Hlavní navigace

Vyrazte s námi na návštěvu nového DAB+ dokrývače ve Velkém Meziříčí

3. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: David Kříž
Když ohlásil Český rozhlas koncem prázdnin své plány na rozšíření vlastního veřejnoprávního multiplexu v digitálním formátu DAB+, byly již několik dní z veřejně dostupné databáze ČTÚ známy lokality, odkud bude vysílat.

Kromě dvou páteřních vysílačů velkého výkonu na Bukové hoře u Ústí nad Labem a na Černé hoře u Trutnova se Český rozhlas v rámci rozšiřování dostupnosti DAB+ snaží pokrýt svým signálem také dálnici D1.

Do konce roku bude spuštěno několik lokalit podél naší nejstarší dálniční dopravní tepny, kterými bude tato nejdůležitější republiková spojnice souvisle pokryta v dvousetkilometrovém úseku mezi Prahou a Brnem.

Příští rok by mělo, dle avizovaných informací, rozšiřování pokračovat vykrývačem D1 v úseku Olomouc–Ostrava a především spuštěním páteřních vysílačů Brno–Kojál a České Budějovice – Kleť.

Jak vypadá dokrývač Velké Meziříčí?

V tomto článku se podíváme na čerstvou aktualitu, kterou je instalace antén na DAB+ dokrývač Velké Meziříčí. Tento stožár bývalého analogového TV převaděče vysoký asi 30 metrů se tyčí nad městem a současně nad dálnicí D1 v jejím zhruba 144. kilometru.

Kdo tudy jezdí, jistě ho nepřehlédne, pěkně v klidu se dá prohlédnout z protilehlé benzinky MOL. Kóta, kterou sdílí s ještě jedním stožárem a nedalekou rozhlednou, se nazývá Fajtův kopec a je známá lyžařským střediskem.

Osazení dokrývače

Nyní je tento stožár osazen trojicí UHF anténních jednotek (tzv. rakviček) pro vysílání digitální televize DVB-T a přechodových sítí DVB-T2. Jelikož je signálem jakožto převaděč (opakovač/gapfiller) zásobován jiným TV vysílačem, je osazen čtyřmi dvojicemi logaritmicko-periodických antén pro pásmo UHF, tzv. kachních zobáků, v laminátových krytech.


Autor: David Kříž

Dále se na něm nachází VKV vysílací dipól pro stanici Evropa 2 (dle databáze Českého telekomunikačního úřadu) a pro ni také tříprvková VKV přijímací anténa, protože signál je podobně jako v případě televize přijímán odjinud a zde pouze převáděn na jinou frekvenci (tzv. ballenfang, zkráceně ball).


Autor: David Kříž

Najdeme zde také sektorové antény základnové stanice operátora Vodafone a z poslední doby ještě patrovou všesměrovou anténu, tzv. bílou hůl, pro systém internetu věcí IoT. Tyto antény se poslední dva roky hojně rozšířily na stožárech bývalých TV převaděčů, takže z toho dedukuji, že jsou právě pro tento v současnosti ještě relativně nově spuštěný systém.


Autor: David Kříž

Anténní systém pro pásmo VHF III

To aktuálně nejzajímavější, co je také důvodem psaní tohoto článku, je však zcela čerstvě namontovaný anténní systém pro pásmo VHF III. Toto pásmu je, na rozdíl od minulosti, kdy v něm vysílala analogová televize, použito v současné době pro vysílání digitálního rozhlasu DAB+.


Autor: David Kříž

Vysílat z něj bude v této lokalitě Český rozhlas svůj veřejnoprávní multiplex, dle ČTÚ nazvaný „Vysílací síť A“, na „moravském“ kanále 12D vyzářeným výkonem v hlavním směru 200 W.


Autor: David Kříž

Anténní systém se skládá ze dvou všesměrových vertikálně polarizovaných dipólů nad sebou. Ty jsou výrobcem přichyceny na jednom ráhnu, a to jim tak tvoří reflektor, který původně všesměrovou charakteristiku dipólů mírně deformuje. Orientace dipólů je při pohledu od stožáru směrem na jih, respektive mírný jihozápad, spolehlivě tak budou vyzařovat západo-východními směry dálnice D1 a na jih. Naopak na sever od vysílače půjde výkonu méně.


Autor: David Kříž

Pomocí zoomu fotoaparátu se podařilo rozeznat výrobní štítek antény, ze kterého je ale patrné jen to, že jde o tradičního německého výrobce Kathrein. Prohledáním katalogu veřejně dostupného na internetu to sedí na typ Kathrein 75010296, vyzařovací diagram je pěkně patrný z katalogového listu vysílacího anténního systému, který je součástí veřejně dostupného katalogu.

Katalogový list

Katalogový list

Vysílač, nebo opakovač?

Veškerá technologie, která zásobuje signálem různé antény na stožáru, je umístěna ve zděném domečku u paty stožáru, jak bývá historicky obvyklé u těchto typizovaných stožárů ex-analogových TV převaděčů.

Jelikož na stožáru není vidět žádná přijímací anténa pro tzv. ball v pásmu VHF III, tak jak je popsáno výše u technologií pro DVB-T a VKV-FM, tak z toho vyvozuji, že zdrojový signál pro vysílač je veden páteřními datovými trasami. Nejde tedy o opakovač jiného vysílače, ale o plnohodnotný nezávislý vysílač.


Autor: David Kříž

Vysílač v době návštěvy dne 13. listopadu 2018 ještě nebyl spuštěn, na místě hrály na kanále 12D jen brněnské Hády. Doufejme, že v blízké době bude vysílací technologie pro DAB+ namontována i na další plánované vysílače a do konce roku se tak podaří spustit vše podle plánu.

BRAND24

Odborné informace, které uvádím v textu, vycházejí z mojí dlouholeté znalosti těchto technologií a anténní techniky a ty aktuální jsou na základě mojí dedukce a nezískal jsem je žádným způsobem od kohokoli, kdo je nějak zainteresován ve společnostech provozujících nebo instalujících tyto technologie.

Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií, v době focení byla mlha. Na závěr prohlašuji, že lokalita je veřejně dostupná, bezprostředně kolem ní vede cesta a není zde žádný plot ani upozornění o zákazu focení. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).