Hlavní navigace

Vychází LibreOffice 6.3, špehování Huawei v Africe, nová hra na enginu Duke 3D

16. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nové grafické API Qt Quick 3D. Snap ukázal AR brýle Spectacles 3. Nové zranitelnosti HTTP/2. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Vyšel LibreOffice 6.3 pro Windows, Linux a macOS. Bylo vylepšeno kompaktní úsporné rozhraní, zrychlen chod u otevírání souborů a exportu a ve verzi pro Windows je vylepšena konzole.

3D Realms vydávají herní střílečku Ion Fury, která využívá letitý engine Build. Na něm běží hry jako Duke Nukem 3D, Blood či Shadow Warrior. Akce zasazená do blízké kyberpunkové budoucnosti používá vyšší rozlišení a některé lepší detaily (díky využití rychlejšího hardwaru), jinak je ale Build na první pohled znát. Ion Fury pěkně rozebírají videa od Digital Foundry (zejména technologicky) a LGR. Titul je k dostání na Steamu a GOGu, letos by se snad měl dočkat i portů na konzole.

Wall Street Journal přišel s rozsáhlou investigací, podle které se zaměstnanci firmy Huawei v Ugandě a Zambii podíleli na elektronickém špehování politických oponentů a dalších podobných aktivitách. Huawei to popírá. Článek to nespojuje s tím, že by takové zadání dala čínská vláda, a spíše to vyznívá tak, že Huawei „prostě vyšlo vstříc zákazníkovi“. Čínská společnost rovněž v Africe aktivně instaluje takzvaná Safe City, tedy chytrá města plná kamer, konektivity a analýz nad tím.

Huawei také připravuje vlastní mapovou službuzjistil China Daily. V říjnu má představit Map Kit, který bude startovat jako nástroj s daty pro další aplikace. Součástí mají být informace o dopravě a další údaje. Huawei na projektu spolupracuje s Booking Holdings (Booking.com, Kayak a další) a ruským Yandexem.

Čínský podnik ještě představil EMUI 10, tedy novou verzi své nadstavby Androidu určenou pro Android Q. Nabídne tmavý režim, větší grafickou uhlazenost, propojení telefonu s notebooky Huawei (zrcadlení displeje mobilu na notebook), podporu GPU Turbo 3.0 a vylepšený always-on displej (více hodin a dalších údajů). V září přijde beta, nejdříve se dočkají modely P30. Huawei rovněž odkládá zahájení prodeje ohebného stroje Mate X. Místo září to má být listopad.

The Qt Company představila nové vysokoúrovňové API rozhraní Qt Quick 3D. Slouží k práci s 3D grafikou a umí renderovat z rozhraní Direct3D, Vulkan, OpenGL a Direct3D, přičemž jako renderer využívá ten, který je nasazen v Qt 3D Studio.

SK Hynix přichází s 3,6GHz čipy pro GPU, které zvládnou propustnost až 1,8 TB/s. Masová produkce HBM2E by měla začít v příštím roce. Hynix očekává nasazení v rámci 5G sítí, high-endových grafik, superpočítačů a podobně.

The Hacker News popisují, že protokol HTTP/2 má osm nově objevených zranitelností, pomocí kterých lze dělat DoS útoky. Problém se týká tradičních webových serverů jako Nginx či Apache.

Lenovo a Hewlett Packard Enterprise vydávají první servery s čipy využívající AMD EPYC Rome. To jsou první serverové 7nm procesory, které byly představeny minulý týden. Lenovo nabízí 1U a 2U servery (ThinkSystem SR635 a SR655), HPE pak ProLiant DL385 (Gen10) a DL325 (Gen10).

Vyšel Parallels Desktop 15 pro macOS, pomocí kterého je možné na Macu spouštět virtualizované operační systémy. Nová verze přináší například podporu DirectX 11, nový virtualizovaný hardware a zvýšení výkonu.

Microsoft chystá brzké vypuštění oficiální verze Windows Virtual Desktop. Jde o projekt, který ve VMs v Azure nabízí virtualizovaná Windows nebo Office jako službu. Virtual Desktop je prozatím dostupný jako veřejné preview, Microsoft ovšem oznámil, že už má funkce hotové a je připraven na finální chod. Dočkat bychom se mohli ještě na podzim.

Facebook přišel i o posledního spoluzakladatele VR firmy Oculus, kterou před časem koupil. Odešel už Palmer Luckey, následně bývalý ředitel Brendan Iribenyní Nate Mitchell. Přesné důvody nejsou známy. Iribe ale například odcházel kvůli tomu, že Facebook dává přednost spíše vývoji méně výkonných VR headsetů, které nepotřebují kabely a jsou uživatelsky více přívětivé (Quest), před high-end modely.

Vlastník Snapchatu, firma Snap, to pořád zkouší s chytrými brýlemi a představila už třetí iteraci Spectacles. Tyto brýle mají dvě kamery, díky kterým je možné okamžitě posílat záběry na Snapchat. Lze využívat i 3D obsah a AR efekty. Spectacles 3 je možné si předobjednat za 380 dolarů. Dodávky se očekávají na podzim.

Cisco uzavřelo fiskální rok 2019. Tržby meziročně narostly o sedm procent na 51,7 miliardy dolarů. Zisk si připsal devět procent a činí 13,8 miliardy dolarů. Nejvíce roste softwarová sekce, kde už 70 procent tržeb tvoří předplatné.

VMware má zájem o odkup firmy Pivotal. Potvrdil to Dell, který obě firmy vlastní. Hodnota Pivotalu je 2,3 miliardy dolarů a VMware chce zaplatit 15 dolarů za akcii (cena na burze je nyní přes osm dolarů). Pivotal vyvíjí Cloud Foundry a VMwaru by to mohlo přinést byznys postavený na předplatném. Sám vydělává primárně na licencích.

BRAND24

Čínský „intranetový internet“ je masivní, což mimo jiné dokazují obří investice do tamních firem. Služba Zhihu například nyní získala 434 milionů dolarů (Series F), přispěla jména jako Baidu či Tencent. Informaci přinesl Bloomberg. Zhihu je čínskou alternativou k západní Q&A službě Quora.

McAfee kupuje startup NanoSec. Jeho technologie řeší bezpečnost aplikací, které běží v kontejnerech. McAfee to integruje do MVISION Cloudu a MVISION Server Protection.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).