Hlavní navigace

Názor k článku Ve vysokém rozlišení budou nakonec vysílat i kanály Déčko a ČT art od ratata9 - Stále nechápu, proč se nevysílá v HD v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2015 13:57

    ratata9

    Stále nechápu, proč se nevysílá v HD v pozemáku již dnes. TV stanice (nejen ČT) očividně mají zájem v HD vysílat, to není asi pochyb. Stačí překlopit vysílání z MPEG 2 do MPEG 4. Není to nic finančně náročné pro vysílací ani pro přijímající stranu. V praxi pouze změna kódování. Na vysílací straně změna kóderů asi nic co by televize položilo. Kapacita muxů je obdobná (4 až 5 v jednom muxu pro obraz v rozumné kvalitě) pro HD v MPEG 4 jako pro SD v MPEG 2.
    U diváků už má dnes většina televizory, které MPEG 4 umí. Určitě 80 %. A těch 20 % ať taky něco udělá pro své oblíbené TV stanice. Myslím si, že 600 Kč do nového STB unesou. Ve výsledku budou spokojeni všichni diváci, protože SD je již silně za zenitem a kvalitnější obraz ocení i ti, kteří říkají, že ho nepotřebují (pravý důvod je, že ho v praxi téměř neznají a nedokáží si představit, že je taky něco lepšího).
    Takže co tomu brání - nejspíš politici, protože bude nutné změnit zákon a také mi diváci, protože je k tomu musíme dokopat - sami nic neudělají a už vůbec ne, pokud z toho nic nekápne. DVB-T2 spojené s vysíláním v HD je jistě krok vpřed, ale proč čekat až se budou provádět změny sítí a bude dostatečný počet TV přijímačů pro jeho příjem v domácnostech (4 roky ?), když se to může udělat prakticky hned.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).