Hlavní navigace

Volby 2020 v televizi mimo jiné přinesou přímý střet ČT24 a české CNN

1. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Aktualizováno 1. 10. 2020 21:16
Pokud vás zajímají průběžné výsledky krajských a senátních voleb, můžete si v sobotu vybírat. Přinesou je tři televizní stanice.

Komerční zpravodajská stanice CNN Prima News v sobotu 3. října poprvé předvede mnohahodinové kontinuální speciální vysílání na prestižní tuzemské téma. Divákům zprostředkuje průběžné výsledky krajských a senátních voleb. Premiéra to bude vlastně pro celou skupinu Prima: dosud ještě tak rozsáhlé volební vysílání nedělala. Speciál začne ve 13.30 a bude pokračovat v podstatě až do půl jedenácté v noci, tématu se samozřejmě budou věnovat i Hlavní zprávy.

Česká CNN tak ukáže, zda umí konkurovat tradičnímu maratonu volebního vysílání na veřejnoprávní ČT24. Sledovanost soukromé zpravodajské televize se stále pohybuje kolem 0,4 procenta, volby však obvykle výrazně zvyšují sledovanost takových stanic. CNN Prima News původně plánovala na volební speciály najmout Michaela Rozsypala, který kvůli tomu skončil v Českém rozhlase, ale nakonec si jeho nástup rozmyslela. Náročný speciál bude vznikat pod dohledem nového šéfredaktora stanice Pavla Štrunce.

Doplněno 21.13: „Odpoledním volebním studiem provedou moderátorky Terezie Tománková a Veronika Kubíčková,“ uvedla na dotaz Digizone.cz televize Prima. „Studio nabídne přehled průběžných výsledků a analýzy aktuální situace s podrobnými grafy pro krajské i první kolo senátních voleb. Diváci se navíc můžou těšit i na sociologickou analýzu výsledků voleb v živém vysílaní a v reálném čase. CNN Prima NEWS bude spolupracovat s agenturou PAQ Research a sociologem Danielem Prokopem. Po celý den se budou ve studiu střídat odborníci, kteří okomentují průběžná čísla a možný dopad finálních výsledků na povolební Česko,“ uvedl za CNN Prima News PR koordinátor Matěj Štýs.

V neděli pak na volební studio naváže mimořádná Partie Terezie Tománkové od 11.00 s prezidentem Milošem Zemanem vysílaná živě ze zámku v Lánech. Celá Partie včetně druhé hodiny se kromě CNN Prima NEWS a webu CNNPrima.cz bude vysílat i na hlavním kanále Prima. Prezident ohodnotí výsledky voleb a možnou změnu rozložení politických sil v Česku. 

I druhá hodina Partie se bude kvůli účasti prezidenta mimořádně vysílat ze zámku v Lánech. Nejen o volebních výsledcích svých stran budou mluvit Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO, Roman Onderka z ČSSD, předseda Pirátské strany Ivan Bartoš a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Sobotní program hlavního kanálu TV Prima s výjimkou Hlavních zpráv žádné volební bloky neavizuje. Odpoledne vyplní americká komedie Salon krásy a černobílý film pro pamětníky Madla z cihelny. V hlavním vysílacím čase je zařazena česká komedie Po čem muži touží.  

ČT24 ve čtvrtek 1. října uzavře sérii předvolebních diskusí dvouhodinovou Superdebatou předsedů politických stran a hnutí. Přímý přenos moderovaný Danielou Písařovicovou uvidí diváci také na programu ČT1 od 20.10. Do čtvrteční debaty o vztahu celostátní a krajské politiky pozvala Česká televize devět předsedů stran a hnutí zvolených v minulých volbách do sněmovny (ANO, ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN). Co očekávají od nových krajských vlád? Jaká jim nastavují pravidla v bezprecedentní době celosvětové pandemie? A jak pandemie ovlivní životy lidí a firem? Vysílat se bude z dvorany historické budovy Národního muzea.

Sobotní volební speciál na ČT24 začne ve 13.30, moderace se ujme Michal Kubal. Chybět nebude ani Marcela Augustová ve virtuálním studiu, kde ukáže grafy s průběžnými výsledky. V plánu je vysílání až do půlnoci. „Nabídne sčítání hlasů, komentáře expertů i aktérů a nejrychlejší analýzy,“ říká mluvčí České televize Karolína Blinková.

Volební studio se ve vysílání ČT24 objeví ještě v sobotu 10. října v případě druhého kola senátních voleb. Předcházet mu bude série duelů postupujících kandidátů na post senátora, které se zařadí do kontinuálního zpravodajského vysílání ČT24 od pondělí 5. do čtvrtka 8. října.

Volbám se rovněž chce věnovat TV Nova, která do sobotního programu zařadila dva speciální bloky: první od 13.50 do 14.10, druhý od 19 hodin. „Hlavním moderátorem volebního vysílání na Nově bude Rey Koranteng. Kromě těchto dvou bloků budeme diváky průběžně informovat o výsledcích formou infolišty i mimořádných krátkých vstupů v průběhu odpoledne. Vedle výsledků budeme mít ve volebním studiu i zajímavé hosty, kteří volební výsledek okomentují. Naše hlavní zpravodajská relace Televizní noviny pak na volební studio přirozeně naváže a přinese divákům ucelený souhrn i nejrůznější zajímavosti z voleb,“ dodává PR koordinátorka Novy Jana Lohrová.


Autor: TV Nova

Rey Koranteng

Večerní program potom bude na Nově beze změny: hlavním pořadem bude další vydání pěvecké show Tvoje tvář má známý hlas.

Žádný volební speciál není podle programu v plánu na TV Barrandov, která má ve schématu jen tradiční pořad Moje zprávy po osmé večer. Speciální večerní blok bude prostřednictvím reprízových dokumentů, sestřihů a talk show zasvěcen Karlu Gottovi.

BRAND24

Průběžné informace o sčítání hlasů, analýzy a rozhovory má dále v plánu Český rozhlas. Na stanici Radiožurnál je zprostředkuje ve speciálu od 14 hodin, který je v programu uveden až do 19 hodin. Volební studio uslyší rovněž posluchači stanice mluveného slova Plus, podle programu až do 20 hodin.

Krajské a senátní volby obvykle provází nižší volební účast. Také díky tomu jsou výsledky sečtené relativně rychle. V říjnu 2016 bylo tři a půl hodiny po uzavření volebních místností sečteno 95 procent okrsků pro krajské volby. Poslední senátní okrsek byl sečten ve 20.39. Politici neváhali a ve večerních zprávách se voliči už často dozvídali plánované povolební koalice v jednotlivých krajích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).