Hlavní navigace

Názory k článku Vít Klusák (V síti): Mysleli jsme, že jsme narazili na dno pekla. Pak to ale bylo ještě horší

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2019 13:21

    Martin P.

    Pro neodbornou veřejnost to je šok, ale jak píše v závěru je to něco co tu je už desítky let. Stoupá jen dostupnost v populaci.

    Ale docela by mě zajímalo jak se k tomu postaví jednotlivé portály.

    Protože jejich aktivita nebo spíše konektivita by mohla vést k pocitu, že predátorské a fake účty si udržují pro hezká čísla o počtu aktivních uživatelů. A fámy pak hovoří třeba o tom, že ban dostali lidé kteří naopak na podvodné účty upozorňovali. A to se nejedná jen o případy predátorů z toho dokumentu, ale oblíbení zahraniční vojáci, kteří hledají ženské. Obzvláště velký je jejich výskyt na Lidé, kde pravidelně zaplňují diskuzní skupinu Fake profily. Doplněné jejich ženskými protějšky, které si mnohdy uživatelé dokáží snadno "vygooglit" ale adminy to netankuje.

  • 17. 6. 2019 8:58

    Martin P.

    Jinak zrovna minulý čtvrtek na Lide cz v diskuzní místnosti o fake \ podvodných profilech na Lide cz

    A... dobře ze aspoň tato mistnosti funguje admini to neřeší
    B... ad A: admini na to kašle.... Je nim to úplně jedno... Ty co nahlasim dnes možná smažou za tyden nebo taky ne.. Už jich ani moc nehledám. Jednou jsem jich poslal asi 30 najednou a dostal sem blokaci... je tu půlka Nigerie.

    Myslím že to není jediná podobná zmíněná zkušenost která tam s takovým admin přístupem byla. Zmínka že je pak Seznam podporoval při natáčení mi přijde jako špatný vtip. No kdyby náhodou takový zmínka ztratila narozdíl od nahlášených profilů je to naštěstí archivované.

  • 12. 6. 2019 15:45

    bez přezdívky

    Díky moc tvůrcům za takový dokument, mne se ti sice již přímo netýká, mám dospělé děti, ale působím na základní škole jako učitel informatiky a v rámci výuky se o tomto problému s dětmi bavím. Samozřejmě až od 5. třídy, dříve se IT neučí, tam je to asi na třídních učitelích. Moje zkušenost je taková, že naprostá většina dětí má nějaké povědomí o tom, co se na Internetu děje, otázka je, zda jsou schopny nebezpečí včas rozpoznat, dospělí jsou velmi vynalézaví a mají nesporný mentální náskok.

    Daleko větší problém aktuálně vidím na úrovni dospělých, v tomto případě převážně rodičů, kteří si mnohdy vůbec nepřipouští, že by se to mohlo týkat také jejich potomků, v horším případě nemají o Internetových aktivitách svých dětí ani tušení a sami tomu moc nerozumí. Mám samozřejmě namysli děti kolem 12ti let a bohužel i mladší - ti nemají na sítích vůbec co dělat, ale technicky vzato jim v tom dnes nelze nijak účinně bránit. Návody na kontrolu nad účtem dětí na PC, které se občas někde vynoří, jsou v praxi nepoužitelné, takhle snadno to prostě nefunguje a každý rodič by si měl uvědomit, že všechna bezpečnostní opatření se dají obejít. Taková je dnes digitální realita. Je to vždy jen otázkou času, kdy na to přijdou. O rodičích, kteří zakoupí svému 8-9ti letému dítěti vyspělý 5" telefon, s neomezeným přístupem k Internetu, nemá cenu ani vést diskusi, ti se v podstatě sami pasovali do role pouhých diváků...

    Nevědomost na straně rodičů kráčí ovšem ruku v ruce s nezájmem, uspořádali jsme na škole pro rodiče na to téma besedu, podotýkám zdarma - přišlo max. 10 rodičů, škola má přitom několik stovek žáků. To je bohužel realita a možná i něco v naší české mentalitě, jsme národ "hasičů", kteří se probouzí z letargie, až když opravdu hoří. Na prevenci se v našich krajích moc nehraje, a to neplatí pouze o této problematice.

    Snad takovéto a podobné akce pomohou otevřít všem oči, ještě jednou veliké uznání a poděkování všem, co se na to projektu nějak podíleli.

    Aleš, 58 let, Praha

  • 12. 6. 2019 18:28

    ROOOO

    Decka maji svuj tablet i mobil od cca 5 let, aktualne 7 a 12. Internet dle zasluh s redukci casu kdyz neco flakaji. Rozumim tomu, ze ucitel informatiky pise, ze to neni jednoduche zabezpecit, ale mozna, v ramci pudu profesni sebezachovy by asi bylo dobre zminit, ze to zabezpecit lze, jenom to stoji penize a energii.
    Debata se spise odehrava v levelu jak moc je kontrola "dustojna" nez ze by nesla. Chat detem nectu, pouze vim s kym si chatuji a proveruji identitu - zatim pouze spoluzacky a v jednom pripade stejne stary kluk z krouzku. Venuji i 20 minut lustraci o koho presne jde, kdo jsou jeho rodice apod. Pak to nechavam byt do prvni statisticke anomalie. To ze by decka mela nejakou aplikaci o ktere nevim nebo byla na nejakem URL o kterem nevim je zcela mimo uvahu. Maily maji na domene s jejich prijmenim, tam ramcove vim co chodi podle subjektu, ale nectu to. Az bude pruser, prectu to okamzite, zatim maji moji duveru.
    Problem muze byt jedine HW, ktery nemam pod kontrolou, coz je zatim asi jenom hodina informatiky.
    Obecne ale plati sledovat peclive zmeny chovani ditete a pak teprve resit detail.

  • 13. 6. 2019 9:26

    Martin P.

    Problém se sexuálním předátorstvým mají jako oběti problém často jejich rodiče , ikdyž tam jde většinou o ekonomické vidírání. Takže že jim je už 7-12 není záchrana.

    Software řešení „rodičovské ochrany“ jsou dostupná i zdarma .

    Ono nejde o lustraci, ale pravidelně se dítěte ptát co dělá . Ale né formou gestapák\estébák alle třeba …hele mě by zajímalo co teď hraješ… ….a co tvý kámoši atd… … a kam oni chodí na školu … a očem si povídáte když takhle jde te RAID… Samo když dospělí na něj nastoupí agresivně tak tomu „vyloženě pomůže“
    V momentu změny chování jedince je už pozdě, protože druhá strana už ho ulovila. Bude jen zkusila phising a přijdete o peníze nebo on o acc v nějaké hře nebo už má jeho fotky a už je vydírán.

  • 15. 6. 2019 22:42

    bez přezdívky

    Zabezpecit to nelze. Kdyz jsme meli k dispozici orezany nebo nejak zabezpeceny system..vzdy se nasel zpusob jak to obejit a pokud ne, nebylo nic jednodussiho nez jit ke kamaradovi/kqmkoliv jinam, ktery nemel takto zkr_pleny pocitac.

  • 13. 6. 2019 9:17

    Martin P.

    Ano v rodičích bude problém. Sami rodiče totiž nemají dostatečný přehled aby dokázali chránit a kontrolovat sebe, natož své děti.

    Jako admin, moderátor na několika zájmových fárech, chatu o kultuře a sportu které obsahovali i část která by šla nazvat "seznamkou" ikdyž to bylo pojděte na koncert , hledám patáka/čku y na tréningy atd.. jsem pozoroval jak jednoduše jde podvést genereraci dnešních 40-60letých lidí ( tehdy jim bylo o xx let méně).

    Společným jmenovatelem bylo nějaké kognitivní zkreslení, Dunningův Krugerův efekt nevyjímaje. Protště oni mají pocit že to zvládají, že to mají pod kontrolou.

  • 13. 6. 2019 9:45

    Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje

    Asi to tak nejak kazdy tusil, jen to nevnima. Je to stejne, jako natocit dokument o dilovani drog na Vaclavaku. Asi to neprinese nic noveho, co by se obecne nevedelo, jen lide, kdy to nemaji porad na ocich, tak to vytesni.

    Nicmene bude tento dokument. Nemyslim si, ze by nekoho z ucastniku druhe strany zavreli, mozna si na ne posviti, ale baleni osoby 18ti let byt se vydava za mladsi trestne nebude.

    Spise si rikam - a co dal? Nemyslim si, ze by portaly mely neco resit a mic by mel byt na jejich strane. Porad si rikam, ze je to hodne o rodine, ale i sebelepsi rodic nemuze uhlidat vsechno a proste nechcete dat decko do bubliny, aby se nahodou neco nestalo.

    Mam mala decka a tak nad tim premyslim. Muzu je vest dobrym smerem, ale nemuzu je odriznout od vseho a nemuzu vsechno uhlidat. A tak si mozna namelou pusu. Jenze kdyz ja byl mlady a namlel si pusu, tak se to mozna dovedelo 5 lidi kolem, dnes to muze zpusobit daleko vetsi problemy diky modernim technologiim.

    No zadna sranda toto a uprimne ani jak z toho ven, pokud nechceme byt extremne hlidani ve vsem.

  • 14. 6. 2019 10:17

    fkr

    Podle mého názoru se to s tou nebezpečností přehání. Příčinu vidím v tom, že jde o atraktivní téma, Internet používá prakticky každý, a navíc kdo má malé děti, je na ně (téma) pochopitelně zvláště citlivý. Soudím i podle toho, že v soudničkách se lze pravidelně setkat s "klasickými" (fuj) případy zneužití dětí, obvykle někým z rodiny, ale nějaká zvláštní pozornost se tomu nevěnuje, na rozdíl od těch internetových aktivit - ty pak jsou v hlavních zprávách. Viz dnešní články o tom, že se chlap pohlavně stýkal s dvanáctiletou dcerou své partnerky a ona (dcera) otěhotněla - dostal 3 roky podmíněně na 5 let (je to málo nebo není?). Tím pochopitelně nechci říci, že by se rodiče neměli zajímat o to, co jejich děti dělají.

  • 16. 6. 2019 16:22

    masox

    Takhle to bohužel vypadá, že jedinou hrozbou jsou chatovací místnosti a peďáci s falešnou identitou. Realita je ještě o něco strašidelnější.

    Dám příklad ze života, jo. Pár let zpátky tomu. Náhodná slečna zavěsila svou fotku do rubriky "inspirace" na módní peklo. Že mě fotka zaujala (jednak byla sedmdesátkově stylizovaná, což já rád, a jednak byla focená tady u nás v sousedství), dám si ji vyhledat v google images, jestli někde nemá větší verzi, že bych si ji vytisknul na stůl pod sklo. Vypadne na mě slečnin blog, evidentně dělaný pro kamarády / spolužáky. Protože mám zrovna volno mezi zakázkami, začnu si číst. Na blogu najdu mimojiné fotku v plavkách, focenou na balkóně věžáku, a také se tam dočtu, že slečna bydlí "na Zahru", táhne jí na sedmnáct, chodí na jistý gympl na jistém náměstí tady kousek od nás a reprezentačně dělá jistý ne úplně typicky holčičí sport. Že mi to nedalo, na Zahradním městě těch věžáků zase až tak moc není, takže po cca pět minutách v google maps vím nejen ulici (podle okolních domů na fotce), ale dokonce číslo domu a patro (podle kytek v truhlících a výplně v zábradlí balkónu; fakt, nekecám). Družstvo, za které slečna sportuje, zjistím podle zmínek na blogu a podle dresu na fotkách tamtéž. Na webu družstva najdu její civilní jméno. Hledáním jména najdu její rodinný facebook, její instagram a soukromé blogy jejích kamarádek; díky kombinaci jméno + adresa zjistím i povolání jejích rodičů. Takže teď vím, kam slečna chodí do školy, kdy má tréninky, kde se schází s kamarády a kdy její rodiče nejsou doma - a to jsem s ní nemusel prohodit jediné slovo. Kdybych byl úchyl nebo mafián, klidně bych si na ni mohl počkat a uložit si ji pro strýčka Příhodu někde ve sklepě... a to všechno vlastně jenom kvůli tomu, že si udělala fotku před fabrikou, kam jsem před třiceti lety čtrnáct dní chodil na školení.

    Takže, prosím pěkně, nestarejte se jen o to, s kým si vaše děcka píšou na netu, ale taky o to, *co* tam píšou o sobě. A nebo ještě líp: naučte je, ať o sobě nepíšou raději nic. Nikdy a nikde. Každá sebenevinnější informace je jako šňůrka, na kterou je skrze vyhledávače a veřejně přístupné databáze navázán celý zbytek vašeho života - a vy nikdy nevíte, kdo za tu šňůrku může náhodou zatáhnout.
    Dvojnásob to platí v případě, že jste svému děcku dali křestní jméno, které má v celé ČR jen 47 lidí. ;)

  • 17. 6. 2019 7:29

    Martin P.

    Z Vaší strany to je nádherné zneužití tématu.

    Samozřejmě pro člověka trpící fobií a neznalého to bude "exluzivní" smyšlenou historkou o ženské která si neumí nastavit soukromí na FB. Realita je krapet jinčí.

    Čím víc toho lidé o sobě prozrazují tím cena informací klesá a také jak moc jsou jejich životy jsou nezajímavé pro ostatní a to nevyjímaje firmy. Které ale si tedy tu námahu na lustraci klienta z komerčního hlediska dají, zato primitivní zloději a podvodníci nepotřebují tak náročné vyhledání zbytečných informací.

    Doporučuji nějaké anfi FB fórum a bacha na chemrail

  • 17. 6. 2019 16:32

    BobTheBuilder

    To přece není "o ženské, která si neumí nastavit soukromí na FB".
    Ale o tom, jak ze zcela nevinných a nic extra neříkajících fotek lze člověka identifikovat a z veřejně dostupných informací poskládat nečekaně bohatou složku.
    Je-li informací o lidech spousta, nepřestanou být zajímavé - stačí, že právě vaše fotka někoho zaujme a pak půjde po vás.
    To, že podobné informace jsou k dispozici o spoustě dalších lidí vám ale vůbec nepomůže, protože si někdo vybral jako oběť vás. Třeba jen pro vlastní (zvrhlé) potěšení vám z života udělá peklo. Nebo proto, že někde jedete na koni a on to považuje za týrání zvířat (viz kandidát Pirátů do EP v Olomouci). Nebo z nějakého jiného slabomyslného důvodu.

  • 18. 6. 2019 15:36

    turista

    Super, tak si na ni někde může počíhat. A jak mu v tom vlastně ten internet pomůže? Úplně stejně si může počíhat i na holku, která žádnou fotky nikde nevystavila, nemyslíte? Prostě půjde navečer do parku.

    Navíc 17-letá, tu bych teda za dítě, ve smyslu tohoto článku, nepovažoval.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).