Hlavní navigace

Věříte robotům? Na několik měsíců obsadili vídeňské muzeum, podívejte se

29. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Jan Beránek
Umělá inteligence a roboti. Témata, která se zase po letech dostávají do hlavního proudu společenské debaty. Všimli si toho i umělci.

Vídeň se ráda staví do pozice progresivního města. Kromě toho, že pořádá největší startupový festival v regionu, nad kterým kdysi vlála vlajka Rakouska-Uherska, teď pokračuje dál a fanoušky technologií láká na bienále do muzea užitého umění. 

Téma aktuálního bienále zní: „Roboti. Práce. Naše budoucnost.“ Až do začátku října tak mohou výměnou za necelých deset eur návštěvníci vejít do světa robotů, kyborgů nebo androidů, které už lidé znají. A zamyslet se nad tím, jak jejich příchod změnil a změní svět. 

A roboti nejsou všechno. Výstava zavede návštěvníky i do světa GAFTA, tedy království, kde vládne pětice Google-Apple-Facebook-Twitter-Amazon. Království, kde vládci dali lidem zrcadlo, které jim přidává psí uši a čenichy. Království, kde vládci dali lidem modrého ptáčka a oni začali zpívat s ním.

Nemusí to být ale konečná. Mladí rakouští umělci ukazují různé cesty, jak zmást algoritmy sociálních sítí a vymanit se z tenat království.

BRAND24

Jak také může vypadat budoucnost, se zamysleli i umělci z Japonska. A tak na výstavě nechybí kromě jiného ani Hyper Reality autora jménem Keiichi Matsuda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).