Hlavní navigace

Víte, proč SPT TELECOM musí zdražovat?

9. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dostala se ke mně včera podstatná informace "z obvykle dobře informovaných kruhů". Dává zajímavé vysvětlení toho, proč SPT TELECOM zdražuje tarif za lokální hovory - lidi po minulém zdražení telefonují málo.

Dostala se ke mně včera podstatná informace „z obvykle dobře informovaných kruhů“. Dává zajímavé vysvětlení toho, proč SPT TELECOM zdražuje tarif za lokální hovory – lidi po minulém zdražení telefonují málo.

Dobře si ještě pamatuji debatu o posledním zdražování vodného a stočného u nás. Vodárny nejprve s velkou slávou zvedly ceny skutečně neuvěřitelným způsobem a zahalily se přitom do pěkných „zelených“ řečiček, že tímto způsobem podporují úspornost. To se ukázalo být pravdivé, spotřeba vody výrazně poklesla – a vodárny pochopitelně znovu zvýšily cenu, protože s nižší spotřebou se dostaly do červených čísel. Jak logické.

Podobně je na tom údajně i SPT TELECOM. Díky soustavnému zdražování se totiž telefonuje čím dál méně. Telefonní ústředny jsou prý dimenzovány na 20 minut hovoru každého účastníka denně (kdysi to stálo kačku). Dnes je však podle těchto zpráv průměrné využití 3,8 minuty denně na jednoho účastníka (což ho přijde na 4.80 Kč). Právě proto je třeba dále zdražovat. Jako u vodáren.

Podle mého soudu bylo jednání vodáren velmi nelogické, ale pokud si to zdůvodníme nižší spotřebou (což je pozitivní!), budiž. Pokud je však to, co píšu výše, skutečně pravda, je jednání Telecomu přímo skandální. Telefon nepochybně patří k atributům rozvinuté společnosti a pokud tedy platíme stále více, aby jedna firma udržela svůj (dvacetimiliardový) zisk, přičemž telefonujeme stále méně a – s trochou básnické licence – tak dusíme rozvoj společnosti, je to nepochopitelné.

Dovolím si ještě připomenout jeden ze svých argumentů pro zlevnění – alespoň – Internetových hovorů, který jsem napsal minulý týden. Ceny za telefonní poplatky jsou v určitých pásmech cenově elastické. To znamená, že snížení ceny od 50 % přinese zvýšení spotřeby o vyšší podíl a naopak. SPT TELECOM by tak snížením ceny mohl zvýšit své zisky – a naopak. Jak se zdá, v minulosti Telecom zdražováním své zisky snížil, a proto nyní zdražuje znovu.

Celá tato konstrukce je trochu zevšeobecňující, jsem pisálek, nikoliv ekonom. Snažím se jen naznačit, jakým směrem by se mohlo ubírat uvažování o cenové politice SPT TELECOMu. Na detailní rozbor má nepochybně své lidi. Jak se ale zdá, zdražování je vždycky nejvíc po ruce – u vodáren i u telefonu.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Jak pokračuje akce Internet proti monopolu
* SPT TELECOM chce sednout za jednací stůl
* Když bojkot, tak Bojkot
* Telefon znovu podraží

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).