Hlavní navigace

Vypnutí DVB-T vysílání České televize v Praze se blíží. Jste připraveni?

5. 9. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: České Radiokomunikace
Na konci listopadu bude v první lokalitě vypnuto pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Diváci v Praze a ve Středočeském kraji přijdou o programy České televize, pokud si nepořídí set-top box, nový televizor nebo nepřejdou na jinou formu příjmu televizního signálu.

27. listopadu 2019 ve 23:59 přestanou žižkovská televizní věž (vysílač Praha-Žižkov) a středočeský vysílač Cukrák šířit pozemní digitální televizní vysílání České televize ve standardu DVB-T. Komerčních stanic se tento krok zatím nedotkne, jejich vysílání z těchto dvou stanovišť skončí 8. ledna 2020 (Žižkov), resp. 15. ledna 2020 (Cukrák). 

V dosahu obou vysílačů je zhruba 25 % českých domácností, které by si měly do konce listopadu ujasnit, jestli a jak chtějí sledovat programy České televize.

Žižkovská věž i Cukrák budou sice veřejnoprávní stanice vysílat i dál, ale od 28. listopadu 2019 už jen v novém standardu DVB-T2. Pro běžné diváky přijímající signál přes individuální domácí anténu nebo pomocí společného televizního rozvodu v bytovém domě to znamená buď koupit si set-top box, anebo investovat rovnou do nového televizoru. Tedy podobně jako při přechodu z analogového na digitální vysílání před několika lety.

U přijímačů pořízených v posledních třech letech je vysoká pravděpodobnost, že už s DVB-T2 budou kompatibilní. Při pořizování nového set-top boxu nebo televizoru je důležité se zajímat, zda na něm je zlatá samolepka „DVB-T2 Ověřeno“.

Tuto variantu řešení podle průzkumů zvolí většina lidí. Část využije konec současného pozemního digitálního vysílání k tomu, že přejde na kabelovou, satelitní nebo IPTV platformu. Pro kabelovou a IPTV televizi je to v Praze a okolí vzhledem ke kvalitě telekomunikační infrastruktury zajímavá příležitost, jak získat nové klienty. Například Vodafone už po akvizici UPC představil nové tarify, svou kampaň má rovněž satelitní Skylink. Výhodou těchto platforem je zpravidla nabídka většího počtu stanic, případně kombinace s dalšími službami nebo podpora sledování pořadů na více zařízeních. Nevýhodou jsou však pravidelné měsíční platby podle zvoleného paušálu.

Pro pořádek: diváci, kteří z uvedených vysílačů už dnes přijímají programy České televize v HD rozlišení ve standardu DVB-T2, nebudou muset v listopadu nic řešit. Česká televize totiž vysílá na finálních kmitočtech a konfiguraci.

Stanice vysílané v DVB-T2 poznáte už teď tak, že jsou v elektronickém programovém průvodci označeny za názvem dodatkem | T2. Pokud je naladíte a bez problémů sledujete, jste už na přepínání na DVB-T2 připraveni.

U společných televizních antén (STA) musí servisní firma vyměnit nebo přeladit tzv. kanálové vložky. V případě, že bude třeba přejít na příjem televizního signálu z jiného vysílače, firma zajistí i nové nasměrování příjmové antény. O způsobu úprav se musí rozhodnout obyvatelé domu na společné schůzi. Náklady na úpravu STA poté hradí domovní fond nebo jsou rozpočítány na jednotlivé domácnosti. Seznam společností certifikovaných pro úpravy společných antén najdete na webu Českých Radiokomunikací.

Provozovatel vysílačů také znovu dopisem oslovuje společenství vlastníků bytových jednotek v jednotlivých krajích.

S případnými dotazy a problémy poradí chat na webu DVBT-2 Ověřeno a zákaznická linka Českých Radiokomunikací na telefonním čísle 800 929 929 (v pracovní dny od 8:00 do 20:00). Na technické dotazy ohledně vhodných přijímačů odpoví linka společnosti Datart na čísle 225 991 000.

87 procent diváků podle průzkumu ví o přepínání na DVB-T2, ale jen o něco více než polovina tuší, kdy nastane v jejich bydlišti. 30 procent diváků už vysílání ve standardu DVB-T2 sleduje, většina z nich si pořídila nový televizor.

Jak připomíná Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací, 99 % tuzemských domácností může naladit televizní programy současně v DVB-T i v novém DVB-T2. Není tedy důvod s pořizováním nového vybavení čekat, domácnost může sledovat DVB-T2 hned po zakoupení a zprovoznění přijímače.

Základní informace a videonávody mohou diváci nejen v Praze a středních Čechách získat také na speciální televizní stanici s názvem Nalaďte se na DVB-T2, která vysílá v Regionální síti 8. Stačí spustit ladění na televizoru nebo set-top boxu a měla by se objevit v nabídce dostupných kanálů. Jde o stejnou síť, ve které je i Óčko Expres nebo Sport 5.

A co vysoké rozlišení?

Často diskutovanou otázkou je, v jaké obrazové kvalitě budou stanice vysílat v DVB-T2. Jisté je, že v plném HD rozlišení 1920×1080 budou všechny stanice České televize.

Největší komerční stanice si HD rozlišení schovávají pro distribuci na satelitu, v kabelovkách nebo prostřednictvím IPTV. Pro placené platformy je to konkurenční výhoda. Televize Nova i Prima opakovaně deklarovaly, že pro pozemní vysílání nabízejí a nadále budou nabízet jen běžnou kvalitu obrazu.

UX DAy - tip 2

Programy televize Nova tedy budou v DVB-T2 ve stejné kvalitě jako doposud, tedy ve standardním rozlišení. Skupina Prima mluví kreativně o rozlišení SD+, tedy jakémsi mezistupni mezi standardním a vysokým rozlišením, u něhož ale běžný divák s nejtypičtější úhlopříčkou televizoru nejspíš nezaznamená zásadní rozdíl.

Marcel Procházka v rozhovoru pro rádio Impuls nechtěl specifikovat rozlišení dalších stanic. „Řada stanic bude vysílat ve vysokém rozlišení. Které konkrétně, je otázka jednání. Uvidíme začátkem ledna,“ přislíbil neurčitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).