Hlavní navigace

Vypadáte jako republikán?

16. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ačkoliv do amerických prezidentských voleb zbývá více než rok, kampaň je již nejméně 6 měsíců v plném proudu. Pochopitelně se nevyhýbá ani Internetu, ze kterého se postupně stává nejdůležitější médium vůbec. Volební horečka zasahuje nejrůzněji zaměřené servery a některé kvůli ní i vznikají. Například zajímavá služba Name My Vote.
David Antoš - karikatura. Autor: Nenad Vitas

Ilustrace: Nenad Vitas

Čeští politici si minulý rok ještě vystačili maximálně s reklamou v internetových magazínech a vyhledávačích (ačkoliv kvalita prezentace na jejich vlastních stránkách se také oproti minulým dobám podstatným způsobem zlepšila). Spojené státy jsou však ve využívání Internetu o notný kus dál a již minulé prezidentské volby v roce 2004 jím byly výrazně ovlivněny.

Současná kampaň nabývá interaktivnější podoby, kandidáti (respektive jejich týmy) se snaží využít každé možnosti, jak se ukázat. Všichni bez výjimky mají svůj profil na komunitních serverech MySpace a Facebook, na YouTube najdete různé rozhovory a reportáže, pomocí Twitteru můžete v reálném čase sledovat, co v průběhu dne dělají. Internet bývá hojně využíván i k organizaci dobrovolníků a shánění finančních příspěvků.

Ze zájmu o volby na webu se snaží těžit i specificky zaměřené servery. Name My Vote! je zajímavým komunitním webem, který vám dá odpověď na otázku uvedenou v názvu tohoto sloupku. Po registraci si uživatel nastaví politickou orientaci a nahraje svou fotku. Kdokoliv pak o něm může hlasovat, jestli vypadá spíše jako republikán, nebo demokrat. Ke které straně se sám přihlásil, je přitom odhaleno až po otipování.

Name My Vote! tak umožňuje konfrontovat vaší představu o voličích americké pravice a levice s realitou. Výsledek může být dosti překvapivý. V otázce, jak má správný republikán nebo demokrat vypadat, má přitom většina lidí překvapivě jasno. Po hlasování se nedozvíte jen správnou odpověď, ale také kolik procent uživatelů tipovalo stejně, či naopak opačně než vy – často se přitom mýlí i 80 % lidí. I pokud nemáte žádné vlastnosti, které byste si s vizuální podobou voličů obou stran spojovali, po chvilce cviku snadno dokážete odhadovat, která z možností bude zvolena častěji. Modelový republikán, jak si jej většina představuje, je spíše obéznější, s baseballovou čepicí, nebo naopak ve formálním obleku. Drží-li zbraň či máchá vlajkou, není vůbec žádných pochyb. Jasný demokrat je obvykle mladší, usmívá se nebo jinak grimasuje a měl by být černoch či příslušník jiné etnické menšiny.

BRAND24

Časté atributy spojované s republikány a demokraty však na Name My Vote! při hodnocení fotek mnohdy selhávají, žádný univerzální klíč na určování politické příslušnosti neexistuje. Sociologický profil průměrného demokrata a republikána se ve skutečnosti asi opravdu liší, statistická data však nelze absolutizovat. Minimálně v omezené skupině internetových uživatelů nemáte šanci jen z jedné fotky o politickém smýšlení člověka nic určitého prohlásit. Jestli lze tedy něco na základě této hříčky říct, pak že podle obličeje preference lidí nepoznáte.


Glosa původně vyšla 13. srpna v týdeníku Respekt.

Rozeznáte od sebe voliče českých politických stran?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).