Hlavní navigace

VOLný Internet: podruhé a podrobněji

27. 8. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Včerejší den takřka ve všech Internetových médiích bezkonkurenčně opanoval Video On Line a jeho služba volného Internetu. Ve víru nadšení však byla zveřejněna řada nepřesností, mnoho věcí zapadlo úplně. Pokusím se na VOLný podívat podrobněji a zamyslet se nad tím, zda je vůbec výhodný.

Příkladem asi nejzásadnější nepřesnosti je údaj, který na své včerejší titulní straně vypustila Mladá fronta DNES: podle ní je služba VOLný dostupná pouze v době mimo špičku, tedy večer a o víkendech. Když jsem tato slova přečetl, velmi rychle jsem kontaktoval Video On Line, abych si ověřil, zda jsem něco nepřehlédl. Jde však opravdu o mystifikaci, k Internetu mohou uživatelé přistupovat zadarmo 24 hodin denně po 7 dní v týdnu, jinak řečeno neustále.

Registrační server VOLného Internetu se včera musel vypořádat s obrovským množstvím zájemců, ale přestože jeho odezvy byly chvílemi pomalejší, nápor ustál. Nejvíce zájemců je pochopitelně z Prahy, která podle odhadů už dnes tvoří zhruba 30 procent českého Internetu (tedy asi 2,5krát tolik, než by odpovídalo jejím podílu obyvatel) a podle mého názoru se tento podíl s nadcházejícími akcemi tohoto typu ještě zvýší.

Video On Line nabízí, jak známo, službu VOLný po celé republice, ale Praha je svým způsobem specifická. Zatímco v jiných městech jsou přístupové body umístěny u SPT TELECOM, protože jiná možnost není, v Praze působí jako alternativní operátor Dattel a právě tam má VOL své modemy. Část z nich je zatím zapojena do Internetu 99, část nikoliv: jak platící, tak neplatící zákazníci si zatím mohou vybrat. Je to však pouze dočasná situace, protože po výměně ústředny, zřejmě již tuto středu, budou mít uživatelé VOLného Internetu k dispozici pouze čísla ve standardním tarifu. Důvod je jednoduchý: za volání na čísla s Internetem 99 Dattel od SPT TELECOMu nedostává ani haléř propojovacího poplatku, takže nemůže ani nic dále převést Video On Line. Tím by ovšem VOL přišel i o ten malý příjem, který má – není tedy jiná možnost, než Internet 99 neposkytovat.

Nejlepší tedy je vzít do ruky kalkulačku a spočítat si, za kolik hodin brouzdání po Internetu vám bude rozdíl v poplatcích za telefon činit onu pětistovku, kterou ušetříte za vlastní připojení k Internetu – za touto hranicí je totiž pro vás služba nevýhodná. Ostatně mohu vám vřele doporučil naši Kalkulačku poplatků za telefon, která vznikla v období Bojkotu a ačkoliv na Lupě nikde není inzerována, stále funguje; můžete si tak snadno porovnat cenu za určitou provolanou dobu v různých tarifech.

Na tento problém upozornil i jeden z našich čtenářů v komentáři ke včerejšímu článku: „Vzhledem k tomu, že tato služba nevyužívá zlevněných tarifů I99, jeví se mi dosti nevýhodná. Již po 20 nočních hodinách měsíčně se zaplatí na poplatcích Telecomu o 530Kč víc! Z těchto jednoduchých počtů je zcela zřejmý sponzor volného Internetu. Já tedy zatím neměním.“ Jak by řekli v rádiu při hlášení dopravních informací, je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Zajímavá je také informace, co bude s dosavadními zákazníky VOL. Zatím jsem nezachytil žádné negativní ohlasy, pouze jeden zákazník, který před týdnem zaplatil předplatné na další rok, použil poněkud ostřejších slov, ale ani ten to neměl Video On Line za zlé. Předplatné se všem těmto zákazníků prodlužuje o rok (není ovšem zřejmé, zda o rok od chvíle, kdy by jim jinak smlouva vypršela, nebo na rok od 26. srpna, kdy začala být služba poskytována). Oproti novým neplatícím uživatelům budou mít řadu výhod. Především budou v jiném rozsahu IP adres a budou si moci požádat i o IP adresu statickou, takže pro ně ani proxy cache – po svém zavedení – nebude povinná, na rozdíl od ostatních uživatelů. Pokud jsem správně pochopil podmínky, svůj WWW prostor budou moci používat i pro komerční účely (např. prezentace své firmy), zatímco neplatící uživatelé jej budou mít výhradně pro nekomerční použití. Zůstane jim tak mail v doméně vol.cz, budou mít snažší možnost přístupu k vlastní doméně 2. řádu a podobně.

Nejvíc mne včera zajímalo, zda Video On Line nějak plánuje oddělit konektivitu, kterou dá v plén tisícům neplatících uživatelů, od ostatních zákazníků, zvláště od těch s pevnými linkami. Technický ředitel VOL Jiří Calda mi vysvětlil, že by to nezapadalo do jejich strategie. Podle ní sice dosavadní zákazníci mají pocítit maximálně změnu k lepšímu, ale nemá se tak dít diskriminací nových zákazníků, nýbrž výrazným zvýšením kapacit tak, aby stačily pro kvalitní připojení pro všechny. Na tom už se ostatně pracuje, ovšem všechny tyto změny jsou směřovány k 1. září, kdy zřejmě měla být služba původně spuštěna a jen některé z nich se daří urychlit. Tak například plánované zvýšení konektivity do zahraničí na 10 Mb/s se podle včerejších informací mělo realizovat dnes v noci, Video On Line se též snaží o zvýšení své kapacity do NIXu z 10 na 100 Mb/s. Nejzajímavější je ovšem údaj o nových přístupových portech: v Praze jejich počet velmi brzo vyroste z původních 400 na 1500.

Video On Line je v těchto dnech nepochybně na vrcholku slávy a registrují se mu jistě tisíce nových uživatelů. Je ovšem otázkou, co se stane, až se na trhu objeví jiné obdobné nabídky. Kupříkladu otázka poskytování či neposkytování tarifu Internet 99 by pak mohla sehrát svoji úlohu a i VOL by mohlo být nuceno svoji politiku změnit.

Internet zadarmo je jistě dobrá věc, přestože ten hlavní problém – telefonní poplatky – neřeší.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).