Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vladimir Iljič -- elektrifikace, Eduard Zeman -- internetizace?! od Jasna Sykorova - Zbirala jsem ted nedavno nejaky material o mladych...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2000 18:37

    Jasna Sykorova (neregistrovaný)
    Zbirala jsem ted nedavno nejaky material o mladych lidech a internetu a narazila jsem na jeden prekvapivy fakt. Na skolach internet byl, ale platilo se za nej. Nebyly to sice nejake zavratne castky, ale slo to do desetikorun. Pripada mi to jako opravdu zajimavy zpusob, jak podporovat vzdelanost deti bez ohledu na jejich ekonomicke zazemi.
    Samozrejme, ti, ktere to zajima, pouzivaji uz davno pocitac doma nebo chodi do ruznych krouzku, ale stejne.
    Dalsi zajimava otazka, ktera pri pruzkumu vysla na svetlo je navykovost na internet. Nazory se docela ruzni - od prohlaseni, ze to nic nedela, pres konstatovani, ze urcitou zavislosti (fascinaci) si projde kazdy, ale casem se to normalizuje, az po zkusenost jednoho mladika, ktery pracuje s pocitacem prumerne (4 hodiny denne) a ktery prekvapil sam sebe, kdyz zjistil, ze v pripade vypadku internetu se citi neprijemne.

    Jinak, me zaujal prispevek Martina Klumpera (viz vys). Obavam se, ze jeho obavy mohou byt opodstatnene. Zaobirala jsem se problematikou statu a internetu (clanky na Lupe) a roli Ceskeho mobilu. Trosku jsem take s nimi pohovorila, abych zjistila, jak to vypada.
    Cesky mobil kazdopadne potvrdil, ze splni, co slibil. A vypada to, ze by se jednalo o pripojeni skol k internetu - i kdyz o detailech se stale jeste jedna s Ministerstvem skolstvi. Cesky mobil ma ale lhutu 3 let na splneni sveho slibu. A kde budou skoly za tri roky? Pravdepodobne jiz, tak jako ted, budou mit sva vlastni reseni. A Cesky mobil, pokud bude delat to pripojeni, bude sto procentne chtit vyuzivat sve platformy.
    Takze mily provideri, kteri si od skol nechavate platit (coz neni zas tak prekvapive, zakaznik jako zakaznik), abyste diky tomu velice snadno nenahrali konkurenci. Pokud totiz bude pripojeni skol zdarma, nebude proc ho nahrazovat jinym a Cesky mobil (nic proti nemu) vybavi skoly treba pocitaci. A provideri ostatne timto ziskavaji pristup ke svym budoucim zakazniku, nebo ne?

    Sase bych nakonec rada vzkazala, ze podle mych informaci se Internet vyuziva uz i v nekterych materskych skolkach, podle toho, jak popisovala svoje zkusenosti ze skoly, ze by mozna vyuzily jejich ucebni plany. I kdyz male deti neumi pismenka. Otazkou zustava, co tam takove male deti najdou, protoze si nemyslim, ze by obsah pro ty nejmensi byl nejak extremne zajimavy.
    Na druhou stranu, jeden muj kamarad ma dite v predskolkovem veku a nejaky ten cas spolu u pocitace stravi. Maji program - encyklopedii o stavbe lidskeho tela (povazte) uvadenou kostrou Kostou a docela si s tim uziji.
    Jasna
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).