Hlavní navigace

Názor k článku Vykašlete se na ocenění, soustřeďte se na zisk od od - mi zedníka, který ještě nemá hotové základy domu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2003 22:47

    od (neregistrovaný)
    mi zedníka, který ještě nemá hotové základy domu a chystá se instalovat na (neexistující) střechu televizní anténu...

    Ve skutečnosti koncepčně budovaný prohlížeč s plugin architekturou nemusí mít funkční polocelky. MSIE podporuje všechny jazyky, založené na ActiveX skriptování, včetně těch, které ještě nebyly napsány. Víte, že skriptovat DHTML ve MSIE můžete i s použitím jazyků jako TclTk a ActiveRuby ?

    Jakmile se stanete závislým na jedné firmě, je po přenositelnosti, po možnosti volby.

    Zapomínáte, že jakmile rozvoj webu něco nakoplo (DHTML, cookies, atd.) až doposud za tím vždycky stála nějaká konkrétní firma (kdysi Netscape, pak Microsoft).

    ...tabulkové layouty v něm dopadají naprosto strašidelně, protože při absenci té tabulky...

    tabulka je součástí (X)HTML normy a Lynx je podporuje rovněž (od verze 2.6).

    A že tito uživatelé nemají právo prohlížet si webové stránky?

    Poslyšte, vy děláte jako by browsení bylo jakési apriorní nezadatelné ústavní právo. Relaita je ale taková, že na fůru placených sajt se většina uživatelů prostě nedostane s JAKÝMKOLIV prohlížečem. Je jen na mě jako autora website, za jakých podmínek jim to umožním - a co z toho pro mě bude vyplývat.
    Např. řada národních okruhů (AOL, MSN, francouzský Minitel apod.) disponují vlastními pravidly a browsery, optimalizovaných na jejich podmínky. Pokud se na MUJ web nedostane nějaká skupina uživatelů, je to čistě MUJ problém, nikoliv těch uživatelů. Je pouze na mě, jak si provedu kalkulaci na vývoj stránek, podporující minoritní browsery a platformy a zda se mi to vyplatí. To se samozřejmě netýká webu provozovaných státem za státní dotace. I tam je však nutné zvažovat kompromis mezi multiplatformitou a konformanci se všemi možnými standardy - nebo snad státní organizace nemusí peníze počítat ?

    To co v současné době brzdí rozvoj Internetu je právě nesmyslné lpění na standardech které žádný browser navíc nepodporuje kompletně. Já tvrdím, že se podpora down-level browserů musí být podpořena finanční rozvahou a obchodními záměry jejich provozovatele. Zvlášť když vidíte sám, že zmíněné "standardy" nejsou vzájemně kompatibilní.
    Kdyby bylo jen na W3C - nebylo by DHTML, ani ten Flash.

    Co se tagu LINK týče, oba nejrozšířenější browsery (95%+ market share) Netscape i MSIE jej úspěšně ignorují už od verze HTML 3.2. V současné situaci jej považuju za zcela nadbytečný - tím spíš, že se většina provozovatelů snaží uživatele od fyzické struktury webu z nejrůznějších důvodů naopak odstínit (odhlédněme od toho, že 90% dnešní struktury webu je v podstatě virtuální, protože se spolu s obsahem generuje dynamicky, např. v závislosti na personalizaci).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).