Hlavní navigace

Názor k článku Velký zlom - Napster konečně implementuje zvukové otisky od Ladislav Zajicek - Nejde o zabraneni kopirovani. Jde o umozneni plateb....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2001 21:03

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Nejde o zabraneni kopirovani. Jde o umozneni plateb. Podle ruznych pruzkumu by bylo 60% lidi ochotno nejak (mikro)platit za hudbu, pokud bude system placeni jednoduchy, neobtezujici.

    Pro hudbu je existence bootlegu odjakziva nezbytna, protoze plni i reklamni funkci. Pokud se pomer placenych a neplacenych (bootlegovych) NESIFROVANYCH skladeb ustali na fifty-fifty, bude to parada pro hudbu obecne. Smytec s copyrightem (nikoli s autorskym pravem!), vsechny informace v databazich otisku. Mikroplaceni za hudbu silne eliminuje skutecne piratstvi, protoze se nevyplati.

    Opet a znova zduraznuju, ze rada je ted na domysleni a realizaci KONCEPCI sdileni vseho v sitich peer-to-peer. Uz jsou vymyslene cetne koncepce, ktere kompenzuji autory i uzivatele. Jejich popis by byl dlouhy (a pro vetsinu lidi je dnes stale jeste zcela nepochopitelny - jde o koncepce sdileni, pro ktere vubec neexistuji analogie z praktickeho zivota). Znova a opet doporucuju k prohlednuti sit peer-to-peer Mojo Nation (http://www.mojonation.org/), ktera jako prvni prisla s ukazkou perfektni koncepce zcela automaticky probihajici uhrady technickych zdroju neustalym mikroplatebnim pretekanim pseudofinanci (se vstupem a vystupem platnych men).

    S pravnim pozadim neni problem, pokud jde (mensi) vklad do, resp. vyber ze systemu systemu s pseudofinancemi z kreditni karty, resp. na ni. Mozny je i vklad z anonymnich "telefonnich" karet s nizkou castkou. Mikroplatby nejsou zrovna moc efektivni pro nejake prani spinavych penez. A vyuctovani? To je jen vec provedeni a spravy stavu uctu jakehokoli systemu (prikladem budiz telefonni, aneb vypis urcitym zpusobem vytvareneho logu).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).