Hlavní navigace

Vnější tvar a rozměry tranzistorového přijímače v roce 1963

25. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: SNTL
UVNITŘ GALERIE – Postavíme-li bateriový přijímač na vnější anténu, nemysleme si, že bude hrát na kousek drátu tak, jak jsme tomu zvyklí u síťových přijímačů.

Dnešní historické okénko čerpá z knihy Karla Nováka a Josefa Kozlera Amatérské součástky a stavba tranzistorových přijímačů. V roce 1963 ji vydalo Státní nakladatelství technické literatury.

Nevýhody malých reproduktorů…

Než se rozhodneme, jak velkou skříňku bude mít náš tranzistorový přijímač, musíme si uvědomit, že účinnost reproduktoru se mimo jiné zvětšuje se čtvercem průměru membrány. 

Tak například je-li účinnost reproduktoru o průměru dvacet centimetrů v průměru pět procent, je u reproduktoru o průměru osm centimetrů sotva jednoprocentní. Bylo by tedy velmi nesprávné se domnívat, že k přijímači s malým výkonem patří také malý reproduktor, a tedy skříň malých rozměrů.


Autor: SNTL

Amatérský tranzistorový přijímač ve skříňce ze dvou bakelitovýc krabiček a čelní ozdobou z organického skla.

Malý reproduktor není také schopen reprodukovat tóny nižších kmitočtů. Zvuk velmi malých reproduktorů je pak ostrý, v řeči jsou zdůrazněny sykavky, celá reprodukce je nepřirozená a poslech unavující.


Autor: SNTL

Přijímač s odděleným zadním dílem.

…a malých baterií

Pokud chceme stavět přijímač bateriový, nesmíme zapomenout, že jedna kWh elektrické energie je tím dražší, čím jsou baterie menší. Kromě toho malé speciální baterie se těžko opatřují v místech s malým odbytem, protože je většinou nelze dlouho skladovat. Malé baterie se musí také často vyměňovat.

Proto je nejvýhodnější používat v tranzistorových přijímačích běžné baterie pro kapesní svítilny. Nepoužívejme baterie z destičkových článků, protože neúměrně zdražují provoz přijímače. 


Autor: SNTL

Baterie a články nejčastěji používané v tranzistorových přijímačích. Vpravo dole rtuťový článek MRO1 a suchý akumulátor NiCd225.

Ve zvláštních případech lze jako zdroj použít také rtuťovou baterii, např. typ Bateria 2MRO1, nebo knoflíkové akumulátory NiCD, např typ Bateria 225, popřípadě jiné speciální baterie nebo akumulátory. V každém případě však nejdříve uvažme, budeme-li pak takový zdroj mít vždy k dispozici.

Jakou zvolit anténu?

Při volbě rozměrů přijímače nezapomeňme na to, že opatřování miniaturních součástek je často obtížné a jejich výroba pro amatéra velmi náročná.

Od přenosného bateriového přijímače také žádáme, aby hrál bez vnější antény. Musí být proto v přijímači zamontována vnitřní anténa, feritová nebo rámová. Se zmenšujícími se rozměry zisk obou typů antén však velmi rychle klesá. 


Autor: SNTL

Vnější vzhled několika vybraných tranzistorových přijímačů.

Postavíme-li bateriový přijímač na vnější anténu, nemysleme si, že bude hrát na kousek drátu tak, jak jsme tomu zvyklí u síťových přijímačů. U nich totiž celá rozvodná síť tvoří uzemnění nepřímo působící přes kapacity síťového transformátoru.

Pracujte bez chyb!

Dále je třeba také dobře uvážit zvláštnosti stěsnané montáže, která je velmi pracná, vyžaduje dokonalou čistou práci bez chyb. Výměna každé vadné součástky je obtížná. Polovodičové součástky musí mít většinou velmi zkrácené přívody a při pájení je větší nebezpečí jejich přehřátí a zničení.


Autor: SNTL

Amatérský tranzistorový přijímač v upravené bonboniérové krabičce.

Kromě toho při stěsnané montáži je větší nebezpečí nežádoucích zpětných vazeb, i když u tranzistorových zařízení je toto nebezpečí menší než u zařízení elektronkových pro menší impedance jednotlivých obvodů.

BRAND24

Přijímač spíše větší než menší

Přihlédneme-li ke všem uvedeným skutečnostem, rozhodneme se pravděpodobně spíše pro přijímač větší než menší. Současně vyráběné tranzistorové přijímače mají většinou rozumně volené rozměry, dostatečný výkon a levný provoz. Jen výjimečně se vyrábějí přijímače miniaturní a subminiaturní. A tyto přijímače lze ovšem stavět úspěšně i amatérsky. 


Autor: SNTL

Amatérský tranzistorový přijímač v dřevěné skříňce.

Vnější tvar tranzistorového přijímače může být velmi rozmanitý, záleží hlavně na osobním vkusu, požadavcích na reprodukci, dosažitelném materiálu a možnosti daný materiál tvarovat a obrábět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).