Hlavní navigace

Názor k článku Vše, co jste chtěli vědět o Kindle od Miloslav Ponkrác - Na to lze říci jediné. Když na českých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2011 12:14

    Miloslav Ponkrác

    Na to lze říci jediné. Když na českých serverech jako jeden muž všichni řvou, že eknížky by měly být zadarmo či za pakatel zcela odhlížejíc od reality, že náklady na eknihy nejsou výrazně nižší, než na papírovou – a vytvářejí tu prostředí, kdy nelze nic kloudného vytvořit, pak …

    Pak se toho ujme dravec jako Amazon a volnou niku zmonopolizuje. A protože díky blbé propagandě (viz předchozí odstavec) je jeden z mála, tak si svého de facto monopolu pořádně užívá.

    Sám jsem byl zklamán, když jsem zjistil, že Amazon Kindle používá k prosazení svého monopolu. Že bez registrace funguje na Kindle s bídou tak třetina věcí.

    Sám jsem důsledně odstranil veškerý obsah, který by mi Amazon mohl spravovat a řídím si to sám.

    Nicméně přesto a s vědomím toho jsem Kindle koupil. Je to velmi levné a dobré zařízení, které se poměrně málo brání zásahům do něj. Kde za cca 2300 Kč seženete přenosnou krabičku, která funguje jako čtečka, web browser, vyřídíte si na ní maily, přehrajete mp3, a hlavně: Vydrží několik týdnů bez nabíjení?

    Znaven všemi těmi debilní smartphony, ipady, tablety, netbooky a dalšími pokusy, kdy jsem zjistil, že všichni se snaží jen o co největší blikátka, cingrlátka, chrchlátka, debilní wow featury – když jsem viděl Kindle, rychle jsem pochopil, že praktičtějšího zařízení není (běžnou práci dělám na stolním PC). Že Kindle ujíždí o světelné roky před ostatním.

    Takový Apple má třeba diktaturu a řetězy, kterými uživatele spoutává mnohonásobně větší. Kromě toho Apple ví, co uživatel potřebuje, i když to uživatel nechce. Netbooky výrzně trpí snahou cpát na ně Windows 7 a malou výdrží na baterky. Smartphony zase … atd.

    Kindle je velmi dobrá koupě. Můžete si do něj strkat jen své knihy bez DRM. Já osobně nehodám na Amazonu koupit ani jednu knihu. Kromě Kindle je Amazonský obchod velmi předražený, velmi. Většinu věcí seženete za několikanásobek ceny co v Česku. Knihy s DRM pak považuji za ztrátovou investici okamžitě.

    Pouzdro na Kindle dělám tak, že jsem se obrátil na místního brašnáře, a pouzdro je o třídu výše, než cokoli na Amazonu a přesně podle mého návrhu. A nestálo to ani tolik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).