Hlavní navigace

Většina registrátorů již českou doménu zlevnila

15. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Po roce a půl příprav spustil správce české národní domény na začátku října nový registrační systém. Ten mimo jiné umožnil snížit velkoobchodní cenu za registraci a vedení domény .cz. Jak na zlevnění zareagovali samotní doménoví registrátoři? Za kolik se dá česká národní doména pořídit? A bude do budoucna ještě levnější? Přináší s sebou nová cena nějaká úskalí?

1. října letošního roku správce české národní domény sdružení CZ.NIC oficiálně spustilo nový registrační systém pro správu domény .cz. Ten, ve srovnání s původním, který vyvinula a čtyři roky provozovala společnost T-Systems Pragonet, bude podle provozního ředitele sdružení CZ.NIC Martina Peterky znamenat úspory v nákladech na provoz systému. Díky novému systému, který vyvinuli a budou spravovat přímo pracovníci CZ.NICu, mohlo dojít ke snížení velkoobchodní ceny za registraci české národní domény na 190 korun bez DPH. Pro samotné registrátory znamená zavedení nového systému řadu dalších výhod, pro koncové zákazníky je ale asi nejpříjemnější skutečností fakt, že nový systém přináší novou a samozřejmě nižší cenu za registraci a roční vedení domény .cz.

Podíváme-li se do minulosti, není letošní snížení cen registrací české národní domény nikterak novým jevem. Od začátku roku 2006 došlo k razantnímu poklesu cen registrací, ale i poplatků za vedení domén. Například v říjnu 2005 avizoval správce národní domény zrušení jednorázového třísetkorunového poplatku za registraci doménového jména v doméně .cz s platností od 1. ledna 2006. Na začátku letošního roku pak následovalo snížení velkoobchodní ceny roční registrace domény o 20 procent, z 500 na 400 korun bez DPH. O deset měsíců později poklesla cena registrace ještě razantněji, na již zmiňovaných 190 korun bez DPH. Ceny pro koncové zákazníky tyto změny více méně kopírovaly.

Tip: porovnejte si aktuální ceny domén všech akreditovaných českých registrátorů v přehledné databázi domén na Lupě.

Například společnost Czech Online (dnes Telekom Austria Czech Republic, Volný) prodávala registraci a vedení domény .cz po dobu 12 měsíců na konci roku 2005 za 891 korun včetně DPH, na začátku následujícího roku poklesla cena na 832 korun včetně DPH a nyní totožný produkt koupíte za 464 korun včetně DPH. V roce 2006 zaplatil zákazník za registraci a roční vedení domény .cz u společnosti Active 24 713 korun, v současné době si vystačí s necelými třemi stovkami. A takto bychom mohli pokračovat. Cena za registraci české národní domény se neustále přibližuje ceně, za kterou je již několik let možné registrovat nadnárodní neboli generické domény. Například u společnosti Ignum je česká národní doména v současné době dražší o pouhých 36 korun než mezinárodní domény .com, .net, .biz, .org či.info.

Podle Martina Peterky je pravděpodobné, že velkoobchodní cena za registraci domény .cz v budoucnu ještě poklesne. Je pravděpodobné, že cena bude dále klesat, nepůjde však už o tak razantní snížení. Jinými slovy je docela pravděpodobné, že by se cena pro koncové zákazníky mohla přiblížit úrovni, za kterou lze nyní pořídit nadnárodní nebo evropskou doménu. Samozřejmě záleží také na tom, jak snižování velkoobchodní ceny promítnou do svých ceníků samotní registrátoři. Podle následující tabulky je zřejmé, že někteří se rozhodli pro opravdu malé marže, naopak někteří nabízí českou národní doménu za více než 600 korun včetně DPH. Společnost Ipex, alespoň podle údajů, které jsou k dispozici na firemním webu, prodává doménu .cz za ceny platné od 28. února 2007, jakoby snad ani říjnové zlevnění registrace její pracovníci nezaznamenali.

Nejlevněji vyjde registrace u společnosti Kraxnet. Cena 238 korun včetně DPH je na první pohled velmi lákavá. Na druhou stranu je trochu zarážející, že by registrátor prodával českou národní doménu pouze o deset korun dráž, než ji nakoupí od správce. Služba Eco Doména CZ ale nezahrnuje vedení jmenných serverů a nižší zisk z této služby si společnost pravděpodobně kompenzuje ziskem z dražších služeb, které vedení jmenných serverů zahrnují. Jejich cena se pohybuje od 832 korun výše.

Registrace a roční vedení domény .cz – říjen 2007
Registrátor Zřízení a roční poplatek
KRAXNET s.r.o. – bez DNS 238 korun
Web4U, s.r.o. 262 korun
MITON CZ, s.r.o. 273 korun
INTERNET CZ, a.s. 274 korun
WinSoft Company, s.r.o. 280 korun
ZONER software, s.r.o. 286 korun
ACTIVE 24, s. r. o. 296 korun
ONE.CZ s.r.o. 298 korun
ha-vel internet, s.r.o. 316 korun
MIRAMO spol. s r.o. 333 korun
IGNUM, s.r.o. 339 korun
Explorer, a. s. 356 korun
GENERAL REGISTRY, s.r.o. 356 korun
Telekom Austria Czech Republic, a. s. 464 korun
Media4web, s.r.o. 536 korun
Telefónica O2 Czech Republic 653 korun
IPEX a.s. 704 korun
KRAXNET s.r.o. – včetně DNS 832 korun

Poplatky jsou uvedeny včetně DPH a zaokrouhleny dle matematických pravidel na celá čísla. Do porovnání byly zařazeny nabídky registrátorů, kteří jsou akreditováni u sdružení CZ.NIC.

Noví registrátoři a konsolidace trhu

Nový registrační systém a snížení velkoobchodní ceny za registraci české národní domény ale nejsou jedinými změnami, které uvnitř CZ.NICu v posledních dnech proběhly. Společně se spuštěním registračního systému totiž správce rozšířil řady akreditovaných registrátorů o tři nové členy, a sice společnosti WinSoft Company, s.r.o., MITON CZ, s.r.o. a Explorer, a.s. Nabídky těchto registrátorů nyní sledujeme v naší databázi. Kromě českých registrátorů byl mezi členy sdružení přijat také první zahraniční registrátor. Dánská společnost Ascio Technology Inc. nyní může registrovat českou národní doménu přímo prostřednictvím CZ.NICu.

Tipy C

Naopak svoje aktivity související s registrací a vedením domén ukončila společnost SkyNet, která na začátku září předala všech svých 2438 .cz domén společnosti Ignum. Stejnojmenná společnost spravuje také bezmála 3000 českých národních domén pro telekomunikačního operátora GTS Noveru, který bývalé členství v CZ.NICu získal společně s koupí společnosti Nextra Czech Republic.

Nižší cena přivede nové zákazníky

Snížení velkoobchodní ceny za registraci české národní domény bude mít pravděpodobně pozitivní vliv na navýšení počtu registrovaných domén .cz. Už při snížení velkoobchodní ceny z 500 na 400 korun totiž CZ.NIC pozoroval o doménu .cz zvýšený zájem. Současné radikální snížení cen pro koncové zákazníky tento trend jen podpoří. Co se týče negativních jevů, které by mohly nižší ceny vyvolat, jako například rozvoj doménového spekulantství, nejsou podle mého názoru obavy na místě.

Měla by cena registrace a vedení české národní domény v budoucnu ještě poklesnout?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).