Hlavní navigace

Vyrobte si e-learningový kurz

11. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Internetové vzdělávání je bez nadsázky módní záležitostí. Představuje způsob vzdělávání distanční formou, snadného testování či komunikace s tutorem. Asi nejznámějším systém je Moodle. Nejen o něm budou následující řádky.

Mezi hlavní výhody e-learningu je obvykle uváděno odstraňování bariér prostorových a časových.  Dnes bychom snad mohli dodat také jazykových. Jednak je pro většinu z nás snazší cizím jazykem číst a psát než poslouchat a mluvit, ale také je zde možnost snazšího použití slovníku či překladu celých stránek (například prostřednictvím Google Překladač).

E-learningové systémy (LMS) představují v prvé řadě prvek toho, co je běžně označováno jako celoživotní vzdělávání, ale jsou také stále běžněji součástí universitních předmětů (např. Angličtina Online je plně e-learnigový předmět vyučovaný na MU). Zatímco u nás se stále mluví o vzdělávání řekněme školním (doučujeme se jazyky, programovat, pracovat s informacemi a pod.) v USA se stále více prosazují kurzy zaměřené na získání různých dovedností (soft skills). V kurzech se tedy můžete naučit také asertivnímu chování, jak žádat o práci a podobně.

Poněkud stinnou stránkou je pak obvykle slabší prospěch frekventantů(hovoří se až o jednom stupni na škále A-F), bariéry v technickém zázemí studentů i pedagogů, často horší zpětná vazba či problematická motivace. Stále více se pak ale e-learning používá jako doplněk pro běžné formy studia.  

Moodle

 

Systém Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) představuje jeden z nejrozšířenějších LMS vůbec a u nás je zcela dominantním hráčem, především z důvodu lokalizace. Jen pro ilustraci, podle statistik používá Moodle necelých 30 miliónů uživatelů, z toho 1,8 miliónů učitelů. Stránky registrují 2,6 miliónů kurzů a jejich největší zásobárnou je brněnské VUT (19 tisíc kurzů, 41 tisíc studentů; o těchto číslech by se ale dalo pochybovat, především co se počítání kurzů týče). Průměrný kurz má mezi 5–125 uživateli. Z výše uvedeného je snad patrné, o jak populární systém se jedná.

Původním autorem LMS Moodle je Martin Dougiamas, který koordinuje jeho vývoj i nyní. Moodle je napsán v PHP s využitím SQL databází. Balíček je šířen pod svobodnou licencí GPL, což podpořilo jeho vývoj všude po světě. Vše je založeno na modulech, které je možné poměrně snadno upravit dle vlastních potřeb.

Moodle umožňuje plně automatizovanou (ale také silně individualizovanou) výuku, což mu zajišťuje široké možnosti adaptace na nejrůznější oblasti vzdělávání. K dispozici je oddělený systém administrace tutora a studenta. Tutor má k dispozici poměrně široké informace o plnění úkolů a testů studentů, kteří jsou přihlášeni do kurzu; může tvořit nové testy, učební materiály, diskuse, workshopy, moderovat chat, zadávat průzkumy a mnoho dalšího. Běžná struktura kurzu představuje soustavu samostatných modulů (tvořené buď s ohledem na čas, nebo na probíranou látku), které obsahují přednášky (ve formě html, pdf, video či flash souborů), testy, odevzdávárny na zadané úkoly apod.

Studentům je pak přístupné vše, co uzná tutor za vhodné. Administrace systému není ani pro studenta ani pro pedagoga nijak náročná a lze ji za několik málo hodin zvládnout alespoň v rozsahu nutném pro běžnou práci.

Ukázky volně dostupných kurzů můžete najít například na stránkách Moodle.org. Na dobře zpracovaných kurzech lze bezesporu i zajímavě vydělat. Moodle a e-learning totiž zažívají období módní vlny či boomu. Počet stránek s Moodle kurzy narůstá přibližně exponenciálním tempem. Peníze lze získat jak na vkládané reklamě, tak například na kurzovném. V tomto kontextu se nelze nezmínit o trendu zvaném blendet learning, založeném na tom, že vzděláváte osoby, o kterých nic nevíte a které vůbec neznáte. A nejlépe zcela automaticky (viz například v knize  The Blended Learning Book od Joshe Bersina).

Začínající tvůrce jistě ocení informace a návody na stránkách Ústavu informatiky Slezské university. Naleznete zde informace o tom, jak psát výukový test, administrovat Moodle a mnohé další praktické rady a návody. Inspiraci jak teoretickou, tak praktickou můžete nalézt také na El.dům. Samotný balík pro instalaci naleznete například na stránkách Moodle

Moodle hosting

Pokud nemáte k dispozici odpovídající server, nechcete nebo si netroufáte na vlastní instalaci a nebo jen chcete nechat běžnou administraci na jiných, máte možnost využít některého z nabízených Moodle hostingů. V zásadě platí, že téměř nikdy nedostanete to, co byste měli na svém vlastním serveru. na druhou stranu ne všechna omezení musí všem vždy vadit. Pokusíme se tedy představit alespoň tři možné zdarma dostupné služby. Těch placených je k dispozici poměrně velké množství a průměrně od jednoho dolaru denně dostanete dosti kvalitní servis a služby. Je tedy na každém, jakou cestou se vydá.

e-Socrates.org

Představuje velice zajímavou službu, která klade mimořádný důraz na etické aspekty tvorby kurzů. Je velmi nedoporučováno kurzy mazat nebo skrývat. Cílem projektu je vytvořit prostor pro kvalitní vzdělávací kurzy. Mimořádně velký důraz je kladen na autenticitu kurzů, dodržování autorských práv a podobně. Nenaleznete zde žádnou reklamu či bannery, které by někdo vkládal do vašich kurzů.

Sám o sobě píše, že je nejlepší. Můžeme ale spíše říci, že jak pro koho. Váš kurz musí být schválený administrátorem, což může mnoho lidí vnímat jako silně omezující. O kurzu je potřeba tedy předem vypsat základní informace a čekat na rozhodnutí serveru. Má osobní zkušenost je velmi pozitivní. Schválení proběhlo do několika málo minut a účel jakési filtrace nevhodných či duplikujících se kurzů plní zřejmě poměrně dobře.

K dispozici je klasické Moodle prostředí. Češtinu je potřeba nastavit ručně, což je ale praxe poměrně běžná. Práce je zcela bezproblémová a nesetkal jsem se s žádnými problémy. Pokud tedy chcete zachovávat etická pravidla a nechcete na kurzu vydělávat, pak se jedná o zajímavé prostředí právě pro vás. V opačném případě zvažte možnosti, která nabízí konkurence.

Moodle4free

Tato služba představuje klasický moodle hosting. Po zadání vámi požadovaného doménového jména a e-mailové adresy vám dojde aktivační e-mail a v podstatě vše je hotovo. Po následovném přihlášení se již můžete pustit do samotné tvorby kurzů.

K dispozici je opět obvyklý balíček Moodle, včetně českých balíčků. Subjektivně bych zmínil pomalejší odezvu ze strany serveru. Kurzy je možno zpřístupnit komukoli, hostům nebo jen uživatelům s patřičným oprávněním. Celkově mi ale administrace přijde poměrně nepřehledná.

Mezi negativa jistě bude patřit všudypřítomný, poměrně velký, obtěžující reklamní banner. Naopak pozitivně lze hodnotit širokou nabídku vizuálních témat.

NineHub.com

Poslední varianta, o které se zmíníme, nese jméno NineHub. V zásadě je velmi podobná Moodle4free, jen nabízí o poznání rychlejší odezvu a jiné motivy vzhledu, a také má odlišnou administraci, která se zdá být o řád přehlednější. Stejně jako jeho konkurent, i on zobrazuje nepříjemný reklamní banner.

Uživatelé, kteří tvoří své kurzy za účelem generování zisku, jistě ocení již předkonfigurované možnosti plateb prostřednictvím PayPal. Za celkově silnou stránku tohoto hostingu tedy považuji především možnosti a jednoduchost systému řízení výuky.

Závěr

Systém Moodle se jeví být dobrou variantou pro distanční vzdělávání a tvorbu nejrůznějších kurzů. Současná nabídka hostingů nebo snadné instalace na vlastní server je poměrně vysoká a nikomu nebrání s kurzem začít, ať již jako student či učitel. Pokud nemáte s tvorbou kurzů žádné zkušenosti, doporučuji pro začátek práce nějakou literaturu. Jednak se vyhnete základním didaktickým chybám, ale také si ušetříte nemalý čas blouděním po systému administrace (slovo Moodle lze z angličtiny přeložit jako sloveso, které popisuje proces líného bloumání od jednoho k druhému).

BRAND24

Pokud je vaším dětským snem vyrobit učebnici, potřebujete vzdělávat zaměstnance nebo jen chcete v oblasti online kurzů vydělat, neváhejte se do tvorby kurzů pustit. Alespoň po technické stránce to není příliš obtížné.


Na závěr připojím ještě odkazy na několik zajímavých knih k tématu:
Philip Tsang, Reggie Kwan, Robert Fox: Enhancing Learning Through Technology
Jason Cole, Helen Foster: Using Moodle
Bryn Holmes, John Gardner: E-learning

Absolvovali jste někdy e-learningový kurz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).