Hlavní navigace

Vantage VT-1: rozlišení 1080p, duální tuner, šachta pro HDD a „obrazovka“

14. 4. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Dnes se podíváme na očekávanou novinku od renomované značky VanTage Digital. Vzhledem k množství funkcí tohoto špičkového přijímače půjde spíše o první seznámení s tímto výrobkem, než o recenzi. Přijímač zaujme svým technických designem a barevným 42 x 34 mm velkým OLED-displejem (Organic Light Emitting Diode) na předním panelu, který má několik zajímavých funkcí. Velikost přijímače 430 x 240 x 60 mm dává tušit, že je osazen značným množstvím elektroniky, které vévodí nový procesor STI 7105, 450 MHz.

Přední panel

Přijímač je v černém provedení, pouze na předním panelu vlevo a vpravo je kryt z aloxovaného hliníku. V levé části se nachází pouze dotykový vypínač z/do StandBy. Vedle něj se nachází černý plexi panel, kterému uprostřed vévodí dvoupalcový OLED displej (k němu později). Po jeho stranách je dotykové ovládání přijímače. Z něj můžete ovládat všechny funkce téměř jako na dálkovém ovládání. Výhoda je, že vše vidíte i na OLED displeji. Vpravo pod otevíracími dvířky najdeme odleva dvě rozhraní standardu Common Interface (CI) pro vložení takřka libovolných modulů (CAM) pro ostatní metody kódování, jako je například Nagravision, Viacess, Irdeto, Cryptoworks, Mediaguard a dále dvě čtečky přístupových karet (Conax, XCrypt, DGCrypt a Crypton). Vpravo jsou tři porty: USB, pro připojení externího média, čtečka na vložení SD karty (není součástí balení) a vstupní HDMI port. Pod nimi je vysouvací rámeček na HDD. Tyto rámečky se dodávaly původně dva (nyní je pouze jeden). Máte tak možnost rychlé výměny 2,5 palcového disku s rozhraním SATA 2.0. Výměna je možné pouze při vypnutém přijímači! Proto je vysouvací rámeček dole zabezpečen šroubkem, aby nedošlo omylem k manipulaci při zapnutém přijímači!

Vantage VT-1 přední panel

Pohled na přední panel nového modelu Vantage VT-1.

Vantage VT-1 šachta

Pohled na čtečku karet a šachtu pro CI slot nového modelu Vantage VT-1.

Vantage VT-1 zadní panel

Pohled na zadní panel nového modelu Vantage VT-1.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva hned vedle větracích otvorů se nachází porty dvou tunerů se šroubovacími F konektory a smyčkovým výstupem, které se mohou v případě potřeby propojit. IR konektor pro připojení externího IR senzoru, LAN/Ethernet (10/100 MBit), USB-1 pro připojení externího média, USB-2 pro připojení k PC, RS-232C, HDMI port pro připojení externích zařízení, HDMI výstup pro TV, trojice cinch pro audio a video výstup, dále YpbPr video výstup, S-Video výstup, S/PDIF pro digitální audio výstup, jeden SCART pro VCR a další scart pro televizi. Výčet uzavírá páčkový síťový vypínač přijímače a vstup pro napájecí síťový kabel.

Vantage VT-1 SD karta

Součástí balení byla původně i 16 GB paměťová SD karta. Nyní už ji výrobce nedodává.

Vantage VT-1 dálkový ovladač

Dálkové ovládání nového modelu Vantage VT-1.

Dálkové ovládání

Dálkový ovladač je na pohled stejný jako u předchozí řady, ale je těžší a podstatně kvalitněji vyroben než typy k předchozím přijímačům Vantage. Ovládání přijímače je také velice rychlé, téměř okamžité. Pouze při přepínání HD kódovaných programů, nebo ručním nahrávání je odezva pomalejší, cca. 1,5 až 2 vteřiny. Se stárnoucí baterií se však jeho reakce postupně zpomalují. Dálkové ovládání funguje i na starší HD modely a naopak, některá tlačítka však mají jiné funkce. Každé zmáčknutí tlačítka je indikováno rozsvícením červené diody uprostřed mezi tlačítky TV a STB v jeho horní části. Tlačítko TV nemá při instalaci žádnou funkci. Je možné jej však naprogramovat aby se dálkové ovládání naučilo číst z jiného ovladače a převzít i jeho funkce. Na dálkovém ovládači nalezneme i tlačítko „HELP“. Podle toho v které části menu se nacházíte se po jeho zmáčknutí objeví návod jak máme dále postupovat, pokud si nevíme rady. Tato nápověda je v angličtině. Doufejme, že bude v budoucnu přeložena do češtiny.

Vantage VT-1 čidlo

K Vantage VT-1 lze přikoupit i externí přijímač IR signálu z dálkového ovladače.

Externí IR přijímač: na obrázku je externí přijímač s čidlem, který umožní po jeho připojení ovládat VT-1 až na vzdálenost 5 metrů. Tento IR přijímač není součástí balení a bude jej možno objednat jako nadstandardní příslušenství. Použijete jej v případě, kdy přijímač umístíte například za sklo (může to bránit signálu z dálkového ovládání) do věže s ostatní videotechnikou nebo audiotechnikou a čidlo umístíte na viditelné místo.

Instalace

Linux - maskot

Na úvod je třeba říci, že přijímač se zatím dodává s klasickým oficiálním software (v současnosti v beta verzi 1.02). Ten neumožňuje emulaci, ale domácí sdílení ano. Později, pravděpodobně v druhém čtvrtletí 2010 bude zdarma k dispozici i oficiální linuxový software. Ten má přinést ještě další nové funkce. Dle sdělení výrobce pro tento model nebude však nikdy k dispozici neoficiální firmware, tak jak tomu bývalo u jiných modelů Vantage, takže je nutné vždy použít dekódovací modul, čtečky např. Conax, XCrypt atd.. VT-1 má však dva boot sektory (tzv. dual boot). Při zapnutí přijímače budete mít na výběr, kterou ze dvou instalací použijete. První oblast je určena pro klasický firmware a druhá je vyhrazena pro firmware na bázi operačního systému Linux.

Myslím však, že i přes sdělení výrobce o neoficiálním linuxovém software v budoucnu bude možno této možnosti využít pro čtečky, případně EMU, které podle posledních zpráv stále pro piráty neztrácí smysl. Instalace je velice jednoduchá a liší se pouze tím, že máme k dispozici dva satelitní tunery, které umožňují daleko větší komfort při nahrávání, a současném sledování jiných pořadů.

Vantage VT-1 EPG

Menu je oproti předchozím modelům úplně přepracováno, má nový modernější design a velice kvalitní náhledy ve zmenšených oknech, jak u EPG, tak u seznamu nahrávek.

Vantage VT-1 seznam kanálů

Přehledný seznam uložených TV programů s informací o podmíněném přístupu a seznam tlačítek pro jejich editaci.

Vantage VT-1 má výstup HDMI 1.3a nejnovější generace. Chcete-li přijímač používat jako rozhraní ve vašem multimediální systému, má více HDMI vstupů na zadní straně, a další vstupy HDMI na přední straně. Zde se nabízí rychlý a pohodlný způsob, jak připojit například HD videokameru. Vantage VT-1 má 2 x rozhraní HDMI – 1 x HDMI 1.3 pro připojení k zobrazovací jednotce a druhé poslouží k připojení externího digitálního zařízení jako je kamera, přehrávač Blu-ray a jiné.

Nahrávání a multimédia

VT-1 je dodáván bez pevného disku. Někteří prodejci však nabízí již HDD vložený do šachty přijímače což může být cenově výhodné. Přijímač pracuje s 2,5" HDD formátovaným na FAT32 (nutno formátovat v PC). Externí úložiště připojené přes USB i SD karta vložená do přijímače musí být také formátovány na FAT32. Tzv. interní disk se do přijímače vkládá pomocí zásuvky pod odklopným víkem v přední části přijímače. Nemusíme tak přijímač rozebírat. Příslušenství obsahuje dvě šachty, aby byla možnost rychlejší výměny za jiný disk. V menu přijímače si můžeme určit na který disk, nebo SD kartu připojenou k přijímači budeme chtít nahrávat, totéž platí i o přehrávání nahraných pořadů, nebo jiných nahrávek: audio (MP3, WMA), obrázky (Jpeg), nebo video (Xvid, Divx, AVI, MKV). S pevným diskem přístroj podporuje klasické funkce přehrávače, převíjení dopředu i zpět, včetně skvěle pracujícího timeshiftu. Při zapnutém timeshiftu se můžete v nahrávce pohybovat směrem vpřed i vzad i když konec nahrávky ještě není zcela nahrán!

Vantage VT-1 multimedia

Menu je podobné předchozím modelům od firmy Vantage.

Dobu záznamu Timeshiftu je možno nastavit. Po doběhnutí času začne Timeshift nahrávat od začátku. (možno nastavit 1–24hod.). Přijímač bude disponovat také tzv. CI Multi Descramble. Při jeho zapnutí bude možné přepnout na kódovaný program, ale nahrávaný soubor je zakódovaný. Při vypnutí nebude možno přepnout na kódovaný program a nahrávka bude pořízena v rozkódované podobě. Na této funkci se však pracuje a podle sdělení výrobce bude funkční co v nejkratší době s novým firmware. Zatím je sledovaný a současně nahrávaný pořad ukládán na disk vždy v rozkódované podobě. Nahrávky můžeme spustit ručně, nebo přes velice dobře řešené sedmidenní EPG naprogramovat. Poznámka: při nahrávání na SD kartu snížíme hluk přístroje a chráníme si disk vložený do přijímače, nebo disk připojený externě.

OLED displej

Samostatnou kapitolu si zaslouží OLED displej. Ten má totiž několik funkcí. Ve StandBy zobrazuje pouze přesný čas. V zapnutém stavu zobrazuje momentální stav přijímače, názvy kanálů, nebo světovou novinku, což je obraz přijímaného kanálu! Tuto funkci si však musíte zapnout v menu. Na displeji tak můžete vidět přesně to, co na svém připojeném TV přijímači! Displej není však v rozlišení, které by umožňovalo barevně brilantní obrázek (jeho kvalita se podobá starším zobrazovačům mobilních telefonů a pohyb je mírně trhaný u HD programů je prodleva obrázků ještě větší). V manuálu je tato funkce prezentována jako screenshots. Pracuje totiž v 16bit módu. Tato novinka se v budoucnu určitě ujme a displeje budou pravděpodobně větší a kvalitnější. Je to skvělá inovace, protože TV přijímač můžeme zapnout až v případě, kdy uvidíme na předním panelu, že náš pořad opravdu již začal. Přijímač na OLED displeji také umožňuje zobrazení log přijímaných kanálů. Ty si však musíme vyrobit sami a přiřadit je pojmenováním čísla podle jejich pozice v řazení uložených pozic v přijímači. Některá v Česku přijímaná loga stanic si můžete stáhnout zde na Digitálně.cz.

Vantage VT-1 loga kanálů

Zde vidíte některá loga, kterých bude na Internetu určitě přibývat a nebudeme si je muset vyrábět sami, stačí pak přejmenovat předvolby v názvu souboru loga.

Vantage VT-1 logo na displeji

Příklad originálního zobrazení vlevo a alternativního při použití vlastních log.

V souboru zip najdete také návod jak postupovat s jejich výrobou a instalací na SD kartu, která však není součástí příslušenství přijímače. Na úvodním obrázku v tomto článku se můžete podívat, jak například vypadá vyrobené logo Novy HD na předním panelu. Další pohledy na OLED displej jsou zde:

Vantage VT-1 OLED displej

obr.1 – ve StandBy přijímač zobrazuje přesný čas, obr.2 – při načítání firmware, obr.3 -s použitím alternativního loga, obr.4 – při přepnutí displeje na obraz přijímaného kanálu. Obraz přijímaný v poměru stran 16:9 se na displeji zúží na šířku displeje.

Umí dobře česky - pečeť

Teletext

Teletext je zobrazován správně česky i slovensky. Je velice rychlý, protože se stránky načítají do mezipaměti a zobrazují se při listování okamžitě.

Vantage VT-1 teletext

Čeština se zobrazuje u teletextu naprosto bez problémů. Stránky se ukládají do mezipaměti a jsou okamžitě k dispozici.

Zpracování záznamů

Záznamy svých oblíbených pořadů můžete přenést do vašeho počítače. To umožňuje USB-B port nebo Ethernet rozhraní. Můžete tak přehrávat nahrané programy na vašem PC, nebo je například převést do MPEG a vypálit na DVD například s programem „DVR-Studio Pro“ od firmy Haenlein. Na některých Internetových stránkách si můžete stáhnout až 60denní zkušební verzi tohoto osvědčeného software. Pokud již máte PVR jiné značky, můžete použít speciální VANTAGE-import DVR-Studio. To umožňuje, aby všechny vaše záznamy v budoucnosti bylo možno na vašem VANTAGE HD přehrát.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěr

Přijímač disponuje perfektní češtinou v menu i teletextu, všechny funkce se stávajícím firmware pracují dobře. Obraz podle subjektivního dojmu je výborný a připravovaná Linuxová verze přinese jistě něco nového. Umožňuje zobrazit mozaiku kanálů 2×2, nebo 2×3. Můžete také použít funkci PIP (Obraz v obraze) s omezením na jeden kódovaný a jeden volný nebo 2× volný program. Umožňuje snížit otáčky interního větráku, pokud by byl na váš vkus hlasitý. Má rozhraní Ethernet, který lze použít nejen pro přenos dat, ale i k propojení z přijímače do přijímače. Prostřednictvím kabelové sítě, můžete spojit dva přijímače Vantage VT-1, takže můžete přistupovat s vaším druhým přijímačem (například v druhé místnosti), na nahrané programy na prvním přijímači Vantage VT-1. Obě karty CS Link a Skylink v CI modulech pracují bez problémů. Na HDD můžete také nahrubo stříhat své nahrávky, nebo k nim přiřadit záložky.

Toto seznámení s přijímačem nemohlo úplně popsat všechny jeho funkce. Snažil jsem se hlavně upozornit na jeho specifika. Je to první Full HD přijímač této značky a je znát, že si výrobce dal záležet a současně zohlednil v ovládání připomínky a přání uživatelů dřívějších verzí satelitních přijímačů této značky.

Vantage VT-1 stream info

Vantage i nadále zobrazuje u datového toku nesmyslné hodnoty.

Spotřeba přijímače je přibližně 45 wattů, ve Standby menší než 1 watt. Hmotnost přijímače je něco málo přes 4 kilogramy.

Vantage VT-1 kompatibilní disky

Balení obsahuje:

Vantage VT-1 krabice

1ks přijímač Vantage VT-1 Full HD
1ks dálkový ovladač
1ks HDMI kabel 1,5m
1ks USB kabel
napájecí síťový kabel
1 ks výměnný rámeček pro 2,5″ HDD s rozhraním SATA 2.0
český manuál + cizojazyčné manuály s ilustracemi
4× AAA baterie (dvě náhradní)

Vantage forum: http://forum.van­tage.cz/

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/van­tage-vt-1.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 17 990 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty autor + 1× firemní fotografie

AKTUALIZACE – Text musel být opraven. Výrobce totiž přestal dodávat ke svému novém set-top-boxu paměťovou SD kartu a také druhý rámeček na pevný disk. Je nutné je tedy zakoupit zvlášť.

Jak hodnotíte rozšiřování funkcí satelitních přijímačů směrem k větší multimediálnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).