Hlavní navigace

Vodafone za 18,4 miliardy eur kupuje část Liberty Global. V Česku převezme UPC

9. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Vodafone ČR
Očekávaný obchod byl uzavřen. Vodafone Group za vybraná aktiva Liberty Global zaplatí 18,4 miliardy eur.

Skupina Vodafone Group se dohodla se společností Liberty Global na odkupu jejích aktivit v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku v celkové hodnotě 18,4 miliardy eur (v přepočtu asi 472 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters a informaci potvrzují i samotné firmy.

Transakci ještě musí posoudit Evropská komise, takže se obchod neuzavře dříve než za několik měsíců. Český Vodafone odhaduje, že by se to mohlo povést do půlky roku 2019. Do té doby se pro zákazníky obou firem nic nemění. 

„Až do schválení regulačními úřady a dokončení transakce je společnost UPC plně odhodlána pokračovat ve své nezávislé činnosti na trhu jako samostatný subjekt, který je součástí skupiny Liberty Global,“ upřesňuje generální ředitel UPC Česká a Slovenská republika Martin Miller.

Konvergované služby

„Skupina Vodafone Group dnes oznamuje, že se dohodla na odkoupení Unitymedia GmbH v Německu a přebírá aktivity skupiny Liberty Global (vyjma obchodních aktivit ‚Direct Home‘) v České republice (‚UPC Česká republika‘), Maďarsku (‚UPC Magyarország‘) a Rumunsku (‚UPC Romania‘),“ popsal transakci v tiskové zprávě Vodafone

V Česku operátor plánuje spojení s UPC využít k rozšíření nabídky tzv. konvergovaných služeb – tedy společných balíčků pevného připojení, mobilních služeb a kabelové televize. „Pokrytí vysokorychlostními sítěmi nové generace společnosti Vodafone Czech Republic se tím rozšíří na 33 % domácností v České republice,“ říká firma.

UPC v Česku pokrývá svou sítí více než 1,5 milionu domácností (to jsou ty, které se teoreticky mohou k síti UPC připojit). Připojení k internetu si od firmy k prvnímu čtvrtletí 2018 pořídilo přes 500 tisíc zákazníků, telefonní služby 173 tisíc a kabelovou televizi 533 tisíc uživatelů.

A co Slovensko? 

Součástí obchodu není slovenská pobočka UPC, která se s českým UPC začala spojovat na jaře 2016, kdy vlády obou firem se ujal společný management. 

Vodafone zřejmě neměl o slovenský trh zájem, protože na něm nepůsobí. Slováci mají čtyři mobilní operátory: O2 Slovakia, Orange Slovensko, Slovak Telekom, patřící do skupiny Deutsche Telekom, a 4ka (SWAN Mobile). 

Tipy C

Slovenské UPC tak po uzavření transakce zůstane součástí Liberty Global (stejně jako pobočky ve Velké Británii, Irsku, Belgii, Švýcarsku a Polsku).

TIP: Podívejte se, jak to vypadá v dohledovém centru UPC:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).