Hlavní navigace

Vodafone od října v pěti městech spustí komerční 5G síť, rychlost překonává 1 Gb/s

9. 9. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Po O2 spustí komerční 5G síť i Vodafone. Ovšem prozatím pouze v pásmech 1800 a 2100 MHz a v non-standalone režimu.

Český Vodafone bude následovat nedávné kroky O2 a v komerčním pilotním provozu od 1. října tohoto roku spustí mobilní 5G síť. Prozatím se dočká pět měst, a sice Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jeseník, Brno a Praha. Ve Varech, které Vodafone dlouhodobě používá jako testovací prostor, je možné 5G signál chytit už nyní. „Rozsvíceno“ zde bylo 21 vysílačů (BTS). Od října jich po Česku budou řádově desítky. Konkrétní mapy pokrytí operátor zatím nezveřejnil.

5G síť budou moci využívat všichni zákazníci Vodafonu, kteří mají chytrý telefon s podporou 5G. Týká se to jak klasických a firemních tarifů, tak předplacených karet. Rychlosti 5G budou neomezené, zbytek (jako datové limity) se budou řídit nastavením používaného tarifu (parametry se změní od příštího roku). Vodafone doporučuje použití 5G telefonů zakoupených přímo u operátora, fungovat by ale měly i ty získané jinde, jen bez garance.

Vodafone 5G síť prozatím nespustil na frekvencích, které mají být pro tyto sítě nové generace určeny. V první fázi bude využívat LTE frekvenci 1800 MHz, konkrétně blok 40 MHz. Následně zapojí také 2100 MHz (blok 15 MHz), která bude k dispozici po vypnutí 3G sítě. To je plánováno na březen příštího roku.

Testování 5G sítě Vodafonu v Karlových Varech:

Současná 5G síť Vodafonu funguje v non-standalone módu (NSA). Signalizace stále běží na 4G/LTE, load je pak 5G. Tato podoba sítě nadále bude fungovat na dodavatelích, které aktuálně Vodafone má. Na core části jde o Ericsson, na bezdrátové Huawei.

To, jaké dodavatele firma do budoucna zvolí, ještě není jasné. Britská mateřská společnost už rozhodla, že na core části nebude Huawei. Podle informací Lupy pak operátor na bezdrátové části vážně přemýšlí o otevřeném OpenRAN, protože operátoři obecně hledají flexibilitu a větší nezávislost na dodavatelích. OpenRAN testuje primárně mateřská korporace.

Vodafone v Česku už nyní standardně používá dynamické sdílení spektra (DSS). „V celé naší síti bude do budoucna k dispozici automaticky,“ uvádí pro Lupu viceprezident pro technologie v českém Vodafonu Milan Zíka.

Při dnešním testování v Karlových Varech měl operátor k dispozici dva 5G telefony. Model S20 od Samsungu standardně dával rychlosti kolem 700 Mb/s u downloadu a 25 Mb/s u uploadu. Zařízení od Huawei pak dokázalo u downloadu překročit 1 Gb/s, což jsem u testů českých operátorů viděl poprvé.

Při těchto testech se nicméně používala frekvence 3700 MHz, kterou Vodafone už dříve vydražil a kterou ve Varech demonstroval v loňském roce na „holografickém“ přenosu videohovoru. Tam byly k dispozici dva 40MHz bloky – jeden přímo od Vodafonu a druhý zapůjčený od providera PODA.

Pro účely dnešního testování se provoz v pásmu 3700 MHz rozjel na jedné BTS na karlovarské hokejové aréně. Od testovací lokality ji dělilo asi 300 metrů (s přímou viditelností). K síti zároveň kromě testovacích zařízení a několika mobilů zaměstnanců Vodafonu nikdo další připojený nebyl.

BRAND24

Frekvenci 3700 MHz Vodafone použil také při demonstraci aplikace Záchranka. Díky ní je možné z mobilu například z místa dopravní nehody přenášet obraz i zvuk, v případě 5G pak ve vysokých kvalitách. Operátoři záchranného sboru pak mohou na dálku radit a měli k dispozici přenos audiovizuálních informací. Při ukázce zvládala síť upload videa a zvuku o rychlosti 80 Mb/s. Karlovarská záchranka už systém několik měsíců testuje a chce ho zavést do praxe.

Vodafone prozatím pásmo 3700 MHz do běžného provozu v rámci 5G sítě nasazovat nechce. Čeká totiž na to, jak dopadne nadcházející aukce frekvencí 700 MHz a 3500 MHz. O2 ve své pilotní 5G sítí 3700 MHz používá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).