Hlavní navigace

Viasat Explore přiblíží během září nábor do britských speciálních jednotek

8. 9. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Zajímalo vás někdy, jak se lze dostat do britských speciálních jednotek SAS? Od 12. září se to můžete dozvědět na kanále Viasat Explore.

Elitní speciální jednotky chrání společně s vojáky své země před šílenými jednotlivci nebo skupinami, eliminují terorismus, zasahují u konfliktů, kde veškerá civilizovaná jednání selhávají, nebo jen shromažďují důležité a strategické informace o nepříteli.

Občanství není všechno

Základním předpokladem pro vstup do britských jednotek SAS je britské občanství. Jenže i když jej máte, nic to ještě neznamená. Čeká vás totiž dlouhá cesta výběrovým řízením. Samozřejmým předpokladem je nadprůměrná fyzická zdatnost – klasický archetyp chlapa před televizí s bůčkem v jedné a pivem ve druhé ruce by tedy zřejmě neuspěl. To bychom všichni tak nějak obecně předpokládali, ale je to opravdu tak?

V unikátním dokumentárním seriálu SAS: Odvážnému štěstí přeje máte možnost zjistit, jak takový nábor elitních příslušníků britské armády probíhá v praxi. Štáb v rámci filmování sledoval 25 civilistů, kteří se postupně měli stát bojovníky s charakterem. Ano, charakter je zde důležitým pojmem. To je totiž přesně to, co instruktoři speciálních jednotek sledují především. Jejich nejdůležitější otázka zní totiž následovně: Chtěl bych mít tohoto člověka po boku ve válečné zóně?

Asi vás překvapí, že k tomu, aby se na tuto otázku dopátrali kladné odpovědi, nepotřebují mít instruktoři před sebou žádného alfa samce. Naopak: být nejrychlejší, nejzdatnější či nejsilnější je v tomto případě spíše kontraproduktivní. Nejdůležitější je psychická odolnost, jak se ostatně ukáže i v rámci seriálu, který sleduje uchazeče trpících spánkovou deprivací, únavou z množství vytrvalostních testů či podstupujících fingované výslechy nepřítelem.


Autor: Viasat Explore

SAS: Odvážnému štěstí přeje

Výcvik na rok a půl

Náborový proces do britských speciálních jednotek SAS je ve své první fázi několik týdnů trvajícím sítem, jehož cílem je získat pro specifické úkoly elitních bojovníků jen ty nejlepší – tiché a silné typy, disponující potřebnými vlastnostmi. Toto síto většinu zájemců odradí a ukáže na pár vyvolených, kteří pak v druhé fázi projdou 18měsíčním speciálním výcvikem.

Možná přemýšlíte nad tím, jací lidé se k SAS vlastně hlásí. Rozhodně to nemohou být žádní ztroskotanci, kteří si jen chtějí léčit své komplexy nebo uspokojit svůj instinkt zabijáka. Takoví lidé by tvrdými psychologickými testy určitě neprošli.

Jak najít vlastní limity

Za příklad člověka, který jimi naopak prošel, si lze vzít bývalého člena elitních jednotek a současného instruktora Anthonyho Middletona, který svého času musel podstoupit úplně stejně nesnadný výcvik. Middleton vstoupil do armády už v šestnácti letech, protože chtěl stát na vlastních nohou a být soběstačný; chtěl podstupovat výzvy a ještě za to být placený. Přirozeným vývojem se pak dostal právě k SAS. 

Ale cesta na vrchol byla klikatá – vedla přes Irák (kde působil jako ostřelovač) a Afghánistán, ale i uvědomění, že v tom, co dělá, je dobrý. Ostatně i proto je nyní schopen nováčkovskými testy provádět ostatní. Ke své práci instruktora Anthony říká, že nejtěžší na ní je ukočírovat všechno tak, aby byl každý rekrut přiveden ke svým psychickým i fyzickým limitům, ale nebyl přitom nucen je překročit. 

Toho je velmi složité dosáhnout vzhledem k tomu, že každý člověk je individuální a každý má limity nastavené jinak. Instruktor však musí být vždy jeden krok před nováčky. Úkolem instruktorů je dohlížet na to, aby přibližování se limitům probíhalo v kontrolovaném prostředí a úroveň nebezpečí nepřekročila neúnosnou mez. I přesto však mnohé situace vypadají nejen pro externího pozorovatele až příliš dramaticky.


Autor: Viasat Explore

SAS: Odvážnému štěstí přeje

Klíčem je obětavost

Že náhodou máte britský pas a přes všechno výše zmíněné jste se rozhodli do toho jít? Pak vězte, že podle Anthonyho Middletona je nejdůležitější vlastností každého bojovníka SAS obětavost. Všichni do toho jdou s tím, že možná nakonec budou muset dát nejvyšší oběť – svůj život. Náročným výcvikem a oním sítem to totiž nekončí, ale naopak začíná. Příslušníci SAS vyráží na reálné mise, v nichž čas od času utrpí reálná zranění, která jim někdy způsobí smrt. Obětavost bojovníka se projevuje i v tom, že takový člověk dává sám sebe na poslední místo. Za civilisty, spolubojovníky i úspěšnost mise.

BRAND24

V jednotlivých dílech seriálu uvidíte nováčky procházející jednotlivými fázemi výcviku: odjíždějí do hloubi amazonského pralesa, kde po první, brutální fázi hned osm zájemců odstupuje. Zbylých sedmnáct pak podstupuje test, zda dokáží ovládat svou agresi. Po druhé fázi odchází dalších pět rekrutů a nastává fáze třetí, která spočívá ve vytváření důvěry v rámci týmu.

Ve čtvrté fázi spolu dva týmy v Andách bojují o to, aby se jako první dostaly k vrtulníku, který je schopen odvézt zpět na základnu pouze jeden z nich. Poslední fází je vyšetřování, které používá opravdu brutální metody k získání informací. A kterému se rekruti nesmějí podvolit. A právě v této fázi se může ukázat, že i na první pohled slabě vypadající jedinec může být schopným členem jednotky.

Dokumentární seriál s názvem SAS: Odvážnému štěstí přeje, uvádí kanál Viasat Explore každé úterý od 12. září, vždy od 21:45.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).