Hlavní navigace

Vítek Ježek (Rekola): V mikromobilitě pořád „čekáme na iPhone“

18. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Pokud bychom srovnávali úroveň mikromobility s vývojem mobilních telefonů, jsme zatím někde v 90. letech zhruba ve stádiu Motoroly Razr, říká zakladatel společnosti Rekola Vítek Ježek. Jeho firma půjčuje už v deseti českých a moravských městech ikonická růžová kola.

Z malé neziskovky, která získávala stará kola od dárců a dobrovolníci je pak jen štětkou přebarvovali narůžovo, během let vyrostla firma s více než sto zaměstnanci. Kola si už nechává stavět na míru a po Česku jich jezdí už dva tisíce.

„Jestli je těch kol hodně? Já bych řekl, že jich je spíš hodně málo,“ směje se zakladatel společnosti Vítek Ježek. Místo slova kola také často používá spíš výraz „vehikl“.

Podcast s Vítkem Ježkem si můžete pustit zde:

Třeba když mluví o tom, jak si Rekola nové typy „vehiklů“ nechávají už stavět na míru. Nebo že při testování některých dílů využívají 3D tiskárny. „Letos jsme také rozběhli projekt s elektrokoly, jsme s tím ale teprve na začátku,“ říká o dalších novinkách společnosti. „Spustili jsme i bikesharing pro firmy a vypadá to zatím zajímavě. Pro společnosti je to i možnost, jak upustit od aut a přejít na ekologická kola,“ dodává.

V podcastu pro portál Lupa.cz mluví ale hodně také o budoucnosti mikromobility. Podle něj je tato oblast zatím úplně na začátku. „Ve srovnání třeba s mobilními telefony jsme nyní na úrovni 90. let ve stádiu Motoroly Razr. Na zásadní přelom, jako bylo představení mobilu iPhone, teprve čekáme. Vývoj jde ale hrozně rychle, věřím, že se změny brzy dočkáme,“ říká Ježek.

GALERIE: Jak to vypadá v dílně společnosti Rekola

V podcastu mluví také například o další chystané expanzi do zahraničí, Rekola zatím fungují v omezeném rozsahu jen ve finském univerzitním městě Vaasa.

BRAND24

Komentuje také snahu měst regulovat sdílení kol nebo elektrických koloběžek. Sám říká, že v tomto ohledu je potřeba upravit legislativu, aby podobné služby zbytečně nezatěžovaly veřejný prostor.

V podcastech a videorozhovorech zpovídáme na Lupě osobnosti z tuzemské e-commerce, IT, startupů i dalších oblastí. V říjnu jsme mluvili například s vývojářem a investorem Michalem Illichem, který pracuje se svým týmem na projektu bezpilotního letadla pro osobní přepravu s technologií vertikálního vzletu a přistání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).