Hlavní navigace

Velký přehled českých aplikací pro chytré televizory v roce 2015

13. 7. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: LG
AKTUALIZOVÁNO Po roce se vracíme k přehledu lokálních aplikací určených pro český trh. Zmíníme ale i ty pro trh slovenský, alespoň tam, kde se to podařilo zjistit.

AKTUALIZOVÁNO, 14. 7. 2015: LG Electronics nám opožděně doplnil i informace o slovenském trhu (viz text v článku, aktualizována tabulka). Nova nám také oznámila, že její Voyo.cz je zastoupeno i v televizorech Toshiba od roku 2013 a v Sony Bravia, které jsou vyrobeny v letech 2013–2014. 

I když v titulku uvádím pouze aplikace české, protože tam mám informace potvrzené, mějte na paměti, že i zde se situace mění velice rychle, a to nejen u operačního systému Android. Abych byl přesný, výrobci momentálně do nových unixových, resp. linuxových systémů televizorů zavádějí lokální aplikace a snaží se počtem vyrovnat těm, které byly k dispozici pro jejich tradiční chytré platformy.

Že se to už některým i povedlo, mám potvrzeno zatím jen od Samsungu, což ostatně můžete vidět i z připojené přehledové tabulky, která je ke stažení na konci článku. Ostatní se ale cílovému stavu rychle blíží a obecně vzato se očekává, že aplikací bude k dispozici více než dříve.

Kvůli komplikované komunikaci s některými výrobci článek neobsahuje informace o aplikacích na chytrých televizorech značek Sharp, Sony a Toshiba.

Google nemá skrupule a dělá si co chce bez ohledu na uživatele. U televizorů zrušil podporu widgetu Youtube od roku výroby 2012 níže! Bohužel ani aplikace Youtube pro moderní operační systémy televizorů pro rok 2015 řadu týdnů nepracovaly!

Google nemá skrupule a dělá si co chce bez ohledu na uživatele. U televizorů zrušil podporu widgetu YouTube od roku výroby 2012 níže. Bohužel ani aplikace YouTube pro moderní operační systémy televizorů pro rok 2015 řadu týdnů nepracovaly.

Problém jménem Google

Mluvme nejprve o YouTube, i když tato aplikace není ani česká, ani slovenská. Je ale často v televizorech lokalizovaná a druhou věcí je fakt, že Google před nedávnem zrušil podporu aplikace/widgetu YouTube pro televizory „starší výroby“, což v jeho podání znamená do roku 2012 včetně. To byl/je pochopitelně jeden velký průšvih a další informace na toto téma najdete u Google zde a na DigiZone.cz zde.

Google naštval spoustu lidí, a to nejen majitelů koncových zařízení, ale i výrobců. Navíc se i v jiných oblastech začíná chovat jako Apple, resp. Microsoft, v jejich nejlepších letech, a to příliš naděje na budoucí podporu Android 4.0 a 4.2 v televizorech nedává. Google tak pro mě osobně přestal být tou důvěryhodnou firmou, kterou byl kdysi.

Na druhou stranu, i když mu zjevně nevadí poštvat si proti sobě uživatele, u výrobců to bude horší. Zvláště s problémy, které očividně Android 5, resp. Android TV v současnosti má. Proto si také myslím, že za stávající situace nemůže odříznout podporu „čtyřkového“ systému v televizorech a nebude to moci udělat ještě hodně dlouho. V každém případě se tak nyní investice do značky Philips s Android 4 jeví jako výrazně lepší. Navíc všechny televizory mají přístup na tržiště aplikací Google Play a i když nemůžete očekávat, že jich tam bude tolik jako pro mobil, možná vás svou kvalitou překvapí.

ČTĚTE TAKÉ: České aplikace u Smart TV 2014 najdete zde.

Připravte se na HbbTV

Ať už přemýšlíte o některé tradiční chytré platformě nebo o nějakém linuxovém systému, vždy si dobře ohlídejte kompatibilitu s českým HbbTV. K němu totiž české aplikace v oblasti VOD, tedy on-line videoték, směrují. Co vím, chystá se na něj jak Nova, tak Prima.

Pokud jde o HbbTV verze 2 dovolující nejen vyšší rozlišení, ale např. i možnost placeného přístupu, to letos nenajdete v žádném z televizorů.

Voyo je široce zastoupené u všech možných značek. Widget pro Voyo.cz inovoval i Gogen a Hyundai. Tento snímek pochází od Samsungu.

Voyo je široce zastoupené u všech možných značek. Widget pro Voyo.cz inovovaly i GoGEN a Hyundai. Tento snímek pochází od Samsungu.

Na koho se nedostalo, resp. kdo nám v přehledu chybí

Firmy jako Sharp, Sony či Toshiba nemělo smysl řešit, protože není kam se obrátit. A to kdysi ta prostřední patřila k velikánům nejen na česko-slovenském trhu a značka Bravia představovala několik let po sobě tu nejvyrovnanější televizní nabídku, jaká kdy byla na světovém trhu k mání.

Sharp a Toshiba ukončily oficiální působení na českém a slovenském trhu a už tu není ani agentura, která by je pro styk s tiskem zastupovala. Obě značky, a platí to i pro Sony, řeší pouze servis a distribuci výrobků.

Sharp v minulém roce ohlásil, že se stahuje z evropského trhu, takže z dlouhodobého pohledu je otázkou, jak vše vlastně bude fungovat. Servisně vzato by tu ale problémy být neměly. To už je ale jiný příběh. V každém případě Sharp a Toshiba žádné lokální aplikace u Smart TV neměly, Sony svého času nabízelo pouze Topfun, který je už pasé (zkrachoval), a hudební Óčko.

A jelikož jsem ani od jedné ze jmenovaných značek v poslední době nesehnal žádný přístroj, zkušenostmi přispět nemohu. Sony by mělo přecházet na operační systém Android TV, ale protože se neví, co bude se samotnou firmou, nemá to smysl nějak více řešit.

V přehledu chybí i německé Loewe. Ne že by nedodalo podklady, společnost Basys se chová solidně, ale zatím žádné české a ani slovenské aplikace ve svých televizorech nemá. Produkce se momentálně obnovuje po převzetí novým majitelem, o čemž jsme vás informovali zde.

GoGEN: už od 61 centimetrů

Tato značka nabízí hned několik chytrých televizorů a unikátní je v tom, že jdou už od 24 palců, tedy 61 cm. Pracuje se zejména s platformou Opera a k dispozici je i zcela přepracovaný přístup na on-line videotéku Voyo na dva měsíce zdarma.

Pamatujte, že u této značky je vždy nutné dokoupit USB Wi-Fi adaptér, tedy pokud chcete využít pro napojení na internet Wi-Fi, což je i vhodné, protože aplikace pro Android či iOS dovoluje vedle ovládání televizoru i převzetí TV tuneru a jeho sledování na tabletu, resp. mobilu.

WebOS 2.0 u televizoru LG 65UF950. Vstup do chytrých funkcí se zobrazuje v liště ve spodní části obrazovky.

WebOS 2.0 u televizoru LG 65UF950. Vstup do chytrých funkcí se zobrazuje v liště ve spodní části obrazovky.

LG Electronics: Netcast i WebOS už skoro nastejno

I letos se u chytrých televizorů této značky používají obě platformy stejně jako loni.

Lokálních aplikací není mnoho a vlastně nikdy jich mnoho nebylo. Jejich základ tvoří widgety pro platformu Netcast, pro linuxový WebOS se aplikace momentálně ještě dopracovávají. Půjde především o O2 TV, která zde zatím chybí. V každém případě tu najdete i momentálně dvě nejdůležitější on-line videotéky Filmbox Live a Voyo, ve vývoji je i Banaxi. Situace na slovenském trhu vypadá následovně:

  • Netcast (Slovensko): ČTK, Sledovani.tv, Stream, TV Program Tiviko, TV SME.
  • WebOS (Slovensko): ČTK, Sledovani.tv, Stream, TV Program Tiviko, Voyo.
Přehled nejdůležitějších aplikací u Panasonic TX-55CX750 (46.990 Kč, Firefox) se 140cm úhlopříčky.

Přehled nejdůležitějších aplikací u Panasonic TX-55CX750 (46 990 Kč, Firefox) se 140 cm úhlopříčky.

Panasonic: Viera i Firefox

Původní platforma Viera byla proslulá svou bezproblémovostí. Lokálních aplikací ale nikdy moc nebylo. Unixový Firefox má aplikace na podobné úrovni a unikátní je zejména přístup do videotéky Prima Play, jemuž ale v nejbližší době skončí exkluzivita. Vedle něj je k dispozici zejména jen Voyo a pokud vím, Panasonic nic dalšího neplánuje.

Aplikace Philips (TP Vision), které jsou k dispozici pro Android najdete přehledně vypsány na firemních stránkách. Zvolit lze výpis jak pro Česko, tak pro Slovensko.

Aplikace Philips (TP Vision), které jsou k dispozici pro Android, najdete přehledně vypsány na firemních stránkách. Zvolit lze výpis jak pro Česko, tak pro Slovensko.

Philips (TP Vision): Android 4.2 stále na forhontě

Momentálně u chytrých televizorů nabízí dva systémy – tradiční platformu Net TV, kterou používají i jiní, mj. Loewe, a operační systém Android. Ten je u značky Philips k mání ve dvou verzích: 4.2 (televizory uvedeny na podzim 2014) a Android TV (5.0) u letošních řad.

TP Vision upozorňuje, že dostupnost videoaplikací se může lišit podle roku výroby (viz YouTube výše), a navíc, že v současnosti dochází u řady z nich k rekonstrukcím. Nelze tak říci, co aktuálně chodí a nechodí, což se ale týká všech značek, včetně například LG WebOS 2.0.

Aplikací není mnoho, ale vedle Filmboxu a Voyo tu najdete i videopůjčovnu Banaxi, kterou nabízí i Tesco ve službě Clubcard Kino. Kompletní přehled aplikací najdete na webových stránkách výrobce zde.

Samsung na svých webových stránkách nabízí perfektně zpracovaný přehled aplikací pro český a slovenský trh, včetně jejich popisu.

Samsung na svých webových stránkách nabízí perfektně zpracovaný přehled aplikací pro český a slovenský trh, včetně jejich popisu.

Samsung: nejvíce aplikací pro Smart TV i pro Tizen

Tento výrobce již dlouho – pro český, potažmo slovenský trh – vede v aplikacích peloton. Navíc od posledního článku před rokem vše dotáhl ještě o něco dále, a to nejen co do dalších aplikací, ale i co do jejich seznamu. A je tu ještě jedna důležitá věc: aplikace jsou totožné jak pro klasickou chytrou platformu (2014), tak pro nový unixový operační systém Tizen. Ten mají v roce 2015 všechny chytré televizory tohoto výrobce, takže v tabulce najdete už jen ten..

Všechny aplikace přehledně uspořádané podle oblastí najdete na firemních stránkách pro český trh zde a pro slovenský trh zde.

Z těch méně obvyklých jmenujme Dirigent (informace o české a pro Slovensko o slovenské vážné hudbě), Inels Home Control (ovládání IQ bydlení), KHL (kontinentální hokejová liga), Pigy.cz (české pohádkové rádio), Pixee TV (on-line sledování dohledových kamer), Pohádky („večerníčkové“ seriály jako Krteček, Pat a Mat…) a Třídění obrázků, což je vzdělávací aplikace pro děti ve věku 4–8 let.

Naopak v seznamu oproti loňsku nevidím minimálně barrandovský Animáček, ČRo Pexeso a TV Polar, což je moravskoslezská regionální televize.

Sencor: Opera i Android 4.0

Český výrobce Fast ČT nabízí chytré televizory na platformách Opera (SLE 3282M4 – 7490 Kč; SLE 40F82M4 – 8990 Kč) a Android (SLE 39A1000M4, 8990 Kč). U něj hodlá využít standardních aplikací, které jsou/budou k dispozici, a podle vyjádření neplánuje přípravu vlastních českých, resp. slovenských. Výrobce se totiž momentálně soustředí především na tuner DVB-T2 a podporu kodeku H.265/HEVC.

BRAND24

Televizory s Android 4.0 jsou bohužel zcela vyprodány, což při jejich ceně není divu. Standardně mají předinstalovány AccuWeather, FileBrowser, Gmail, Kalkulačku, Manažer stahování, Task Manager a Webový prohlížeč.

TABULKA KE STAŽENÍ

České aplikace/widgety v chytrých televizorech sezóny 2015/16: CZ widgety 2015_v3_tabulka

Řídíte se při nákupu chytrého televizoru i počtem lokálních aplikací?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).