Hlavní navigace

Vodafone a UPC konečně spolu. Telco lovestory desetiletí ale českého zákazníka nedojme

10. 5. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Vodafone
Tenhle obchod může překreslit telekomunikační mapu Evropy. V ČR se Vodafone spojí s UPC a zákazníkům se zvětší výběr. Výraznějšího zlevnění se ale zřejmě nedočkají.

Příběh sbližování telekomunikačních skupin Vodafone a Liberty Global by vydal na hollywoodský romantický biják. Právníci skupiny Deutsche Telekom, která ještě bude chtít šťastný pár rozdělit, by jej však kvůli své roli „nepřejícného záporáka“ zřejmě u soudu rozcupovali. Ale to nevadí. Českému divákovi – či spotřebiteli – tenhle příběh stejně kýžený happyend v podobě plošného zlevnění telekomunikačních služeb nepřinese.

Tahle lovestory se začala psát před čtyřmi lety, kdy se CEO Vodafone Group Vittorio Colao na technologické konferenci v Barceloně nechal slyšet, že některé pobočky této jeho nadnárodní skupiny mohou být na prodej, na některých trzích by však firma zase ráda přikoupila pevnou infrastrukturu. Říkalo se, že za dobrou cenu by mohla být na prodej i česká pobočka rudobílého operátora. A bodejť by ne. Její zisky v předchozích letech padaly a zadlužení rostlo.

S Vodafonem začala flirtovat skupina Liberty Global amerického miliardáře Johna Maloneho. První pokus o výměnu některých aktiv v roce 2015 nedopadl dobře. Přitažlivost mezi oběma firmami však byla zkrátka silnější, a tak v roce 2016 alespoň spojily své byznysy do joint-venture podniku v Holandsku. A zatímco Vodafone si od té doby pečlivě chránil soukromí a o vzájemném vztahu nemluvil, Malone rád po každém setkání s lidmi z britského telekomunikačního giganta pustil do světa nějakou malou pikanterii, která udržovala veřejnost v napětí.

Odpor telco sektoru

Bylo časné ráno, devátý máj roku 2018, když oba milenci vykřičeli do světa, že svůj vztah stvrdí obchodem za 18,4 miliardy eur (v přepočtu zhruba 471 miliard korun). Vodafone za tuto sumu dostane poskytovatele kabelové televize a širokopásmového připojení k internetu v Česku, Německu, Maďarsku a Rumunsku. Ze strany britského operátora je to opravdu velké vyznání lásky, protože jde o největší akvizici Vodafonu od roku 2000, kdy za 112 miliard liber koupil německý průmyslový konglomerát Mannesmann. Zároveň jde o největší důkaz konsolidace evropských telekomunikací za více než dekádu.

„Evropská unie vždycky mluvila o potřebě mít v telekomunikacích nadnárodní hráče. Toto je vlastně první a největší vznik jednoho z nich, a to jak v mobilním, tak pevném segmentu,“ řekl sebevědomě Colao v konferenčním hovoru pro novináře a analytiky.

Nemá přitom ještě vyhráno. Proti němu stojí mimo jiné Tim Hoettges, šéf skupiny Deutsche Telekom, který už v únoru označil dohodu mezi Vodafonem a Liberty Global za „nepřijatelnou“ a o narušení hospodářské soutěže začal znovu mluvit hned ve středu po oznámení transakce. Je přitom vcelku logické, že se Hoettgesovi vztah těchto dvou nepozdává. Může se cítit zhrzený, že „Cable Cowboy“ Malone dříve obchodoval s ním (v prosinci Liberty Global prodala německé firmě za 1,9 miliardy eur svůj byznys v Rakousku), především ale jeho Deutsche Telekomu v Německu vyroste obří konkurent, který může ohrozit a dozajista ohrozí jeho pozici na domácím trhu. A tady je třeba být upřímný. O Česko v téhle transakci opravdu nejde. Je to právě Německo, kvůli kterému Vodafone tento svazek uzavřel.

Lze proto očekávat, že Deutsche Telekom bude hodně slyšet i v příštích měsících, kdy bude akvizici posuzovat Evropská komise. Ta by se měla rozhodnout do poloviny příštího roku. Nelze si přitom nevzpomenout, že podobné obchody to se schvalováním nemívají jednoduché, jak ukazuje nedávná stopka spojení Three a O2 ve Velké Británii nebo první neúspěšný pokus o spojení T-Mobile a Sprint v USA.

Pro Čechy balíčky

Odhlédněme na chvíli od hlavní dějové linie a podívejme se do Česka. Tady totiž Vodafone, který doposud nabízel koncovým zákazníkům pro připojení domácností v drtivé většině přeprodávané služby ADSL, získá v podobě českého UPC největšího tuzemského operátora kabelové TV a masivní optickou síť, která se pro LTE i 5G bude hodit. Celkem jde o přístup k téměř 1,5 milionu přípojek s vysokorychlostním internetem a kabelovou televizí. Jen letos za první čtvrtletí UPC připojila dalších 61 000 domácností.


Autor: UPC

Mapa páteřní sítě UPC v Česku

Pokud jste četli výroční výhled Lupy pro telekomunikace, víte, že balíčkování služeb je podle zástupců operátorů i odborníků budoucnost tohoto byznysu. Vodafone, který byl v Česku vyšoupnut z jednání o sdílení mobilních sítí a ve fixním segmentu se dlouhá léta soudí s O2 a CETINem kvůli takzvanému stlačování marží, které mu znemožňuje soutěžit na trhu pevného připojení, však až doposud platil spíš za otloukánka trhu.

CEO Liberty Global Mike Fries při oznamování dohody uvedl, že „Německo volá po vyzyvateli, kterého dnes nemá“. O Česku to platí dvojnásob a Vodafone tak má šanci naplnit to, co od něj veřejnost očekává. Tedy že se stane „challengerem“, který ztuhlý český trh rozboří. I když pro některé manažery to bude znamenat konec výmluv, protože firma teď má všechno, čím disponuje její konkurence, a někde možná i víc. Cesta k vítězství korunovaná odplatou za roky ústrků může začít. Také dobrá story, ne?

UX DAy - tip 2

Co z toho všeho ale bude mít český zákazník? Plošné zlevnění mobilních služeb, o kterém se v současnosti vášnivě debatuje, to samozřejmě nebude. Každopádně ale bude mít větší výběr, když bude chtít kompletní konektivitu pro svou domácnost. Alespoň malého zlevnění by se však mohly dočkat některé konkrétní lokality, kde zatím nebyla v pevné síti konkurence. Je totiž známo, že O2/CETIN, ČD-Telematika či právě UPC mají na malo- i velkoobchodní úrovni různé cenové strategie pro lokality, kde jsou sami, a pro lokality, kam své kabely natáhla i konkurence.

Scénáři zatím chybí konec, ten napíšou až regulátoři. Oba hlavní protagonisté přitom už možná pracují na pokračování. Colao se nechal slyšet, že v popředí jeho zájmu bylo Německo, možnost dalšího budoucího jednání však nevyloučil. Liberty Global, která má podle očekávání analytiků utržené finance použít například k posílení své pozice ve Velké Británii, už nyní údajně zvažuje prodej svého švýcarského byznysu a k mání může být i belgický a polský trh. A jak už bylo řečeno, přitažlivost mezi Vodafonem a Liberty Global je opravdu silná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je technologický konzultant společnosti PwC. Dříve novinář věnující se telekomunikacím a technologiím publikoval mimo jiné na Lupě, v magazínu Forbes či Lidových novinách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).