Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme Arris VIP4302 pro T-Mobile TV

30. 8. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: T-Mobile
O novém set-top boxu jsme se už zmiňovali. Nyní jsme ho dostali na praktické vyzkoušení společně se službou IPTV.

Arris VIP 4302 představuje další generaci zařízení pro příjem IPTV s podporou rozlišení Full HD, tedy maximálních 1920 × 1080 bodů. Je navržen jako velmi kompaktní s výkonným procesorem a podporou nejnovějších videokodeků a standardů, včetně HEVC a rozlišení 1080p 60 Hz (oficiálně vzato). O hardwaru se však budeme zmiňovat spíše méně. Podrobný popis technických parametrů a dálkového ovladače ostatně najdete v samostatném článku.

Set-top box napojíte jak na televizor s rozhraním HDMI, tak i bez něj, a v tomto ohledu nebudete omezeni dokonce ani v případě, že ještě vlastníte klasickou „skleněnku“, tedy televizor s obrazovkou CRT. Potřebnou kabeláž dostanete v ceně, maximálně budete muset dokoupit adaptér na SCART, což je zanedbatelná investice.

Arris VIP4302 je navržen trochu jinak než jeho předchůdce Arris VIP1113. Stále je ovšem bez zabudovaného bezdrátového připojení. Wi-Fi je sice podporováno přes adaptér, ale ten u nás T-Mobile nabízet nebude. Pouze napojení na internet prostřednictvím elektrické sítě pro ty, kteří nemají přiveden ethernetový kabel. V nejbližší době pak operátor hodlá uvést nový set-top box tentokráte už s integrovanou Wi-Fi.

Oproti podrobnému popisu technických parametrů zveřejněnému dříve je v zařízení dodávaném pro T-Mobile TV ještě jedna změna. Nemá totiž digitální optický audiovýstup. Co se týče IPTV služby jako takové, ta podle přebalu set-top boxu nabízí: dvoudenní zpětné zhlédnutí, až 170 stanic (některé v HD), zastavení sledovaného pořadu, jeho přetáčení, nahrávání a uložení pořadu na až 30 dnů. A také možný přístup z tří dalších zřízení. Tolik ve stručnosti, protože jsme jí už podrobný test věnovali.

A ještě maličkost: V tzv. Rychlém návodu k instalaci, který dostanete se set-top boxem (čtyři stránky s popisem plus titulní strana a další s obsahem balení), se o Wi-Fi vůbec nehovoří. Doporučeno je tu už zmiňované „powerline zařízení, které přenese internet od modemu do set-top boxu po elektrické zásuvce…“

NAPSALI JSME: Nové programy v nabídce T-Mobile TV: Up Network, History nebo C&I

Předchozí box Arris VIP1113: přijímač připomínající UFO pro službu T-Mobile TV (test)

Arris VIP 4302 – nový přijímač (2017) v nabídce IPTV platformy T-Mobile TV (podrobné parametry)

T-Mobile TV: velmi nadějná, i když nějakou cestu před sebou ještě má (test)


T-Mobile.

Arris VIP4302.

S už připraveným účtem

Pokud si zájemce zakoupí službu T-Mobile TV a sáhne po set-top boxu Arris VIP4302, dostává ho v podstatě nainstalovaný. A co je důležitější, také připojený k účtu. Při jeho instalaci tak nikde nenajdete klasické přihlášení a odhlášení. Jediné, co se novému zákazníkovi vygeneruje, je jméno a heslo pro mobilní přístup. Tohle je hodně příjemné. Vyhnete se navíc případným problémům s připojováním a odpojováním služby, které tu a tam hrozí v podstatě u každé IPTV.

A nejen u ní.

V případě Arris VIP4302 na vás tak vlastně čeká jen napojení na konkrétní televizor, resp. úprava nastavení kvality jeho videovýstupu. To sice ani zde nebylo bez potíží a vyřešit to v našem případě trvalo trochu déle, ale po několika restartech služby, resp. s použitím tzv. Rebootu set-top boxu jsme se kýženého výsledku dobrali. T-Mobile o problému ví a upozorňuje, že někdy ještě může být zapotřebí provést reset do továrního nastavení.

Set-top box jsme napojovali na 4K televizor Philips 55POS9002 (OLED) a na Full HD LG 55EG9A7V (OLED).

V obou případech měl Arris VIP4302 potíže s automatickým nastavením obrazového výstupu, což je bohužel v poslední době hodně časté, a to u různých značek zařízení napojovaných na různé televizory. Důležité v tomto okamžiku je, že musíte manuálně změnit parametry videovýstupu na rozhraní HDMI. Jeho „nekvalita“ (nastaveno bylo rozlišení 720p) se v našem případě opravdu nedala přehlédnout. U 4K televizoru jsme museli úpravu dělat opakovaně. Tohle je však jediný zádrhel, na který jsme při instalaci, či spíše „instalaci“, narazili. Pro spolupráci s účtem na službě T-Mobile TV byl box připraven výborně.

Mimochodem maximem, které na výstupu set-top box zvládá, je režim 1080p / 50 Hz, i když se mluví o 1080p / 60 Hz. Ten se však nikdy v menu v části Nastavení, Set-top box, Systémové nastavení neobjevil.

Pohodlné ovládání, ale…

Základní potíž je ve dvou věcech. Jednak chybí možnost kolovat v nabídkách, což vůbec nevadí u krátkých vertikálních, ale více vadí u dlouhého, předlouhého menu v horizontální poloze. Druhou potíž představuje nemožnost zmenšit znaky nabídky. Ani na televizoru s úhlopříčkou 140 cm (55") se vám krátká vertikální menu neobjeví celá a musíte tak zkoumat, zda vám něco neuniklo, protože je to „za rohem“.

I přesto je ovládání pohodlné, a to zejména díky přesnému pohybu kurzoru po nabídkách a rychlému hardwaru set-top boxu. Nikde necítíte žádné zdržování, žádné čekání na přípravu požadované operace, a to ani při stlačení EPG.

Menu na tlačítku Domov (ikona domečku) je zcela stejné jako to na tlačítku s vyobrazením třech vodorovných čar (asi „Menu“). Vzhledem k tomu je zcela jedno, zda nad kurzorovým křížem s OK uprostřed zmáčknete levé, nebo pravé tlačítko. OK vám pak nabídne jméno a délku právě vysílaného pořadu, přetáčení, vstup do seznamu kanálů či třeba zobrazení základních informací o pořadu. I zde je vše rychlé, ba přímo okamžité, což je velmi příjemné překvapení.

EPG je přehledné a nabíhá bleskurychle. Využijete ho i pro zpětné přehrání pořadů.
Autor: Bohumil Herwig

EPG je přehledné a nabíhá bleskurychle. Využijete ho i pro zpětné přehrání pořadů.

Rychlé EPG s obrazem i zvukem

Programová nabídka se zobrazuje rychle, bez čekání a opět prakticky okamžitě. Přes ni také vstupujete do funkce tzv. Zpětného zhlédnutí, což je archiv pořadů, který v případě T-Mobile TV nabízí jejich sledování až dva dny zpětně. Drobnou vadou je, že vás EPG pustí i tam, kde už nic nepřehrajete, tedy dále než za stanovenou mez.

EPG je se zvukem, obraz se ukáže na pozadí v rámci celé plochy panelu. U pořadu vidíte jeho jméno a čas začátku a konce. Přes OK můžete zjistit podrobnější informace a také si nechat pořad nahrát nebo si nahrát celou sérii. Jediné, co zde nemůžete, je nechat se na pořad upozornit. A byla by to – ve spojení se zapnutím televizoru přes HDMI (CEC) – užitečná funkce.

Základní nastavení, prakticky bez automatické detekce pro videovýstup

Možné úpravy a nastavení zabírají v menu jedinou položku – Nastavení. V následné nabídce zvolíte základní parametry pro audio- a videovýstup či stupeň zabezpečení, typicky rodičovský zámek.

V položce zvané „Audio/video nastavení“ najdete poměr stran obrazu, pozici obrazu vůči obrazovce (panelu) a také nastavení výstupu. U něj jde zvolit 576p / 50 Hz a 720p / 50 Hz, zbytek jsou prokládané a neprokládané režimy pro Full HD. Maximem je zmiňovaných 1080p / 50 Hz, se kterým ale v našem případě nebyly dobré zkušenosti. Občas se stávalo, že po zapnutí set-top boxu byly po vstupu do menu vidět rozsypané znaky, jakoby nastavené rozlišení nebylo 1080p, ale spíše polovina. V tomto okamžiku většinou pomohlo přestavení Arris VIP4302 do režimu 1080p / 25 Hz.

U audia upravujete pouze převod jednotlivých formátů buď na stereo, nebo na multikanálové PCM. Můžete ale také nechat signál v původní podobě nebo ho převést typicky na Dolby Digital Plus.

V části Set-top box najdete výpis parametrů zařízení a jeho restartování. Je tu také nastavení společného ovládání přes HDMI (CEC) dovolující dvě věci: současné zapnutí/vypnutí a řízení hlasitosti. S televizorem LG 55EG9A7V (OLED) bylo možné set-top box a TV současně zapnout. V případě vypnutí však televizor po chvíli opět naběhl. Tohle ale může být – a také nejspíše bude – u dalšího televizoru jiné a tady záleží na obou článcích řetězce.

Tlačítko OK u vysílaného pořadu nabídne základní volby. Třeba i zpětné převíjení.
Autor: Bohumil Herwig

Tlačítko OK u vysílaného pořadu nabídne základní volby. Třeba i zpětné převíjení.

Jaký je? Lepší, i když zákaznická podpora je stále slabá

Idea T-Mobilu připravit set-top box tak, aby s ním měl zákazník co nejméně starostí, aby se nemusel manuálně (otravně) přihlašovat k účtu, je samozřejmě vynikající a zasluhuje následování. T-Mobile ovšem stále ještě potřebuje dotáhnout věci kolem. Zejména webovou stránku, kde o set-top boxu nezjistíte prakticky nic, a také zákaznickou linku. Na čísle, na které máte volat a které najdete v krabici s přístrojem, není totiž po T-Mobile TV ani slechu a dostat se na operátora je úkol téměř heroický. To, že T-Mobile nemá pro službu vyhrazeno speciální číslo, a dokonce pro ni ani nevyhradil jednu z voleb v automatu, je poněkud nemilým překvapením. Zřejmě panuje představa, že vše zvládne zákazník. Při daném přístupu je to sice pravda, a možná dokonce v drtivé většině případů, občas ale potřebuje pomoci každý.

Na set-top boxu Arris VIP4302 sice některým bude vadit absence Wi-Fi, digitálního audiovýstupu a možná i to, že na rozhraní USB není podporováno přehrávání multimédií, oceníte ale ideu celé služby. A hlavně spolehlivé a rychlé operace jak hardwaru, tak firmwaru. Samozřejmě až na zmiňované potíže s videovýstupem a možná i to, že LED dioda signalizující zapnutí či vypnutí boxu nebyla v našem případě příliš dobře vidět.

Oproti předchozímu boxu je to však pokrok, a to i designový. Škoda jen, že se menu a nabídka na tlačítku Home stále nezobrazuje celá, a to ani na rozměrném televizoru, a že chybí volba pro její zmenšení. Ti, kteří by nepotřebovali tak obrovské znaky, by toho jistě využili, a to bude drtivá většina. Navíc by nabídky byly k vidění celé a nemuseli byste pátrat po tom, zda se ještě náhodou někde něco neschovává. A i když se u Arris VIP4302 v české podobě neuvažuje o napojení k internetu přes Wi-Fi (je sice Wi-Fi Ready, ale T-Mobile adaptér dodávat nebude), zanedlouho se prý dočkáme dalšího boxu tentokráte s plně integrovanou bezdrátovou sítí.

Zdá se, že T-Mobile má ohledně budoucnosti jasno, a to je dobře. Současnost má v podstatě zvládnutou. Teď jen vylepšit zejména zákaznickou podporu a udělat malý zásah do firmwaru. Pokud tedy potíže s videovýstupem nejsou vlastností čipové sady. Možná ale také půjde o problém kusu.

BRAND24

Hodnocení

pro: rychlé operace i reakce na vyžadovanou funkci (!), k vašemu účtu se po zakoupení set-top boxu nemusíte přihlašovat (nastaveno automaticky), výborný dálkový ovladač, což u IPTV nebývá pravidlem, výborné ovládání, ale…

proti: …nabídky nevidíte celé ani na rozměrné TV, chybí digitální audiovýstup, slabá zákaznická podpora, poměrně časté potíže při nastavení videovýstupu na režim 1080p / 50 Hz, bez Wi-Fi

Arris VIP4302 (pro T-Mobile TV)
cena: 1365 Kč
vybrané funkce: záznam na externí USB médium a TimeShift
min. požadavky na internetové připojení: 5 Mb/s
videokodeky, rozlišení: HEVC, 1080p / 60 Hz; MPEG-4 AVC (H.264), 1080p / 50 Hz
přehrává (udáváno): multimédia nepodporována
vstupy/výstupy: HDMI, AV výstup (minijack), Ethernet (RJ-45), USB 2.0; Wi-Fi Ready
spotřeba (udávaná podle EU): 11 W (bez udání podrobností); energetický štítek nepřipojen
rozměry (průměr, výška), hmotnost: 130 × 26 mm, 210 g

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • kabel Ethernet (LAN),
  • kabel HDMI
  • audio video kabel (A/V)
  • externí napáječ
  • uživatelská příručka: rychlý návod k instalaci (set-top box) a stručný návod ke službě T-Mobile TV,
  • záruka: 24 měsíců

Potřebujete (potřebovali byste) k IPTV/VoD bezdrátové napojení na internet, tedy Wi-Fi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).