Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme streamované Ultra HD z Filmbox Live a YouTube

10. 7. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: LG
Zatímco Samsungu zkrachoval Topfun poskytující mu 4K filmy, LG naskočilo do vlaku s Filmboxem. Ten jsme zkoušeli na extra rychlé lince UPC.

Všichni, kdo si zakoupí 4K televizor LG, dostanou na určité období zdarma přístup na VOD službu Filmbox Live, resp. přístup do její speciální sekce s Ultra HD filmy. Ta není obecně dostupná, resp. je dostupná pouze majitelům některých letošních a loňských televizorů LG, které zvládnou v případě internetu rozkódovat příchozí video v H.265/HEVC. Pokud se k on-line videotéce přihlásíte a nemáte televizor LG, sekci se 4K pořady vůbec neuvidíte.

Originální videotéka s pořady i v Ultra HD je od pátku 8. května 2015 dostupná pro majitele výše zmiňovaných televizorů LG Electronics v Česku a na Slovensku, a to zdarma po dobu 3–12 měsíců. Jak dlouho to ve skutečnosti bude, závisí od konkrétního modelu televizoru, který jste si zakoupili.

Seznam naleznete níže.

Promo na stránkách LG. Povšimněte si především nápisu „Super UHD TV“. Nepřipomíná vám to jednu konkurenci?
Autor: LG

Promo na stránkách LG. Povšimněte si především nápisu „Super UHD TV“. Nepřipomíná vám to jednu konkurenci?

Jak vypadá videotéka pro 4K

K dispozici jsou – pro obsah v Ultra HD – dvě kategorie:

  • „LG 4K UHD“ – v době zkoušení bylo k dispozici 48 dabovaných filmů studiově resamplovaných do Ultra HD a série William (čtyři epizody). Počet filmů v „plném 4K“ se nepodařilo zjistit, subjektivně vzato si myslím, že žádný (v době testu).
  • „LG Funbox 4K“ – 40 dokumentů točených (nejspíše povětšinou) přímo v Ultra HD. V této kategorii by se prý měl časem objevit i filmový Ultra HD obsah točený 4K kamerami.

Všechny pořady jsou kódovány H.265/HEVC, 30 sn./s. Vyšší frekvence bude k dispozici nejspíše časem, ale zatím nejsou k dispozici žádné informace.

Pokud se vám zdá, že kategorie jsou poněkud zvláštně pojmenovány, věřte, že v tom nejste sami. Mě to přijde nesystémové a nelogické a hlavně se v tom nevyznám.

Filmotéka v Ultra HD nabízí skoro stovku pořadů studiově převedených nebo rovnou natáčených ve 4K. Jde především o filmy a dokumenty z cest po všech koutech planety.
Autor: Bohumil Herwig

Filmotéka v Ultra HD nabízí skoro stovku pořadů studiově převedených nebo rovnou natáčených ve 4K. Jde především o filmy a dokumenty z cest po všech koutech planety.

Shrnuto

Kde akce platí: v Česku a na Slovensku.

Doba trvání: do 31. srpna 2015, o promo kód můžete zažádat až do 20. září 2015.

Doba přístupu na Filmbox Live 4K zdarma: podle zakoupeného modelu televizoru buď na 3, 6, nebo 12 měsíců.

Pro jaké televizory akce platí? Vyrobené roku 2014 a 2015 a schopné přijmout streamované Ultra HD video přes internet kódované H.265/HEVC. Kompletní seznam zde.

Na čem jsme on-line videotéky zkoušeli

Od LG jsem dostal zapůjčen velmi rozměrný Ultra HD televizor 65UF950 (119 990 Kč, viz test zde) s úhlopříčkou 165 cm (65") a obrazovkou LCD (IPS) s maximálními pohledovými úhly 178°.

Televizor jsem přes Ethernet (LAN) napojil na velice rychlou linku od UPC s garantovanými 120 Mb/s. Protože ale zkoušení probíhalo 1. 7., kdy UPC tuto linku spouštělo, tu a tam byla ve videotékách vidět nějaká chybová hláška. Celkově vzato ale jela linka na jedničku a během několika hodin se usadila.

Filmbox Live kontra Youtube

Zatímco u Filmbox Live víte, na čem jste (na upřesnění obsahu ještě čekám a článek bude v tomto směru aktualizován), u YouTube se na kvalitu Ultra HD obsahu – nejen na ni – naprosto nedá spolehnout. Widgety nejen pro TV v drtivé většině případů nezobrazí ani rozlišení, ani jakékoli další parametry přehrávaného video souboru. YouTube se, aniž by vám cokoliv oznámilo, klidně bude tvářit, že přenáší 4K pořad přes vaši internetovou linku, a to i když víte, že má třeba jen pět megabitů za sekundu.

Tady jsem díky UPC měl k dispozici mnohem víc a obraz podle toho i vypadal. Nakonec jsem u YouTube sáhl po dvou nahrávkách:

  • „COSTA RICA IN 4K 60 fps…“ – dokument natáčený opravdu v Ultra HD; alespoň jsem o tom subjektivně přesvědčen a vypadá to tak i z parametrů nastavitelných u PC – viz galerie níže.
  • „Road to Machu Picchu – Peru in 4K“ – tento taktéž úchvatný dokument v Ultra HD není, což se ukázalo při pohledu z počítače. Zde jsem pro změnu zkoušel převod po internetu streamovaného Full HD na Ultra HD, a to přímo v televizoru.

Jak jsem už řekl, v televizoru ve widgetu YouTube prakticky nikdy nezjistíte kvalitu a další parametry nahrávky. V počítači v případě Kostariky vidíte rozlišení jdoucí až do 2160p a v názvu se pak praví, že záznam má 60 sn./s, a v tomto případě bych tomu i věřil. Obraz tomu plně odpovídal.

U Machu Picchu, které se sice tváří jako Ultra HD, o 4K nejde, jak vidíte v galerii níže. Výsledky převodu v televizoru ale obrazu ve 4K odpovídaly. Televizor LG 65UF950 v tomto ohledu exceluje, ale u nižšího rozlišení má s resamplováním na 4K značné potíže.

V každém případě jsem alespoň u Kostariky měl na televizoru z YouTube poprvé skutečný streamovaný 4K obraz, který tak i vypadal. Připomínám ještě, že vše je trochu komplikované o to, že YouTube převedlo nahrávky do svého kodeku VP9, takže se televizor musí vypořádat i s tímto.

Filmbox Live, kde vše taktéž fungovalo bez problémů a ze 4K obsahu jsem z každé sekce vyzkoušel několik pořadů, má nahrávky kódované používanějším H.265/HEVC, takže tam je vše jasnější. Právě na tento kodek jsou televizory primárně postaveny a řada z nich VP9 nepodporuje. Jak to pak YouTube dělá, mi není známo. Můj dotaz na toto téma visí u Google pomalu půl roku.

Zřejmě běhá po vedení sem a tam… :)

Krátce z praxe

Streamované Ultra HD jsem společně s televizorem LG zkoušel namátkově přes den a večer, kdy je síť nejzatíženější, a také v noci. Linka prakticky vždy pracovala k naprosté spokojenosti a bez obrazových či zvukových výpadků. Těch bylo naprosto minimálně – jeden, maximálně dva během pořadu, třebas i dvouhodinového. Platilo to i v okamžiku, kdy jsem zkušebně rozjel další dva pořady ve Full HD na jiných zařízeních, resp. z jiných služeb.

Internetová linka UPC letěla jak uragán a přiznám se dobrovolně, že to bylo něco úchvatného zvláště u 4K dokumentu z Kostariky, který je z tropické džungle a výborně natočen. Kamarád, který se odtamtud před nedávnem vrátil, to komentoval slovy: „kdybych věděl, kolik je tam hadů, tak bych tam byl býval vůbec…“

Netroufám si z jednoho krátkého zkoušení, navíc na televizoru, který neukazoval právě optimálně, posoudit kvalitu streamovaného 4K obsahu. Něco bylo excelentní, něco se ani jako 4K netvářilo. V každém případě to nebylo věcí internetové linky. Zřejmé je také to, že při stabilním vysokorychlostním spojení, jaké momentálně nabízí UPC (od doby testu to potvrzuje týden v běžném provozu), mi to za současných podmínek přijde funkční i v Česku. O to ale vlastně zatím vůbec nejde.

BRAND24

V prvním krátkém náhledu šlo jen o to vyzkoušet si streamování 4K obsahu jako takové. A to se rozhodně povedlo.

Cokoli navíc (vytříbenou obrazovou kvalitu či třeba okamžitou reakci na posun po videu) jsem bral jen jako bonus.

Máte doma internetovou linku schopnou příjmu streamovaného Ultra HD, tedy minimálně o rychlosti 25 Mb/s?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).