Hlavní navigace

Názor k článku Více než polovina domácností, má mít v roce 2019 „Smart TV“ od Jiří Macich ml. - Věřím, že generační obměnou přístrojů predikce může plus...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2016 17:48

    Jiří Macich ml.

    Věřím, že generační obměnou přístrojů predikce může plus mínus klapnout. Z dosavadního pozorování si ovšem nedělám iluze, že by všichni jejich majitelé začali využívat to jediné, co je pro definici Smart TV nejzásadnější. operační systém s volnou instalací a využitím aplikací.

    Hloupé televize (z)mizí, takže lidé budou více a více jako hloupé využívat ty chytré. Přesto se půjde chlubit penetrací Smart TV, přestože zajímavějším ukazatelem by bylo číslo, kolik jich je on-line. To by mnohem více vypovídalo, jestli Smart TV jsou revolucí a lidé skutečně používají aplikace nebo alespoň hybridní vysílání.

    A proč jsem vůči využívání aplikací skeptický? Důvodů vidím celou řadu. Od uživatelské gramotnosti, přes konkurenci jiných zařízení, po nabídku aplikací, kterou neblaze ovlivňuje fragmentace systémů.

    Jen se na to podívejme: Android TV (Sony, Philips), Tizen (Samsung), Firefox OS (Panasonic), WebOS (LG), Opera TV (low-cost a low-end značky) atd.

    Přitom to jsou jenom ty „nové“ a převážně open source unixové / linuxové systémy. Ještě pořád dožívají a nějakou dobu budou dožívat jejich předchůdci. Přidejme si potom různé verze systémů z různých let, kde se aktualizace nenosí a dopředná i zpětná kompatibilita je velký kumšt, pokud je vůbec technicky možná.

    A to se ještě spekuluje, že na scénu vstoupí televizní verze Windows 10, která umožní spouštět ty nové tzv. universální aplikace z Windows Store (jako Xbox One po upgradu). Kdo se přidá? Apple? Canonical? To bude ještě veselé. Konkurence je většinou zdravá, ale někdy může fragmentací naopak ubližovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).