Hlavní navigace

Vzniká propojovací uzel v Brně

15. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Společnost Master Internet v těchto dnech otvírá propojovací uzel v Brně, CBIX (Commercial Brno Internet Exchange). Po NIX.CZ to bude druhý veřejný propojovací bod na území ČR. Poté, co NIX.CZ nerealizoval svůj projekt rozšíření infrastruktury do Brna, se myšlenky ujal jiný subjekt.

V posledních pár letech se v Evropě roztrhl pytel s propojovacími uzly mimo hlavní města. Mimo Švédska, kde osvícený Netnod rozšířil svoje aktivity i mimo Stockholm, se v ostatních internetově vyspělých státech Evropy role šiřitele propojovacích aktivit ujal někdo jiný než národní propojovací uzel. Kromě zemí, jako je Velká Británie, Německo, Francie nebo Itálie, kde je propojovacích uzlů mnoho, jsou alternativní uzly provozovány také v menších zemích, jako je Finsko, Belgie, Švýcarsko nebo Nizozemí.

CBIX sám sebe definuje jako geografickou zálohu k NIX.CZ, výměnný uzel pro data, která vznikají a končí na Moravě, a propojovací uzel pro sítě ze Slovenska a Rakouska. Všechny důvody mají něco do sebe, ačkoliv velmi pravděpodobně různí ISP najdou uspokojení svých potřeb v různých bodech. Velké ISP bude určitě zajímat jako záloha NIX.CZ, který sice disponuje slušnou zálohou, nicméně některým problémům se principiálně bránit nemůže (útok na fyzickou infrastrukturu nebo útok na organizaci). Lokální ISP bude zajímat výměna dat na Moravě. Pravděpodobnou přeshraniční spolupráci uvítají obě skupiny.

Ubude pochopitelně nějaký provoz na trasách Praha-Brno, ale podle mého odhadu nebude finanční dopad na provozovatele těchto tras dramatický (pokud vůbec nějaký bude).

Lokalita v Brně byla zvolena mimořádně šťastně – jde o budovu Kovotermu na adrese Cejl 20. Neznám místo, kde by v Brně bylo soustředěno více optických tras od různých operátorů. Ve srovnání například s halami Sitelu jde o spíše komorní prostory, nicméně to nemusí být nutně na závadu.

Technologie je obdobná, jakou provozuje NIX.CZ. Jde o ethernetový přepínač CISCO Catalyst 6506 osazený řídícím modulem Sup720 (který umožňuje připojit karty s 10 GE moduly), karty rozhraní WS 6148 (metalická 48 portů 10/100/1000 Mb/s) a WS 6724 (24× SFP 1 Gb/s). Rozdílný bude provozovaný operační systém přepínače – na NIX.CZ běží CatOS, zatímco v CBIX poběží IOS. Vzhledem k očekávaným datovým tokům (menší než toky v NIX.CZ) jde o hardware, který je hodně předimenzovaný – což dává smysl, pokud by měl uzel pojmout veškerý provoz, který jde dnes skrz NIX.CZ.

Poskytované služby budou obdobné tomu, co se poskytuje v dalších propojovacích uzlech. Předpokládá se propojení po IP a IPv6 (o adresní rozsahy je zažádáno), podpora multicastu (ať už formou IGMP snooping a/nebo vyhrazené VLAN) se neplánuje.

Na rozdíl od NIX.CZ je CBIX provozován na komerčním základě – tj. ISP netvoří žádné sdružení, ale platí za služby poskytované propojovacím uzlem. Propojovací uzel může být speciální subjekt, ale také pouze součást nějaké další organizace – například americký komerční propojovací bod Equinix je součástí organizace, která nabízí kolokaci, případně UUNET/MCI/Verizon Business provozuje propojovací centra MAE.

Z hlediska ISP není zvolený model CBIX úplně dokonalý, neboť provozovatel není úplně neutrální – provozuje vlastní síť a prodává tranzitní konektivitu. Na druhou stranu existuje velké množství provozovatelů propojovacích uzlů, kteří činí totéž, a propojovací uzel funguje dobře. Pokud odhlédneme od ideologie, ISP bude spíše zajímat, zda je přístup k propojeným sítím rovný. Podmínky zveřejněné na webu projektu říkají, že je nutná volná peering policy (možná autoři mysleli otevřená?) a je zakázán tranzitní provoz. První podmínka může být překážkou pro některé velké ISP, kteří požadují splnění podmínek před navázáním propojení (například propojení ve více bodech, objem provozu), ale dá se čekat, že ještě dojde k vývoji.

Cenová politika, kterou CBIX zveřejnil, vypadá jako inspirována pražským propojovacím bodem. Pokud sečteme všechny poplatky, které musí ISP zaplatit, aby připojil jeden okruh k propojovací infrastruktuře, je CBIX o něco málo levnější než NIX.CZ. Výjimku tvoří přípojka o kapacitě 10 Gbit/s, kde je CBIX levnější o polovinu. Nicméně to, že by někdo chtěl v Brně měnit více než 1 Gbit/s provozu, je spíše teoretická možnost.

BRAND24

V současné době započal (bezplatný) pilotní provoz a provozovatel zahájil „hon“ na operátory. Podle nepotvrzených informací se zatím podařilo získat příslib více než deseti spíše středních hráčů, jednání s velkými ISP probíhají. Ukončení pilotního provozu se nepředpokládá dříve než za měsíc, což ISP poskytne dostatek času pro posouzení vhodnosti účasti v tomto projektu.

Osobně se domnívám, že propojovací aktivity prospívají Internetu jak v dané lokalitě, tak globálně. Tudíž přeji i této propojovací aktivitě všechno nejlepší a hodně vyměněného provozu.

Kolik členů bude mít CBIX na konci roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).