Hlavní navigace

Velké změny ve státním IT. Chystají se Národní digitální agentura a Národní datové centrum

7. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Miloslav Rejha, CC BY-SA 3.0
Vláda schválila první krok k transformací státního IT a e-governmentu. Dotkne se třeba vnitra nebo dvou státních IT podniků.

Stát plánuje vytvořit Národní digitální agenturu a Národní datové centrum. Je to součást projektu transformace koordinace a řízení digitalizace, kterou ve středu v rámci usnesení schválila vláda. Projekt předložil vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), který chystané změny komentoval už v dřívějším rozhovoru pro Lupu.

V rámci projektu se počítá s přesunem Odboru hlavního architekta eGovernmentu (OHA) z ministerstva vnitra do nové Sekce digitalizace na Úřadu vlády, která spadá přímo pod Bartoše.

Další aktiva získá nová Národní digitální agentura. Do ní se z vnitra přesune Odbor eGovernmentu a ze státního IT podniku NAKIT spadajícího pod vnitro pak Odbor digitalizace.

Místopředseda vlády pro digitalizaci, potažmo Národní digitální agentura, také úplně nebo částečně získají agendový informační systém pro dlouhodobé řízení IT. S Národní digitální agenturou, případně vicepremiérem se počítá také u přesunu sekretariátu Rady vlády pro informační společnost.

Dále se chystá změna postavení Správy základních registrů a změna postavení servisních organizací a státních podniků, převod vybraných aktivních smluv a přesun majetku, přesun smluv a závazků souvisejících s činností výše uvedených útvarů, a to včetně dotačních projektů. Rozjede se i přesun věcné gesce legislativy.

Usnesení vlády komentuje Národní digitální agenturu takto: „Ústřední orgán státní správy vzniklý transformací z existující Správy základních registrů a delimitací některých stávajících útvarů a zaměstnanců z Ministerstva vnitra (zejména Odbor eGovernmentu a Odbor koordinace informačních a komunikačních technologií a eGovernment cloudu) převezme správu dalších centrálně sdílených informačních systémů veřejné správy z ministerstva vnitra, ministerstva financí, případně dalších ministerstev.“

Co se státními IT podniky

Národní datové centrum, které bude řízené zmiňovanou agenturou, pak bude mít na starost technickou správu sdílených informačních systémů, které slouží všem rezortům. „Dnes je tento úkol částečně suplován státními podniky NAKIT a SPCSS, které ale podléhají rezortům vnitra a financí, a není tedy smysluplné, aby nesly plné náklady systémů, který slouží celé státní správě,“ píše se ve zprávě.

To, jak bude vypadat další podoba NAKITu a SPCSS, se určí nejpozději do konce května letošního roku. Pokud dojde k jejich zániku, případná likvidace se má uskutečnit v druhé polovině roku 2023.

Nutné bude změnit služební a kompetenční zákony a dále zákon o státním rozpočtu. Seznam všech záměrů na změny najdete v tomto dokumentu (PDF).

Bartoš chce vytvořit centrální řízení IT a e-governmentu, aby se mimo jiné vytvořily silné pravomoci a odstranil resortismus. Projekt transformace koordinace a řízení digitalizace má vicepremiér za součinnosti vlády a ministerstev realizovat do konce letošního roku.

DT24

Rozpočet na projekt transformace je 2,1 milionu korun. Dalších 18,6 milionu půjde na lidské zdroje a vytvoří se i desetimilionová rezerva na případné pořízení softwarových licencí.

„Nové schéma bude pevné a nezávislé. Když dejme tomu na ministerstvo zemědělství některé další vlády nastoupí ministr, který je fanoušek digitalizace, bude možné říci, že se zároveň stane vicepremiérem pro digitalizaci a bude k tomu mít kompetentní, stabilní, dobře financovaný tým a jádro české digitalizace. A bude za to nést odpovědnost,“ nastínil Bartoš pro Lupu svoji vizi. Zmínil mimo jiné nutnost lépe zaplatit státní IT odborníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).