Hlavní navigace

Vu+ SOLO SE V2: linuxová satelitní novinka s rozšířenou pamětí a twin tunerem

17. 6. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Jihokorejský výrobce Marusys se činí, máme zde nový a vylepšený model satelitního set-top-boxu VU+ SOLO SE s názvem Vu+ SOLO SE V2. Vyrábí se v černém i bílem provedení skříně.

Tento stylově výjimečný přijímač (SE) o velikosti 211 × 40 × 185 mm (Š x V x H) má oproti předchůdci jako nejvýraznější změnu zvětšení flash paměti na dvojnásobek, z 256 MB na 512 MB. V základní verzi je osazen duálním DVB-S2 tunerem. Přijímač disponuje dvoujádrovým procesorem o frekvenci 1,3 GHz, který mají již modely VU+ SOLO 2 a VU+ DUO 2, má 1 GB DRAM a již vzpomínanou 512 MB flash paměť.

Jako první popíšeme samozřejmě zpracování obrazu. Ten je jak v SD, tak HD exkluzivní. Kontrast, polotóny, barevné podání i ostrost nemají chybu, je to opravdový zážitek.

Přední panel

Přední panel je velice střídmý, je zde umístěno pouze dotykové tlačítko zapnutí/vypnutí do StandBy, signalizační stavová dioda a IR čidlo. Bohužel s VTI image nelze upravit jas stavové diody. Přijímač nemá žádný displej.

Boční panel

Na boční straně je umístěna jedna čtečka karet vestavěného dekodéru Xcrypt a jeden CI slot pro vložení zvoleného dekódovacího modulu.

Pro mou potřebu jsem instaloval plugin CCcam 2.3.0, který nám umožní použít kartu ICE v integrované čtečce přijímače. Pro starší série karet Irdeto je možné instalovat Oscam, DOscam atd. Aktuálně prodávané karty Standard M7 Irdeto vzhledem k vyšší úrovni zabezpečení nebudou ve čtečce funkční a je třeba použít CA modul Irdeto. Nevýhodou řešení s CA modulem je dekódování pouze jednoho kanálu v reálném čase, takže pro dvoutunerový přijímač prakticky nepoužitelné. Vhodné řešení je tedy s kartou ve čtečce, kde je karta sdílená a dokáže tak dekódovat prakticky neomezený počet dotazů. Nahrávky jsou ukládány v nezakódovaném stavu a díky formátu TS jsou přehratelné na PC a dalších zařízeních.

Zadní panel

Novinkou oproti verzi SOLO SE je možnost osazení duálním tunerem. Přijímač je dodáván s duálním S2 tunerem (Twin tuner) a nebo duálním T/T2/C tunerem. Patice na tuner je zde pouze jedna a tuner je výměnný, takže v budoucnu je možné si tuner vyměnit dle aktuální potřeby zdroje signálu. Dalšími porty jsou analogový videovýstup CVBS s cinch konektorem a dva další konektory pro analogové audio, optický digitální audio S/PDIF konektor, HDMI 1.4 pro připojení k televizoru, jeden port e-SATA pro externí pevné disky. Dalším portem je síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mb/s. Následují dva USB 2.0 porty, jeden R232 port pro připojení externího IR čidla a posledním je konektor pro připojení externího napájecího zdroje. Zcela vpravo je kolébkový síťový vypínač pro odpojení přijímače od externího zdroje.

Dálkové ovládání

Přijímač používá známé a osvědčené dálkové ovládání, které je již používáno například u přijímače VU+ Zero a některých dalších VU+ SOLO, UNO i DUO. Ovladač je vyrobený v bílé/černé barvě, je střední velikosti a obsahuje 45 tlačítek. Gumová tlačítka s větším zdvihem jsou rozmístěna dále od sebe, takže omylem nezmáčknete jiné. Tlačítka jsou popsána, rozlišena barvou nebo symboly. Každý stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován červenou diodou umístěnou pod bílým tlačítkem TV vlevo nahoře. Přepínání programů je velice svižné, standardně do jedné, maximálně dvou sekund.

Šasi

Detailní pohled na duální tuner DVB-S2.

IR čidlo

Externí IR čidlo dálkového ovládání využijeme v případě, že přijímač umístíme do míst, kam dálkové ovládání „nevidí“.

Síťový napáječ

Napájení přijímače zajišťuje externí zdroj se vstupním napětím 110–240 V AC / 50–60 Hz / 1,0 A a výstupním napětím 12 V / 3,5 A.

Wi-Fi dongle

Vu+ Wireless USB Adaptér 300 Mbps.

Vu+ nabízí také svůj originální Wi-Fi USB dongle, který nám umožní připojení do bezdrátové sítě (Wi-Fi 2,4 GHz IEEE 802.11 bgn) rychlostí až 300Mb/s.
Lze použít i jiné Wi-Fi adaptéry, ale s tímto originálním budete mít jistotu bezproblémové funkčnosti a podpory ovladačů.

S aplikací OpenWebif můžeme přijímač ovládat přes webové rozhraní i dálkově a například streamovat libovolný program do PC. Data lze přenášet pomocí pevného připojení k síti nebo bezdrátově pomocí USB Wi-Fi dongle. Vu+ nabízí také svojí aplikaci Vu+ Player pro zařízení s iOS a Androidem, kde je možné přijímač vzdáleně ovládat. Ke stažení je zde.

Instalace

Instalace přijímače je klasická a je tedy zbytečné ji zde popisovat. Pokud si nejste jisti, zda ji sami zvládnete, a nejste zvyklí na práci s Linuxem, na vyžádání vám zdarma prodejci předkonfigurují a nastaví přijímač podle domluvy, případně s instalací poradí.

Do přijímače jsem nahrál poslední firmware VTI 8.2.2. Součástí této verze firmwaru je již také rozhraní XBMC, které lze najít mezi pluginy a udělá z přijímače plnohodnotné multimediální centrum. Jako vždy jsou ve firmwaru továrně předinstalované další pluginy, jako je YouTube TV nebo podpora HbbTV+browser.

Navíc jsem instaloval plugin CZ/SK archivy a plugin ČSFD. Kanály lze ladit ručně, automaticky nebo použít nějakou zálohu nastavení, jako jsem to udělal já. Funkci FastScan lze doinstalovat, ale není zde volba pro Skylink. Pro funkční FastScan pro službu Skylink by tedy bylo třeba použít jiný image než VTI, např. OpenPLI. Lze použít i další, např. BlackHole, Open ATV a další. Vzhledem k dalším přednostem VTI image bych ale doporučoval výhradně použití VTI image.

Do přijímače jsem nahrál také aktuální picony kanálů. U tohoto přijímače máte na instalaci doplňků vzhledem k jeho rozšířené paměti téměř neomezené místo.

Hlavní menu XBMC obsahuje tyto položky: Obrázky, Videa, Hudba, Programy a Systém.

Na tento VTI panel, kde máme soubor nástrojů pro správu, se okamžitě dostaneme stiskem modrého tlačítka na dálkovém ovládání. Můžeme zde také zálohovat celou image k možnému obnovení celého VTI.

PIP

Díky výkonnému procesoru zvládá přijímač HD PIP, tedy obraz v obraze dvou HD stanic, nejen ze stejného transpondéru, ale díky dvoutuneru i z jakékoliv jiné frekvence nebo satelitu.

Leták s nabídkou výměnných tunerů, které lze s přijímačem použít. Pozor, duální tuner pro Solo SE V2 je jiný než ten, který je v prodeji již déle pro přijímače DUO2. Duální S2 tuner pro Solo SE V2 je osazen na modré desce plošného spoje.

Další novinkou od Vu+ je také externí USB DVB-T2/T/C tuner, který lze použít do většiny Vu+ přijímačů a rozšířit si tak možnosti dalším tunerem.
Jde o Vu+ Turbo USB tuner.

V době recenze jsem ještě tuner neměl fyzicky k dispozici, takže jsem nemohl vyzkoušet, ale výrobce udává i možnost použití s naším přijímačem Vu+ Solo SE V2.
Teoreticky by pak přijímač mohl mít až 3 tunery (2 satelitní interní a tento třetí externí T2).

Další funkce a parametry

Mediaplayer pro přehrávaní bohaté škály video a audio souborů (např. MKV HD, MKV, DIVX HD, DIVX, FLV, MP3, JPG a další) zvládá díky novému Kernelu 3.13.x s podporou nejširší nabídky formátů a kodeků také WMV9, MPEG-2, MPEG-4, WMA9, AC3, MPEG-4(AAC-HE) nebo MPEG-1.

Nechybí podpora pro IPTV televizi a internetová rádia, PVR funkce, HbbTV (internetový teletext), webový prohlížeč, HDMI CEC (ovládaní TV přes HDMI kabel), Google Mapy, YouTube, DLNA, Samba, FTP, web počasí, Multi EPG (rozšířený grafický programový průvodce), časovač nahrávek, zobrazení informací o programu, nahrávky z internetových portálů (CSFD, ImdB), nahrávaní několika stanic najednou, možnost nahrávat nezakódovaně (nahrávku je možné přehrát také např. v PC), TimeShift, webinterface (ovládaní přijímače přes PC, tablet apod.) + desítky dalších funkcí dostupných přes aplikace jednoduše instalované do přijímače přímo přes jeho menu ze serveru.

Nový externí tuner VU+ USB Tuner Turbo

Těsně před odesláním recenze do redakce jsem dostal parametry externího tuneru. Zde je jeho fotografie. Je to nový externí tuner Vu+, který je použitelný pro prakticky všechny aktuální modely Vu+ a další linuxové přijímače. Při použití s dnes recenzovaným přijímačem nám nabízí možnost třetího tuneru. Nebo uživatelům Vu+ Zero nabízí možnost rozšíření druhého tuneru a tím vytvoření kombinovaného přijímače.

K tomuto produktu se ještě vrátím v samostatné aktualitě, až budu mít tuner fyzicky k dispozici.

Odkaz na produkt zde.

Spotřeba elektrické energie:

< 13 W (v provozu, s LNB)
< 12 W (v provozu, bez LNB)
< 0,5 W (hluboký spánek- režim StandBy)

Na vyžádání prodejce přijímač zdarma překonfiguruje!

Foto vytvořil autor s použitím oficiálních fotografií.

Balení obsahuje:

  • Přijímač (VU + Solo SE V2)
  • Dálkové ovládání
  • 2 x AAA baterie
  • Externí IR čidlo
  • Externí napájecí zdroj 12 V
  • Návod k použití (EN/DE)
  • HDMI kabel
  • Leták s nabídkou tunerů

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech (web)

Email: info@tvdigitalne.cz

Web přijímače VU+ Solo SE V2 (Twin tuner S2):
http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-se-v2-black-twin-tuner.html

Web přijímače VU+ Solo SE V2 (Twin tuner T2/C):
http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-se-v2-black-twin-dvbt2-c.html

Tipy C

Cena VU+ Solo SE V2 je 5 990 Kč včetně DPH.

Web výrobce: http://www.vuplus.com/sub/sub0113.php

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).