Hlavní navigace

Názor k článku Vykašlete se na ocenění, soustřeďte se na zisk od Michal Kubeček - uživatelé se rozhodli dávat přednost MSIE, W3C musí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 7. 2003 0:51

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    uživatelé se rozhodli dávat přednost MSIE, W3C musí jejich názor respektovat, protože je tu pro ně, ne oni pro něj.

    Nevím, zda o tom víte, ale Microsoft se také pokusil po svém rozšířit protokol TCP. V tomto případě mu to naštěstí neprošlo, protože mezi webovými servery nemá většinu, takže na to jeho uživatelé dopláceli. Dokážete si představit tu katastrofu, kdyby v oblasti síťových protokolů panoval stejná džungle jako u HTML. Kdyby si každý výrobce vylepšoval standardy po svém?

    Opakuji to tady již po třetí: tag <br /> neodpovídá normě HTML 3.0+ - stejně jako DOCTYPE - není s ní kompatibilní zdola... XHTML je prostě ve vztahu k nepárovým značkám HTML nový jazyk, ne nadmnožina starého.

    Ano, XHTML je nový jazyk. Musí být, protože je aplikací XML, což HTML není. Že HTML před 4.0 neobsahovalo informaci o verzi, je smůla, ale nějak se zavést musela. To byste také mohl tvrdit, že HTTP není žádný standard, protože hypotetický server striktně vyžadující HTTP/0.9 nebude rozumět HTTP/1.0 requestu. Navíc je syntaxe deklarace doctype záměrně zvolena tak, aby ji prohlížeč, který jí nerozumí, musel ignorovat.

    Musíte si uvědomit, že HTML 3.0 (nebo spíš 3.2) vznikalo bez koncepce jako zoufalá snaha popsat ex post to podstatné z živelného vývoje, kdy si každý rozšiřoval a upravoval jazyk HTML po svém. Teprve HTML 4.0 je norma, kterou lze považovat za koncepční a základ, na kterém se dá stavět. Ohánění se HMTL 3.2 je dnes poněkud bezpředmětné a slouží spíše jako nejapná výmluva těch, komu se nechce dodržovat zásady, které přináší HTML 4.0. Ti ovšem většinou sami HTML 3.2 nedodržují, protože se bez jiných prvků HTML 4.0(1) nedokáží obejít.

    To platí opravdu jen teoreticky - v praxi je stránku odladěnou pro robustní renderer MSIE mnohem obtížnější přinutit ke korektní funkci i pod Netscape a staršími verzemi Opery. V praxi se na úpravy pro minoritní prohlížeče vynakládají srovnatelné částky, jako na primární verze odladěné ve MSIE, protože jak MSIE, tak Opera interpretuje Mozillu jinak a zpravidla mnohem méně robustněji. Kdyby tomu tak ostatně nebylo, ani bychom se tu o tom koneckonců nebavili.

    To opět vychází z mylného názoru, že je třeba web nejdříve napsat pouze pro MSIE a pak ho teprve začít upravovat tak, aby prošel i jinde. Ve skutečnosti lze postupovat i obráceně: napsat web přenositelně a v souladu se standardy. V Mozille (Netscape) a Opeře to v naprosté většině případů stačí, v Konqueroru (Safari) také (většinou jen pár kosmetických vad). Vyhnete-li prvkům, o kterých je známo, že je MSIE interpretuje špatně, znamená doladění pro MSIE 5.5+ relativně nevelkou práci navíc. Pokud chcete, aby to vypadalo bezvadně i v MSIE 5.0 (bez kosmetických vad), je to práce trochu víc, ale snazší údržba takového webu (zejména při změnách designu) vám to bohatě vynahradí. To není teorie, to je praxe (a nejen moje). Chce to jen netrvat na zastaralých postupech (zbastlím to metodou pokus-omyl pro svou verzi MSIE a ostatní, ať si ji seženou).

    předpokládám, že nemáte pravdu... Předpokládám tedy, že to nevíte..?

    Napsal jsem předpokládám, protože jsem to, striktně vzato, v Netscapu nezkoušel. Protože ale používá stejné renderovací jádro jako Mozilla, kde to funguje, mám velmi závažný důvod věřit.

    existují celé weby psané ve Flashi, jsou velmi efektní, dynamické, při správném návrhu nejsou nijak náročné na technické vybavení prohlížeče a nemají problém s funkcionalitou na různých platformách.

    za prvé: nejsou to weby, smyslem webu je univerzalita. Takové prezentace mohou být zajímavé, efektní, mohou mít skvělé funkce, ale nejsou to weby. To už můžete rovnou distribuovat hotové aplikace, není v tom podstatný rozdíl. Za druhé: jsou náročné - na systémové zdroje klienta. U výkonného PC to (obvykle - jsou výjimky) nepoznáte, se slabším hardwarem budete mít velké problémy. Za třetí: mají problém s funkcionalitou na různých platformách. Většinou stačí, abyste neměl právě tu verzi Flashe, kterou použil autor, a hned máte problém. O prohlížečích, které z dobrých důvodů Flash nemají vůbec, ani nemluvím. Opravdu si myslíte, že je rozumné cpát Flash do handheldů?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).