Hlavní navigace

Videoobsah budiž pochválen

22. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Letošní rok má být opět internetovému videu zaslíbený. Pokud nás již nebude bavit sledovat nelegálně zveřejněné videoklipy na populárních videowebech, určitě si najdeme projekt šitý na míru, nebo alespoň objevíme zapomenuté legendy či hvězdy budoucnosti.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Dnes už si nedovedu představit velký zpravodajský web bez videoobsahu. Trend ze zahraničí ovládl i český internetový rybníček. Díky tomu můžeme vidět zajímavé videoreportáže a rozhovory jako doplněk ke klasickému psanému zpravodajství a fotogaleriím. Jestliže platí, že je lepší jeden obrázek než tisíc slov, pak jedno video vydá za tisíc obrázků. Populárnější než videozpravodajství je ale stále videozábava. Pro mnohé internetové uživatele znamená videozábava prohlížení videí na YouTube.com, a pak dlouho dlouho nic. Na českých videoserverech toho bohužel zatím moc zajímavého není, i čeští uživatelé dávají při ukládání svých videí přednost zahraničním službám.

Co se videozábavy týče, je YouTube opravdu nevyčerpatelným zdrojem videí. Z posledních tipů, které jsem dostal, mě nejvíc zaujala čtyřdílná série Svatba Jiřího Káry. Garantuji vám, že zajímavější svatbu jste ještě neviděli. Pokud vám nevadí vulgární výrazy, lze jenom doporučit. V poslední době zazářil také Ivan Mládek se svým Jožinem z bažin, v Polsku se z této třicet let staré písně stal hit, díky lavinovitému šíření se Internetem. Na to, že Poláci začali díky klipu na YouTube zbožňovat Ivana Mládka víc než Helenu Vondráčkovou, upozornil tisk i televize.

Video nemusí jenom bavit a informovat, může také poučit. Příkladem může být web Hausgemacht.TV. Jde o videoporadce, kde si uživatelé pomocí videonávodů navzájem radí, jak správně uvařit brambory nebo zatlouci hřebík. Projekt těží z propojení s německými televizními stanicemi a jeho popularita je v německy hovořících zemích obrovská. Videí obsahuje opravdu dost, kutil nebo zahrádkář si přijde na své. Videoporadce je skvělý příklad smysluplného využití videa na Internetu, i když trochu netradiční…

BRAND24

Na projektu Hausgemacht.TV je možné sledovat, že internetoví uživatelé nejsou zase tak líní a že se najde hodně těch, kteří si dají tu práci a natočí se při strouhání karotky. Do podobných projektů přispívají ti, kteří se nespokojí se sledováním nelegálních videoklipů. Chtějí totiž něco zvláštního, co je bude zajímat a co jim možná i pomůže.

Videoporadce jako internetový koncept je skvělým nápadem. Dovedu si představit videokurzy čehokoliv, například vaření (což je dnes populární a rozšířená záliba). Pokud bude přibývat podobných neotřelých a nápaditých projektů, propad sledovanosti televizních stanic může být ještě daleko markantnější. Konkurence videoobsahu šitého na míru je pro televizní vysílání opravdovou hrozbou. Co brání prakticky komukoliv založit si videoblog? Stačí kamera nebo mobilní telefon a trocha štěstí (štěstí je to, co pomůže, abyste zachytili politika, jak se dloube v nose). Pak se video stane populárním, rozšíří se lavinovitě dál a dál a nová hvězda je na světě. Ti odvážnější si mohou založit videoweb o tom, co je zajímá. Bez videa se prostě už neobejdeme. Otázkou je, zda kvůli tomu, že jsme si na něj zvykli, nebo kvůli tomu, že ho skutečně potřebujeme. Já osobně si myslím, že bez něj by byly zážitky z putování po síti poloviční…

Je někde na Internetu video, v němž účinkujete vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).