Hlavní navigace

Názor k článku Vykašlete se na ocenění, soustřeďte se na zisk od Vita - Ok, odpovim bod e) - otazka je nejednoznacna....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2003 18:04

    Vita (neregistrovaný)
    Ok, odpovim bod e) - otazka je nejednoznacna. Je rozdil mezi vrcholem moznosti internetu (to je treba MMORPG, ne?) a vrcholem moznosti webovych stranek. Uvazujme webove stranky.
    - vzhledem k tomu ze web by mel byt multiplatformni, reknu ze dnesni nejdulezitejsi vlastnosti by mela byt pristupnost/dostupnost
    - zakladem kazdych stranek je webdesign, stranky by mely byt zpracovany clovekem co 'tomu' rozumi. Existuji stovky studii kde co ma byt. Definujme to pomoci programatora, uzivatele a me matky:
    - programator ocekava ze veci se chovaji tak jak maji. Je-li nekde napriklad select, nemel by nic delat az do 'odeslani' stranky. Bude-li delat neco po zmene stavu, je neco spatne. Soucasne neni spatne mit navigaci pomoci accesskey a pouzitelnou navigaci i bez mysi (frame vynechame)
    - uzivatel ocekava jednoduchou a prehlednou navigaci. Vzhledem k vykladu slova WEB (pavucina) by tedy web mel byt provazany sam se sebou pomoci 'vlaken' - mezi dvema body by vzdy melo byt vice cest (tzn. klasicka navigace, mapa stranek plus napriklad i vyhledavani ci navigace pomoci tagu link - pro IE bohuzel nedostupna)
    - ma matka ocekava ze stranka sama o sobe nemuze nic delat. Pokud jo tak se zdesi a utece. Tzn. zadne refreshe, zadne tuny pop-upu atd. :)

    - dal - text by mel byt kontrastni a barvy voleny tak aby i postizeny clovek videl web alespon rozumne (viz. http://www.pixy.cz/apps/barvy/)
    - struktura webu by mela byt takova aby se v ni dalo snadno orientovat a clovek vzdy vedel kde je
    - grafika by mela byt oddelena od samotne struktury - napr. pomoci css
    - jedna-li se o stranky ve flashi prip. vyuzivajici javu, mela by k nim byt rozumna alternativa ve forme html. Nejen pro ty co flash/javu nemaji ale treba take pro vyhledavace.
    - stranky by mely byt pokud mozno vytvorene tak aby byly maximalne kompatibilni a to jak zpetne tak i dopredne. Mluvime-li o html, je jen rozumne drzet se xhtml 1.1. Starsi prohlizece se s timto porvou celkem bez problemu neb nezname tagy se ignoruji a zobrazi se text. Prohlizece ktere zatim neexistuji nepochybne s normou xhtml 1.1 nebudou mit potize. Ze stejneho duvodu je nerozumne pouzivat ruzne pseudoobezlicky a hacky na prohlizece. Neni znamo jak budou fungovat nadale
    - skriptovaci jazyk na strane klienta by mel byt pouzit jen tak aby poskytoval funkce navic, nikoli funkce zakladni. Rozumej: muzes pouzit javascript na volbu data do policka s datem ale nesmis to policko dat od nacteni stranky jako disabled neb potom je clovek bez JS znacne omezen. Z tohoto duvodu je rozumne pouzivat ho treba na kontrolu formulare kdy muzete uzivateli oznamit kde udelal chybu a dat mu kurzor tam kde vyzadujete opravu ale ne na renderovani stranky (mobilgo.cz)
    - na strankach nesmi byt hlaska 'na strankach se pracuje'. Proc? Protoze na KAZDYCH strankach se pracuje paklize nejsou pomnikem. Spravny webmaster ma logovane i vstupy do policek na vyhledavani a to proto aby mohl vyhledavani upravovat dle casto pouzitych vyrazu. Napriklad krome klasickeho vyhledavani pouzijete jeste slovnik - paklize lide na vasich strankach casto pouzivaji vyrazy ktere by mely byt jasne uz z navigace (napriklad slovo 'kontakt' v vyhledavacim boxu), znamena to ze navrh webu je spatny.


    Coz nenamena ze se mi nelibi treba pixelbrick.com nebo santec.com. Ale rikam ze ta prace muze byt odvedena podstatne lepe.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).