Hlavní navigace

Názor k článku Vrátíme se pokorně k pevným linkám? od Petr - Ono české podnikání se vůbec vyznačuje mimořádnou nenažraností,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2010 9:18

    Petr (neregistrovaný)
    Ono české podnikání se vůbec vyznačuje mimořádnou nenažraností, která je v podstatě neomezená a menedžment firem ji využívají za hranice všech rozumných hranic systémem "po nás potopa". V zahraničí si to přece jen jsou schopný trochu dopočítat i do budoucnosti a takový excesy jsou řídký. Jednou mi to jeden zkušený italský podnikatel vysvětloval, že je lepší udržovat ceny na rozumné úrovni a moc přitom nemlaskat, daný trh se pak zdá nezajímavý a konkurence si 2x rozmyslí na něj vstupovat.
    Jak příklad si stačím připomenout naše telekomunisty: místo toho, aby nastavili rozumný paušál na pevné linky a včas na nich zavedli rozumné datové služby, tak se snažili dřít a dřít, takže klasická pevná linka v domácnosti je spíš rarita, zato máme asi největší hustotu wifi připojení na světě. A když se článek zabývá pevnou linkou, už se tím rozhodně nemyslí klasická pevná linka prodávaný pohrobkem telekomoušů, protože ta je i dnes mimo.
    A protože se nepoučili ani mobilní operátoři, jdou naprosto stejnou cestou. Pamatuju doby, kdy se mobily pořizovali kvůli tomu, aby se dalo levně volat do mobilních sítí. Dneska už to je naopak, a až mobilní operátoři donutí si každého zavést VoIP, naučit se přes ně volat do mobilních sítí, vykecávat se zahraničím, mít různé proprietární sítě s voláním uvnitř zdarma, v zahraničí se spoléhat na místní simky a obcházet roaming ..., tak se budou strašně divit, že byznys půjde dolů a tento provoz se jim nikdy nepodaří vrátit zpátky do jejich sítí, protože se to už nikdy nikomu nevyplatí.
    Já šel soukromě i v rámci firmy touhle cestou dávno, prakticky veškerý telekomunikační provoz jde přes VoIP, částky placené mobilním operátorům jsou zanedbatelné, v zahraničí je nákup místní předplacenky 1. krokem hned po příletu a mám neomezenou komunikaci prakticky zadarmo. Přiletím např. do Thajska, vrazím 200 do nákupu předplacenky, na které mám neomezený datový tarif (min. edge, přes které jde bez problémů voipem volat) + cca 90 minut do všech sítí - zákl. cena 0,50 Kč/min.).
    A nakonec z českého VoIP mám volání do našich mobilních sítí přes 2 Kč, do Číny při lepší kvalitě na mobil na 0,28, do Thajska 0,23. Ať žije Absurdistán.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).