Hlavní navigace

Názor k článku Vladimír Mlynář: 5,5 roku natvrdo od Nemo kapitan - Pokud je pravda to, co říká Mlynář, to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2007 18:12

    Nemo kapitan (neregistrovaný)
    Pokud je pravda to, co říká Mlynář, to znamená, že chtěl aby se portál přes dotyčné firmy sebefinancoval, pak to je podle mne docela normální stav. Kdyby ta firma vydělala nějaké peníze, pak by dorazily ve formě výnosů do státního rozpočtu stejně (jako daně a zisk majitelům - státu). Pokud by firma prodělávala, pak musí buď začít něco dělat, nebo krám zavřít. Pokud by portál spravoval stát, výnosy by sice šly do státního rozpočtu (pokud by byly - o čemž bych pochyboval), ale pokud by prodělal, dostal by peníze od státu (tedy z naších kapes) a jelo by se dál beze změn.
    Na "západě" se takové věci dělají běžně. Dokonce se tak dělají výhradně. Je to nejjednodušší systém, jak mohou mít poplatníci věci mít transparentně a stále na očích (každá s.r.o. musí závěr ročního účetního auditu zveřejňovat v obchodním věstníku). Jen u nás v Bananalandu se funguje tak, že se všechny peníze proženou přes státní rozpočet. Protože tam s nimi může manipulovat každý, kolem kohož jdou.
    Abych to tedy shrnul: laik žasne, odborník se diví. A já nechápavě kroutím hlavou. Jedná se o vítězství tupé aplikace zákona v duchu komunistické justice nad logickým a spravedlivým posouzením skutečnosti a udělení čitelného trestu (podle mne zde není co trestat, spíš naopak).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).