Hlavní navigace

Vyřeší změny v zákoně o DPH mimořádná schůze sněmovny? ČT už plánuje škrty v rozpočtu

27. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
Takzvaný daňový balíček, jehož součástí je i změna zákona o dani z přidané hodnoty, by se mohl dočkat vlastní parlamentní schůze. Jeho schválení by znamenalo stamilionové ztráty pro veřejnoprávní rozhlas i televizi.

Za prvních šest měsíců vybraly tuzemské finanční úřady na dani z přidané hodnoty necelých 195 miliard korun, což je o osm procent více než ve srovnatelném období loňského roku. Uvádí to data zveřejněná Finanční správou.

Díky DPH si státní rozpočet polepšil o 131,5 miliardy korun, když si meziročně polepšil o pět procent. Na firemních daních vybral stát necelých 65 miliard, více než o jedno procento více než loni. Část vybrané daně z podaných a zaplacených přiznání navíc podle úřadu projeví až v inkasu za červenec.

Změna se dotkne České televize i rozhlasu

Už v červnu přitom vláda schválila daňový balíček, který mimo jiné změnil způsob výpočtu DPH pro veřejnoprávní Český rozhlas a Českou televizi. Obě média tak podle svých výpočtů ztratí stamilionové částky, v případě rozhlasu by se mělo jednat o 120 miliónů korun a v případě televize o 350 až 400 miliónů korun. Ministerstva financí obhajuje změnu zákona tím, že dosavadní úprava byla v rozporu s evropským právem.

Podle informací serveru DigiZone by se změnami v zákoně o dani z přidané hodnoty měla ještě během srpna zabývat poslanecká sněmovna, která v této souvislosti svolá mimořádnou schůzi. V jejím rámci by se mělo jednat i o dopadu změn na veřejnoprávní média.

Škrty v digitalizaci i programu

Česká televize už také upozornila, že v případě schválení zákona o DPH bude muset výrazně omezit výdaje plánované na rozvoj vysílání v DVB-T2 a případné škrty by se měly projevit i v programové oblasti, kde by se šetření mělo dotknout vlastní seriálové tvorby i plánovaných koprodukcí. 


Autor: Karel Choc

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Čtyři sta miliónů korun odpovídá podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka prostředkům vynaloženým na výrobu nových pořadů pro stanice ČT Déčko a ČT art za dva roky. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo a internetový server Novinky.cz.

Zvýšení poplatků je neprůchozí

Český rozhlas pak rovnou ohlásil propouštění, které by se mělo dotknout přibližně stovky z patnácti set zaměstnanců veřejnoprávního média. Obě veřejnoprávní instituce by uvítaly navýšení koncesionářských poplatků, které se naposled zvyšovaly v roce 2008. Zástupci obou institucí ale v soukromí přiznávají, že jejich zvýšení je v současnosti politicky neprůchodné.

BRAND24

Opatření, díky němuž mohla veřejnoprávní média uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu jako komerční rozhlasové a televizní stanice, přitom začalo platit teprve v loňském roce

Podle tiskové mluvčí České televize Karolíny Blinkové není možnost odpočtu DPH pro veřejnoprávní média v rozporu s evropským právem. Ministerstvo financí se ale domnívá, že činnost financovaná z koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi není předmětem daně z přidané hodnoty. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).