou řazeny do tabulky, kterou lze jako u většiny set-top-boxů vyvolat tlačítkem OK. Zde jsou kanály přehledně pod sebou podle toho, jak byly naladěny. Třídit si je můžete podle několika kritérií – abecedně, podle providera, kmitočtu nebo vybrat jen ty ve vysokém rozlišení. Zajímavá je podle mne druhá varianta, kde vidíte ID sítě (v našem případě ČRa, CDG označované jako CS Link a Telefónica). Pokud stisknete v zobrazené tabulce kterékoliv z barevných tlačítek na ovladači, objevíte se právě v tabulce, kde vidíte vámi zvolenou položku. V levém horním rohu je její název a vidíte zde např. seznam kmitočtů v MHz, pod ním jsou pak kanály, které vašemu kritériu vyhovují. Tyto dvě položky se rozkládají ze shora dolů a z celkového místa ubírají něco málo přes jednu třetinu. K dispozici je pak ještě náhled právě sledovaného programu a pod ním jsou pak technické údaje včetně frekvence a PIDů (SID, VPID a APID).

Pokud se chcete s tímto přijímačem seznámit ještě blíže a poznat i jeho satelitní část a vůbec i jeho design, přečtěte si naši recenzi set-top-boxu Vantage HD-7100 S.

Vantage HD-7100 S
Celkové hodnocení 10 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: ochod.digizone.cz (koupit)

BRAND24

Orientační cena: 10 990 Kč

Foto: archiv Vantage.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).