Hlavní navigace

Názor k článku Vážně hrozí zestátnění České televize a Českého rozhlasu? od Pamětník - Pokud byste měl úplně pravdu, asi by se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2009 20:02

    Pamětník
    Pokud byste měl úplně pravdu, asi by se jednalo o první funkční finanční perpetum mobile. Aby teklo do pokladen komerčních TV více peněz, musí jich získat víc z cen zboží. Jiný zdroj zde není, ani nějak maskovaný. Taje ekonomické závislosti mezi náklady na reklamu, snižováním cen a zvyšováním zisku prodejců patří poněkud do jiné diskuze. Na to nejsme asi dost kvalifikovaní. V ČT reklama má působit konkurenčně k cenám reklam v komerčních TV. Sama ČT tyto příjmy odevzdává do jiných fondů. Bez této regulace by ceny reklam dále stoupaly a tím by stoupaly i ceny zboží. Opak je hrubá chyba v uvažování.

    Vám osobně by možná zásadní pokles počtu tuzemských stanic nevadil, ale možná patříte k té malé skupině, která náhradu hledá v zahraničí. Já ale mezi vás nepatřím a také nevěřím, že by menší počet stanic něco mohl zlepšit na jejich kvalitě. Konkurence je i v této branži zdravá, ale v monopolu žádná konkurence neexistuje.

    Ano, ideální by bylo, kdyby si každý mohl rozhodovat o každé své koruně. Ale i v této oblasti existuje řešení. Stačí jen splnit jedinou jednoduchou podmínku a to nemít TV přístroj. Koncesi potom platit nemusíte. A asi byste nechtěl, aby Vás někdo soustavně kontroloval, že skutečně nesledujete veřejnoprávní TV pirátsky. Když se někdo nestydí, že pirátsky sleduje DigiTV, neokrádal by nás koncesionáře tím, že on by ČT sledoval zadarmo?

    Pokud je pro Vás tak velkým finančním zatížením 135 Kč, jak snášíte ty tisícovky v jiných daních. O jejich použití snad svobodně rozhodujete? Kdybych Vás ale vzal za slovo, je rozdíl mezi státní a veřejnoprávní institucí. Na první pohled to může být stejné, ale přece jen rozpočtová pravidla se mezi těmito formami liší. Proto Vás klidně mohu podpořit a jsem také za zrušení státní televize. Jen nevím, o který totalitní stát se ve Vašem protestu jedná.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).