Hlavní navigace

Velké srovnání vlastností a cen IPTV služeb u satelitních operátorů Digi TV a Skylink

1. 2. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Mít satelitní příjem a k tomu ještě internetovou televizi je hodně zajímavá kombinace. Podívali jsme se, co v tomto ohledu nabízejí dva zmiňovaní operátoři.

Na českém trhu momentálně najdeme několik poskytovatelů satelitního TV signálu a nejnovějším je nedávno obnovená nabídka T-Mobile SAT TV. V rámci tohoto článku se však podíváme na služby IPTV/OTT dvou z nich – Digi TV, resp. Nové Digi TV, od české Lama Energy Group, a Skylinku, který patří pod křídla lucemburské M7 Group.

Služby obou operátorů se nedají přímo srovnávat, protože každá je zaměřena jinak. Proto vám také nepřinášíme test, nýbrž zejména tabulkový přehled možností (a vlastností) postavený na vybraných parametrech.

Internetová Digi TV má i samostatnou webovou adresu a na stránce cz.digi.tv je jasně viditelná. Operátor momentálně mění její koncepci a také jméno.
Autor: Bohumil Herwig

Internetová Digi TV má i samostatnou webovou adresu a na stránce cz.digi.tv je jasně viditelná. Operátor momentálně mění její koncepci a také jméno.

Zcela odlišný přístup

Zatímco Digi TV nabízí plnohodnotnou službu internetové televize, kterou si můžete objednat i samostatně, Skylink ji má zatím jen jako doplněk, který zdarma nabízí všem svým satelitním zákazníkům, i když s jistým omezením, ke kterým se ještě dostaneme. Jelikož pozemní DVB-T pomalu končí, resp. se překlápí do DVB-T2, tady je další možnost, kam jít, a v tomto okamžiku se hodí mít přehled. A hodí se mít případně i satelitního operátora, který nabízí něco víc než jen klasický příjem přes „talíř“.

V tabulce, kterou najdete na konci článku, jsou ceny i řada jednotlivých funkcí a možností, které ta která služba nabízí, resp. zvládá. Obě internetové televize pracují s tzv. geoblokací a jsou tudíž využitelné jen v Česku. Výjimky mohou existovat v případě některých kanálů, typicky ČT24.

ČTĚTE TAKÉ: Jaká je internetová Digi TV na set-top boxu Arris VIP1113

Jaká je Digi2GO v mobilu a v počítači?

Digi TV: plnohodnotná televize přes internet

Služba nabízí samostatnou webovou adresu digi2go.cz, která je ovšem přesměrována na cz.digi.tv/tv-pres-internet. A tak se vlastně nyní u Digi – „TV přes internet“ – oficiálně označuje, přičemž Digi2Go bude (je) míněna jako mobilní služba. Vše je momentálně v přestavbě, jak je ostatně vidět z odchycených obrazovek.

Internetová Digi TV nabízí, jako úvodní balíček, Start od 149 Kč měsíčně. O něm se ale na výše zmiňované webové stránce nedozvíte (v záhlaví stránky se ovšem také píše „Nabídka vybraných televizních balíčků“) a v době dokončování článku, tedy včera, tu byly uvedeny pouze balíček Základní (349 Kč), Maxi (849 Kč) a Sport Plus (349 Kč). Kompletní sadu pak najdete v ceníku ke stažení.

Doobjednat si také můžete několik doplňkových balíčků jako Extra, Sport, Cinemax a HBO. Poplatek za pronájem prvního i druhého set-top boxu je od 1. února 2018 shodně 89 Kč, boxy si ale také můžete zakoupit. Na jednu smlouvu jdou objednat maximálně dva (k balíčku Sport Plus jeden), umístění může být – podle zákaznické linky – v rámci Česka různé, ale „porušují se tím prý obchodní podmínky Nové Digi TV, nicméně služba fungovat bude“. 

Službu lze provozovat jak na set-top boxu (Full HD, max. 1080i), tak na mobilu/tabletu (max. 720i) a v počítači (max. 720i). Aplikace v PC s Windows vyžaduje Adobe Flash Player, ale na březen, resp. duben 2018, se podle operátora chystá aplikace nová, postavená na HTML5. Pracuje se také na aplikaci internetové Digi TV pro chytré televizory Samsung (OS Tizen, 1. čtvrt. 2018) a do budoucna se počítá i s LG (WebOS).

Ke sledování televize přes internet potřebujete set-top box Arris, pro sledování satelitního vysílání pak set-top box HD Kaon. Souběžné využívaní obou služeb na jednom set-top boxu není možné.

Internetová Digi TV je určena pro ty, kteří chtějí buď plnohodnotnou internetovou televizi, nebo chtějí jak ji, tak satelitní službu, a to samostatně a nezávisle na sobě.

ČTĚTE TAKÉ: Jaká je nová Skylink Live TV pro mobil a tablet

Skylink Live TV: doplněk satelitu, ale zdarma

Na stránce skylink.cz je Live TV k vidění jen velice nenápadně a snadno ji přehlédnete. Tak to nepochybně operátor zamýšlel, a proto ani v horní liště není po příslušné volbě ani památky (viz foto níže). Jen pokud najedete na bod „Programová nabídka“, uvidíte ji mezi speciálními službami. M7 Group také nemá v Česku registrováno jméno služby jako samostatnou webovou adresu. Více na skylink.cz/livetv.

Služba zatím, jako taková, nenabízí nahrávání pořadů. To je možné pouze se set-top boxem Samsung Evo-S, ke kterému si připojíte externí USB paměť (disk). K dispozici také nejsou doplňkové balíčky, takže i když například HBO satelitní část Skylinku nabízí, u Live TV – jak je vidět i v tabulce – nabídku pořadů HBO nenajdete. Co se týče druhého IPTV (sat) set-top boxu k jedné smlouvě, ten je možný za poplatek, jeho umístění je v rámci Česka libovolné.

UX DAy - tip 2

Skylink Live TV můžete provozovat buď na set-top boxu Samsung Evo-S, nebo na mobilu/tabletu a také v počítači. Webová aplikace nevyžaduje instalaci Adobe Flash Playeru. Právě díky Evo-S je možné v rámci jednoho set-top boxu využít jak satelitní, tak IPTV služby, to vše s jedním dálkovým ovladačem, což je u nás unikátní.

Služba je zdarma pro všechny zákazníky Skylinku. Je určena jako doplňková, přičemž podle vybraného satelitního balíčku máte k dispozici služby, resp. programy internetové televize, i když jak bylo naznačeno, výjimky existují. U operátora momentálně zjevně slouží jako doplňková a také motivační.

Služba Skylink Live TV je na hlavní stránce satelitního operátora hodně nenápadná. Jeho internetová televize by si určitě zasloužila víc nemluvě o tom, že si M7 Group neregistrovala ani doménu „skylinklivetv.cz“ či „skylinklive.cz“.
Autor: Bohumil Herwig

Služba Skylink Live TV je na hlavní stránce satelitního operátora hodně nenápadná. Jeho internetová televize by si určitě zasloužila víc, nemluvě o tom, že si M7 Group neregistrovala ani doménu „skylinklivetv.cz“ či „skylinklive.cz“.

Internetová televize Digi TV Skylink Live TV
cena se závazkem: nejlevnější balíček (měsíčně); délka závazku Start, 149 Kč; 24 měsíců 0 Kč (zdarma pro všechny zákazníky Skylinku)
cena bez závazku: nejlevnější balíček (měsíčně) Start, 249 Kč 0 Kč (zdarma pro všechny zákazníky Skylinku)
služba dostupná přes: Smart TV; set-top box ne; ano ne; ano
celkový počet podporovaných zařízení (mobil, tablet, PC…): 4 4 + 1× kombinovaný set-top box Samsung Evo-S
nejlevnější balíček: počet kanálů celkem; z toho HD 23; 18 (Start) 54; 29 (Digital, s uhrazeným servisním poplatkem)
možnost přiobjednat HBO? ano (od balíčku Základní) ne
sledování už vysílaného pořadu: od začátku; s libovolným zpožděním (timeshift) ano ano
zpětné zhlédnutí; délka ano; 7 dní (pro všechny kanály v nabídce) ano; 7 dní (pro všechny kanály v nabídce)
nahrávání: vymezený prostor; doba uchování záznamu 30 hodin; max. 30 dnů ano, pouze se Samsung EVO-S a externím USB diskem
on-line videotéka (VoD)? ne ano
druhý set-top box k jedné smlouvě; příplatek ano (s výjimkou Sport Plus); 89 Kč měsíčně, pronájem ano; 99 Kč měsíčně (dekódovací karta Next)
umístění druhého set-top boxu (IPTV): libovolné (oficiálně ale nikoli, viz článek) libovolné
požadovaná min. rychlost internetového připojení (typicky pro set-top box či TV): 6 Mb/s 10 Mb/s
připojení set-top boxu k internetu: kabelem; bezdrátově ano; ne ano; ne
poznámka: připravuje se VoD a aplikace pro Smart TV, Apple TV a boxy s Androidem; při zakoupení Digi internetu sleva na Digi TV 149 Kč měsíčně připravuje se aplikace pro Smart TV; HBO GO pouze v rámci satelitní služby; VoD s více jak 500 tituly

Pokud byste z DVB-T odcházeli k satelitnímu operátorovi, kterého byste zvolili?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).