Hlavní navigace

Velký přehled kabelových set-top-boxů na českém trhu (1.)

24. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V České republice se v poslední době rozšířil trh s přijímači pro digitální kabelové vysílání (DVB-C). K tomuto kroku přispěl i fakt, že se v říjnu loňského roku dostal na trh nový CA modul Conax CAS7. Právě tento modul od firmy Technisat umožní zákazníkům kabelových operátorů vybrat si svůj vlastní DVB-C přijímač. Pro snazší orientaci na trhu jsme se rozhodli připravit velký přehled digitálních přijímačů pro kabelovou televizi. Nyní vám přinášíme první část našeho třídílného seriálu, kde se seznámíte s některými set-top-boxy.

V dalších dílech vám přiblížíme jiné STB i televizní přijímače a také se poohlédneme po tunerech pro příjem kabelové televize prostřednictvím počítače. Předem upozorňujeme, že autor, ani server Digizone.cz nenese odpovědnost za kompatibilitu níže uvedených přijímačů se sítí vašeho kabelového providera.

Set-top-boxy AB-COM

Set-top-boxy od společnosti AB-COM jsou určeny pro příjem satelitního digitálního vysílání. Nabízí se ale možnost upgradovat tyto přijímače i pro příjem digitálního kabelového vysílání. Stačí si k přístroji zakoupit DVB-C tuner, který vás bude stát přibližně 1000 – 1900 Kč. Na trhu jsou k dispozici modely AB IPBox 900HD a AB IPBox 9000HD. Narazili jsme ještě na AB IPBox 350 Prime, ten ovšem nedisponuje Common Interface slotem pro CA modul, tudíž na něm nejspíš neshlédnete kódované kanály.

AB IPBox 900HD je HDTV satelitní přijímač, který je postaven na otevřeném operačním systému Linux. Standardně se dodává s DVB-S2 tunerem, ale lze nahradit jinými tunery (DVB-S, DVB-C, DVB-T). Celkem zařízení umožní zapojit 1 tuner. STB si poradí se systémem kódování MPEG-2 i MPEG-4. Uživateli také nabídne podporu DivX a MP3. Mezi jeho přednosti dále patří HDMI konektor s ochranou HDCP, USB 2.0, síťové rozhraní Ethernet, RS-232C (sériový port), optický S/PDIF, YPbPr, cinch video out, 2× cinch audio R/L, SCART a dva Common Interface sloty pro CA moduly. Funkce, které Vám tento model nabídne, jsou EPG, titulky, teletext a TimeShift. Samozřejmostí je připojení externího HDD pomocí konektoru eSATA. Přístroj je plně počeštěn a podporuje kompletní české znaky. Zařízení je možné zakoupit v černé nebo stříbrné barvě. Cena se pohybuje okolo 9 000 Kč.

Na trhu se ještě objevil nový typ AB IPBox 910HD, který má obdobné funkce jako jeho starší bráška a dokonce i stejný design. Na stránkách výrobce jsme se navíc dočetli o integrované čtečce smart karet, funkci PIG (Picture In Graphic) a možnosti připojit vnitřní HDD. Zařízení je možné zakoupit v černé nebo stříbrné barvě. Cena se pohybuje okolo 9000 Kč.

AB IPbox 900HD predni
AB IPbox 900HD zadni

AB IPBox 9000HD má obdobné funkce jako IPBox 900HD s tím rozdílem, že nabízí připojení HDD pomocí konektoru SATA 1. Jedná se tedy o interní HDD, nikoliv jen externí. Set-top-box je dále vybaven PSTN modemem a S-Video výstupem. Navíc má také 2 čtečky smart karet a celkem je možné přístroj osadit 2 tunery. Prodejci uvádí, že přijímač podporuje rodičovskou ochranu buď pro kanál nebo konkrétní program. Zařízení je opět možné zakoupit v černé nebo stříbrné barvě. Cena se pohybuje okolo 13 000 – 14 000 Kč.

AB IPbox 9000 HD predni
AB IPbox 9000 HD zadni

Set-top-boxy Dream multimedia

Digitální přijímače značky Dream multimedia jsou především určeny pro satelitní digitální příjem, ale lze je upravit pro signál DVB-C. Digitální kabelový tuner vás bude stát přibližně 1400 – 2000 Kč. Takto je možné upravit dva přístroje. Jeden set-top-box ale není vybaven CI slotem pro CA modul. Jedná se o typ DM 600 PVR. Proto se budeme zabývat jen jedním přijímačem 7025 Plus.

DreamBox 7025 Plus je SDTV satelitní přijímač, který je postaven na otevřeném operačním systému Linux. Přístroj podporuje kódování v normě MPEG-2 a je vybaven jedním CI slotem a dvěmi čtečkami dekódovacích karet. Přístroj je dvoutunerový s funkcí TimeShift, přičemž umožňuje nahrávat až deset programů současně. Tuner je možné vyměnit za jiný, např. DVB-C. HDD lze do set-top-boxu přikoupit. Mezi funkce set-top-boxu patří EPG, teletext, možnost přehrávání MP3 a připojení k internetu. Samozřejmě nechybí podpora her. Zařízení je vybaveno konektory: 2× SCART, cinch video out, 2× cinch audio R/L, Ethernet RJ-45, USB, optický S/PDIF, Super video a RS-232C. Přístroj je navíc vybaven TV modulátorem, je plně počeštěn a podporuje kompletní české znaky v EPG. Prodává se ve stříbrné barvě s černými prvky na předním panelu. Cena se pohybuje okolo 14 000 až 18 000 Kč.

Dreambox 7025 plus

Set-top-boxy Ferguson a Opticum

Ferguson AC 6200CR je digitální kabelový přijímač s jedním tunerem DVB-C. Nabízí možnost sledovat SD kanály v systému kódování MPEG-2. Přístroj obsahuje dvakrát SCART konektor, cinch video out, 2× cinch audio R/L, RS-232C a digitální koaxiální audio výstup. STB má v sobě integrovaný modulátor UHF, který vám umožní sledovat digitální nabídku i na starém televizoru bez video vstupů. Samozřejmostí je čtečka přístupových karet Conax. Přístroj ovšem nemá CI slot, proto je nutná konzultace s vaším kabelovým operátorem ohledně možnosti nasazení tohoto set-top-boxu na síť. Přístroj podporuje český jazyk. Barva zařízení je stříbrná. Cena se pohybuje okolo 2000 Kč.

Ferguson AC 6200CR

Opticum 7100CCX je funkčně velmi podobný předchozímu set-top-boxu. Zařízení má navíc optický S/PDIF výstup. STB není vybaven CI slotem, proto je nutné eventuelní nasazení do sítě konzultovat s vaším kabelovým operátorem. Barva přístroje je stříbrná. Cena se pohybuje okolo 2000 Kč.

Opticum 7100ccx

Set-top-boxy Handan

Digitální kabelové přijímače značky Handan jsou většině zákazníků kabelových společností dobře známé. Jako první nasadil set-top-boxy Handan na svou síť operátor Karneval Media. Později se tato značka ujala i u dalších kabelových providerů. Tyto přístroje jsou tak v České republice nejběžnější. Společnost Handan vyrábí více modelů, a to od základního až po HD verzi. Nyní se dokonce proslýchá, že se testuje nový model, který by měl disponovat HDD a HD rozlišením. Protože jsme na serveru Digizone.cz probírali set-top-boxy Handan už mnohokrát, zmíníme se o nich jen velmi krátce.

Handan CV-5000 CiNX iL je základním modelem tohoto výrobce. Dokáže si poradit jen se standardním rozlišením. Má v sobě integrovánu čtečku Conax karet a dokonce je vybaven i CI slotem pro CA modul. Tento model je dostupný ve stříbrné barvě. Cena se pohybuje okolo 2 000 Kč. Pro podrobnější informace klikněte zde.

Handan CV-5000 předek

Handan CV-6000 DVR je digitální kabelový přijímač, který má zabudovaný HDD o velikosti 160 GB. Dokáže si poradit jen se standardním rozlišením. Je vybaven čtečkou smart karet Conax a CI slotem. Je dostupný ve stříbrné barvě s leskle černým předním panelem. Cena se pohybuje okolo 6 500 Kč. Pro podrobnější informace klikněte zde.

BRAND24

Handan CV-6000 DVR

Handan CV-7000 HD je digitální kabelový set-top-box, který dokáže zobrazit vysoké rozlišení, ovšem není vybaven pevným diskem. Samozřejmostí je HDMI konektor, čtečka přístupových karet Conax a Common Interface slot. Je prodáván ve stříbrné barvě s leskle černým předním panelem. Cena se pohybuje okolo 5000 Kč. Pro podrobnější informace klikněte zde.

Handan CV-7000HD

Foto: archiv společností AB-COM, Dream multimedia a Profi-Sat

Která z uvedených značek se vám nejvíce zamlouvá?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).